Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn woekerpolisIk had er ook één. Hierbij mijn verhaal over de woekerpolis.*

Begin
Mijn werkgever stuurde rond het jaar 2000 een brief dat er een tussenpersoon een afspraak kwam maken voor de spaarloonregeling. Op een avond kwam de 'specialist' op bezoek. Een snelle jongen die echt niet wist wat hij verkocht, maar het verdiende wel lekker. En ik wist niet wat ik kocht, maar het beloofde rendement was zo mooi. Na wat gereken op een kladpapier werden de formulieren ingevuld en mijn woekerpolis afgesloten. Mijn werkgever stortte het spaarloon op een spaarloonbankrekening. Het geld werd daarna afgeboekt naar de woekerpolis. Elk jaar ontving ik een keurig afschrift. Dat ging ongelezen in de map. Want dit zijn moeilijke dingen die ik toch niet snapte. En werd alleen gebruikte voor de belasting aangifte. 

Bijstorten
Enkele jaren later werd ik gebeld of ik extra wilde storten. Geen probleem elke maand € 20 privé geld extra in de woekerpolis. Zo gingen er jaren voorbij. Toen las ik iets over woekerpolissen van dezelfde verzekeringmaatschappij als mijn woekerpolis. Ik ontving een brief over compensatie. Al die signalen negeerde ik. In 2007 wist ik dat ik een foute polis had. Ik ondernam actie door de minimale inleg te gaan betalen. Alleen de € 20 per maand. Nog steeds snapte ik er niets van en negeerde gewoon mijn fout om te erkennen. Iedereen is dom, maar ik maak geen fouten. Wat kan een mens toch lekker naïef zijn. In 2008 had ik een afkoop verzoek gedaan maar ik kreeg fors minder dan mijn inleg. 

Afkoop
In 2010 heb ik de knoop doorgehakt en de polis afgekocht. Door alle rechtzaken en vele stichtingen weet ik dat je binnen 5 jaar na het beëindigen alsnog een stuitingsbrief kan versturen. Dat ga ik waarschijnlijk niet doen. Het geeft me onrust. Ik merk dat ik deze fout beter geformuleerd deze les nogsteeds van me af wil schuiven. Ik schaam me er niet voor. Ik heb alle papieren nog in bezit. Vorig jaar heb ik een avondje zitten rekenen. Ik wet niet meer hoeveel geld ik heb verloren maar het rendement was minder dan de inleg. Ik ga dit zien als leergeld. Wil er geen gedoe meer over hebben. Nu ben ik financieel redelijk goed georganiseerd en heb de geleden schade gecompenseerd door scherp in te kopen en regelmatig over te stappen. En actief de inkomsten en uitgave beheren. Niet reageren is wellicht economisch niet handig maar wel beter voor mijn gemoed. Dat vind ik een prettiger idee dan zitten hopen en wachten of er ooit iets vergoed gaat worden.

*Dit is een oude aangepaste blog.

Reacties