Doorgaan naar hoofdcontent

Aankoop, afschrijving en budget.

Vorige week dinsdag was ik lekker bezig met mijn blog te schrijven. De al trage laptop werd nog trager. Ik moest op tijd weg en had een afspraak. Rond 22:00 was ik weer thuis. Dus tijd voor een een volgende poging. Er was weinig verbetering en ik wilde inmiddels ook gaan slapen. Dus was mijn blog niet op tijd gepland.

Aankoop nieuwe laptop
In 2006 kocht ik toen nog telefonisch een nieuwe laptop. Een De.ll. Een prima apparaat waar ik 6 jaar veel plezier aan beleeft heb. Maar na 6 jaar kwam er een einde aan het beeldscherm. Ik had in 2012 weinig geld over voor een laptop en ik was erg blij met het merk en kocht dus weer een nieuw exemplaar van het bedrijf. Nu een budget-versie. De exacte prijs weet ik niet meer maar zo rond de € 300.  Na 4 jaar begon de ellende. Naast de niet geweldige prestaties ging het beeldscherm kapot. Ik was nog volop aan het aflossen en gebruikte de laptop alleen voor mijn eigen administratie. In 2016 ben ik begonnen met vrijwilligerswerk. Hiervoor heb ik redelijk veel administratief werk. In maart van dag jaar ging het wederom fout met de laptop voor een update naar windows 10. Ik had toen heel snel mijn bestanden nodig en beschikte niet over een recente update. Dus weer opnieuw kosten gemaakt. Nu weet ik dat ik met een aantal acties de laptop weer beter kan laten draaien voor een poosje maar ik ben er klaar mee. Na 6 jaar is het tijd voor een nieuwe. Het liefst wil ik een appeltje erop. Dus ben ik eerst naar site van de consumentenbond gegaan. Je kunt daar voor een klein bedrag al niet lid een rapport kopen. Als lid kreeg ik die gratis. Na een zorgvuldig proces heb ik de keus gemaakt. Ik ga voor de beste koop. De beste prijs kwaliteit verhouding. Het volgende dilemma was dat ik niet graag dit soort apparaten online koop. Een dorpje verderop hebben ze nog een computerwinkel. Ik ben met mijn rapport onder mijn arm naar de winkel gereden en heb daar mijn nieuwe laptop gekocht. Een A.cer aspire5 gekocht voor € 599.

Afschrijving
Dat is een redelijke investering wat ik ga betalen van mijn vakantiegeld. Als ik kijk naar de afschrijving. Stel ik gebruik het apparaat 6 jaar (72 maanden) dan is de maandelijkse afschrijving zonder restwaarde € 8,33. Koop ik een apparaat van mijn favoriete merk dan zit ik zeker op het dubbele.

Budget
Nu ben ik bezig met een apparatenbudget. Hoeveel geld kost je volgende apparaat. Dat betekend dat je moet gaan zoeken naar een nieuw apparaat terwijl ik nog jaren mijn huidige apparaat wil blijven gebruiken. Het voordeel is dat je op de euro nauwkeurig kunt uitrekenen en goed kan nadenken wat je wil. Ik maak gebruik van de consumentengids. Als ik daar iets ziet langskomen maar ik daar een notitie van in mijn administratie. Ik stel mij ook de vraag of ik het echt nodig heb. Voor mijn laptop had ik nog geen exact product in mijn lijstje staan. Maar ik had wel een idee over welke richting.

Reacties

  1. Ik kijk eigenlijk nooit naar de afschrijving bij apparaten, en zelfs bij de auto niet. Of je zou kunnen zeggen dat ik na aankoop het ding gelijk volledig afschrijf..

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten