Doorgaan naar hoofdcontent

Door de werkdruk eerder stoppen met werken?

Werkdruk
Op dit moment is de werkdruk echt gigantisch. Ik merk dat ik soms helemaal afgedraaid ben. Dat heb ik al bespreekbaar gemaakt met mijn chef en er zijn al een aantal maatregelen getroffen. Privé kan ik ook nog een aantal dingen beter op elkaar afstemmen. De oorzaken zijn bekend waarom de werkdruk voor mij zo hoog is. Ik moet nog veel dingen leren omdat ik nieuw ben. Daarom heb ik nog onvoldoende routine. Ik kan het gelukkig relativeren, maar ik moet leren om mijn werk meer los te laten. Als ik dan weer thuis ben dan zit ik mij nog eindeloos druk te maken en blijf 'hangen' in de adrenaline. Ik moet dit vooral leren loslaten.

Eerder stoppen met werken?
Nee, zolang ik gezond ben blijf ik werken! Dat is en blijft mijn standpunt. Opeens betrapte ik mijzelf. Ja het klink een beetje stom. Maar zo beleefde ik het wel. Ik zat uit te rekenen hoeveel jaar ik nog zou mogen werken. Ik realiseerde mij ik dit zat uit te rekenen. De oorzaak was de verminderde werkplezier door de werkdruk. Ik doe mijn best om het gezellig en leuk te houden maar ik ben op dit moment niet in balans. Daarom kwam de behoefte om na te denken over eerder stoppen met werken terwijl ik niet eens eerder wil stoppen.

Wat is werk?
Daar zat ik dan. Ik wil niet eerder stoppen met werken en toch denk ik na om eerder te stoppen met werken. Dat klopt niet. Daar zit iets niet goed tussen de rede en het gevoel (hoofd en hart). Dus nam ik even de tijd om het te laten bezinken. Door de werkdruk en verminderde werkplezier heb ik de behoefte om ooit zelf over de vrijheid te beschikken om een keus te maken om bijvoorbeeld deeltijd te gaan werken. Dat bracht mij bij de vraag wat is werk. En wat betekend werken voor mij. En wat maakt werk nuttig? Naast mijn betaalde werk doe ik ook onbetaald werk. Huishouden en vrijwilligerswerk zou dat geen optie zijn.

Toekomst
In de toekomst kan ik niet kijken. Wel zie ik voor mijzelf een oplossing om vooral te gaan nadenken over werk. Beetje lezen en luisteren. Dan hoop ik dit thema voor mij duidelijk kan maken. Als ik mij dwingt om een concreet plaatje te maken met concrete doelen. Dan heb ik denk ik ook scherp wat ik nu precies wil. Voorlopig blijf ik gewoon fulltime werken.

Reacties

 1. Na jarenlang 50-60 uur per week gewerkt te hebben ben ik een jaar of 5 geleden eens begonnen met een 40 uurige week.
  Wat doe je dan met de "overige" tijd je neemt weer wat extra vrijwilligerswerk aan.
  Naast penningmeester nu ook nog maar wedstrijdleider etc.
  Moet wel zeggen dat dit "ander" werk is waaruit je wat meer voldoening krijgt.
  Dit jaar naar 32 uur en dat ga ik nog een jaartje of 5-6 volhouden om dan uiteindelijk maar te stoppen met "werk".
  Moraal van het verhaal, de vrije tijd vul je snel weer met vrijwilligers werk en voordat je het weet ben je nog steeds volop bezig, je kan nu eenmaal niet stil zitten.

  Gr John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteren ben ik begonnen aan het boek "Nietsdoen, een levenskunst : een luchtig handboek voor hen die nu nog te veel werken". Ernie J. Zelinski heeft dit boek geschreven in 1991, maar de inhoud is nog steeds actueel. Als je wil gaan nadenken over 'werk', dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen. De titel van hoofdstuk 3 is "De moraal van werk is de moraal van slaven". Dit hoofdstuk begint met: "Nadenken over werk. Als je de kwaliteit van je vrije tijd wilt verbeteren, is het goed om te beginnen met nadenken over werk. Als je bepaalde oude opvattingen over werk loslaat, zul je meer jezelf worden."
  Groet, Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je conservatieve blogs zijn niet meer zo conservatief als je je voordoet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat ik aan het veranderen ben. En dat voor een conservatief...

   Verwijderen
  2. Goed bezig, de harde kanten eraf en zuinig.

   Verwijderen

Een reactie posten