Doorgaan naar hoofdcontent

Prinsjesdag en mijn begroting


Genieten
Gisteren avond heb ik weer genoten. Na een paar kleine administratieve taken heb ik de hele uitzending weer terug gekeken van prinsjesdag. Wat leuk! Het mooie weer. De nieuwe plannen. En alle tradities.

Oud nieuws
Veel nieuws was al bekend. Laat eerst de plannen maar goed gekeurd worden en dan kijk ik wel verder. De koopkrachtplaatjes vind ik altijd verwarrend. Als alleenstaande werkende persoon snap ik bijna nooit hoe ik al de info moet doorrekenen. De BTW verhoging van het lage tarief en een vermoedelijke stijging van de zorgpremie. Ik denk dat ik in beide gevallen onder het gemiddelde zit.

BTW 
De stijging van het lage tarief zou een huishouden ongeveer € 300 extra kosten. Ik ga eens aan het rekenen met mijn jaarbegroting 2018. Boodschappen € 1260, krant  € 220 en de kapper € 102,60 zijn mijn grootste kosten posten dit is op jaarbasis  € 1.582,60 delen door 106 en dan keer 109. Dan zijn mijn kosten volgend jaar € 1627,39. Een prijsstijging van € 44,79. Dat is te overzien.

Koopkracht
Een snelle rekensom leerde mij dat ik volgend jaar € 43 per maand aan extra koopkracht ontvang. Dit komt vooral door de verlaging van de inkomstenbelasting. Een leuk stapje vooruit. Ik ben vooral dankbaar dat het weer goed gaat met ons landje. Ik weet van dichtbij dat het ondanks alle regelingen het echt moeilijk kan zijn om rond te komen.

Mijn begroting
Mijn eigen begroting cyclus begint rond oktober. Als alle kabinetsplannen goedgekeurd worden. De gemeente en waterschap hun tarieven vaststellen met als afsluiter de zorgverzekering. Eind december puzzel ik mijn begroting helemaal rond om in januari mijn begroting weer op dit blog te publiceren.

Reacties

  1. Een huishouden bestaat meestal uit meer dan 1 persoon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tegenwoordig steeds meer 1 persoons huishoudens. Zie de statistieken en prognose voor de toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reken je konijnen ook bij een huishouden?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten