Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzaam: Een nieuwe douchekop.

Maandthema duurzaam
Op het moment dat ik gestopt ben met de serie van het mediaoverzicht mis ik wel een beetje om te werken voor een serie. Het verdiepen, schrijven en delen van een onderwerp vind ik leuk om te doen. Ik ga nu proberen om elke maand een thema te kiezen en dat thema gebruik ik voor de onderwerpen van de zaterdag blogs. Vandaag de eerste blog over het thema duurzaam. Ik ben al een poosje bezig met dit thema en heb een aantal concrete onderwerpen wat je kan doen om een verschil te maken.

Inspiratie
In december heb ik een gratis radar+ magazine opgevraagd. Ik zag in de radar nieuwsbrief een aanbieding langskomen voor een gratis blad. Die heb ik opgevraagd en ontvangen. Een leuk magazine maar ik lees al veel consumentennieuws en kijk geregeld naar Radar en Kassa en ben lid van de consumentenbond en lees veel blogs. Dan nog een extra blad voegt mij niet veel toe. In het magazine stond een interessant artikel over duurzaam wonen. Mijn oog viel op een nevel douche van het merk niebla (geen aandelen of belangen). Dit zou een forse water besparing opleveren zonder comfort in te leveren. Dat idee stond mij wel aan. Ik ben iemand die graag lang onder de douche sta. Ik heb al een water besparende douchekop maar die is niet heel comfortabel.

De aankoop
De neveldouche schijnt volgens de verkopers gebruikt te worden bij de Hilton hotels. Ik ben daar nog nooit geweest en kan die info niet bij een andere bron aantreffen. De goedkoopste douchekop kost € 59 dat is een stevige prijs. Maar voor meer comfort en minder watergebruik zijn ze de enige aanbieder binnen deze prijs kwaliteit verhouding.

De webshop heeft geen keurmerken. De website indeling ziet er goed uit. Je kunt de terugverdientijd uitrekenen. Het bestelen was een klein beetje lastig. Op mijn ipad drukte ik op de knop bestellen en kwam ik uit bij het kopje over ons. Dat had te maken dat de knop achter de balk was geschoven. Toen ik het na 3 keer pas door had, toen was het zo besteld. Er worden geen verzendkosten berekend. Die zijn gewoon in de prijs verrekend. Wel prettig het erbij komen van verzendkosten blijf ik vervelend vinden. Zeker bij dit soort webshops waar je eigenlijk altijd maar 1 ding koop.

De volgende dag ontving ik een keurig pakketje met een persoonlijk kaartje erbij. Wat ik erg leuk vond. De douche-kop zat goed verpakt en alles was prima.

De test
Voordat ik mijn douchekop wisselde heb ik eerst een testje gedaan. De kraan 1 minuut open zetten en dan het water uit de douchekop opvangen in een emmer en dan meten hoeveel liter water eruit kom. Op de kraan had ik een streepje gezet zodat hij even ver openstond.
Oude douche na 1 minuut 6 liter.
Nieuwe douche 1 minuut 5 liter.

Deze test had ik beter voor de aankoop kunnen doen. Want mijn doel was water besparen. Ik douche gemiddeld 30 minuten per week (2 x 15) Ik bespaar dan per jaar 30 liter per week keer 52 weken is 1.560 liter. Dat is een 1,5 kuub water. Leuk mee genomen want mijn water verbruik is nu gemiddeld 2,2 kuub per maand. Maar ik had meer verwacht. Na de test was ik teleurgesteld en wilde mijn aankoop eigenlijk retour sturen. Want het besparen op water was mijn doel.

De montage stelt niet veel voor. De oude kop eraf schroeven de nieuwe kop erop draaien (gewoon met de hand geen gereedschap nodig)

Mijn ervaring
Nu was het tijd voor de echte test. Dit is een neveldouche de waterstralen zijn zo ingesteld zodat er een nevel ontstaat. Niet extreem maar je merkt het wel. Ik denk dat deze manier van douchen meer warm water nodig heb. Een beetje sceptisch begon ik eraan. Maar ik was al snel om. Wat een heerlijk comfortabele douche! Echt in tijden heb ik niet zo'n heerlijke douche gehad. Voor mijn gevoel gebruikte hij minder water dan de andere douche maar dat zal de tijd leren. Het comfort heeft mij echt over de streep getrokken. Een echt lager waterverbruik gaat het niet worden met deze douche maar het comfort is echt heel prettig en als douche liefhebber ben ik blij met het comfort en ik ga water besparen. Is de waterbesparing te weinig dan moet ik mijn gedrag aanpassen.

Reacties

 1. Onze thermostaat kraan van de douche heeft een eco stand, misschien met een douche kop van dit merk wel een dubbele besparing...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is altijd mooi meegenomen. Ik heb geen thermostaatkraan en wist niet eens dat er ook nog een eco knop bestond. Fijn dat je het wilde delen.

   Verwijderen
 2. Nog duurzamer is korter douchen :-) 15 minuten per douchebeurt is wel heel lang; als je er 10 minuten van maakt (nog steeds behoorlijk) scheelt dat 33%. Toen ik nog thuis woonde hadden we een boiler van 120 liter warm water voor 4-5 personen. Lang douchen was er dan niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk. Maar dit aangeleerde gedrag veranderen is zo lastig. Ik heb het afgelopen week gedaan en dat ging goed nu vol blijven houden.

   Verwijderen
 3. Onze douchekop is al hartstikke oud, dus je zet me wel aan het denken met deze post!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi! Er zijn ook nog vele dure nog zuinigere varianten te vinden. Dit vond ik een mooie prijs kwaliteit voor deze besparing.

   Verwijderen

Een reactie posten