Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzaam: Afval verminderen

Deze maand elke zaterdag een blog over het thema duurzaam.

Eerder verscheen al in deze serie.
Deel 1: Een nieuwe douchekop.

Vandaag ga ik eens na wat ik doe en nog kan gaan doen om mijn afval te verminderen. Op zich gebeurd er al best veel. Ik geef mezelf een voldoende, maar is wat goed is kan nog altijd beter. Van allebei heb ik er een top 10 van gemaakt in willekeurige volgorde.

Wat gaat er goed?

Een top 10 van dingen die best wel goed gaan op het gebied van afval.

 1. Karton en papier gaat naar het oud papier. 
 2. Blik en zilverfolie gaat naar de speciale blik-inzamelcontainer. 
 3. Glas naar de glasbak. 
 4. Gft naar de groencontainer. Veel tuinafval gaat in het compostvat. 
 5. Plastic en drankkartons gaat in de plasticzak. Wat ik soms wel lastig vind wat er wel en niet in mag. Als ik dit nu zo bekijk ben ik best wel tevreden. 
 6. Elk jaar heb ik 2 containers restafval waarvan zeker één container gevuld wordt door een verbouwing en of opruim actie. 
 7. Wat eten weg gooien betref probeer ik echt zoveel mogelijk te beperken. Ik let bewust op mijn aankopen en werk met een weekmenu. Soms blijven er probeersels te lang staan. Voor een eenpersoonshuishouden zijn sommige artikelen ook best lastig. Ik de uiterst mijn best maar helemaal voorkomen lukt mij helaas niet. 
 8. Op mijn werk hebben ze een waterkoeler en ik neem altijd een dopper meer als het weer wat warmer wordt. Dat beperkt wel een beetje het afval.
 9. Als ik patat eet gebruik ik geen friteuse meer maar de oven. Iets minder lekker maar geen vetten meer die afgevoerd moeten worden.
 10. Ik maak gebruik van aan Ja / Nee sticker en heb hierdoor kilo's minder oud-papier.


Wat kan er beter?

Een top 10 van dingen die ik nog kan verbeteren om nog minder afval te produceren.

 1. Mijn lunch gaat altijd mee in boterhamzakjes dat zou beter kunnen. Ik ga hier eens een actie puntje van maken te zoeken naar een alternatief.
 2. Brood koop ik bij de warme bakker. Die verpakt het brood in plastic zakken. Ik zou hiervoor katoenen zakken kunnen kopen.
 3. Plasticzakjes in de supermarkt voor de groente. Ik zou hiervoor een duurzaam netje kunnen kopen. Ik gebruik die zakjes nu voor in mijn restafval die ik verzamel in de pendaalemmer.
 4. Op mijn werk drink ik koffie in wegwerp bekers. Ik zou een mok / duurzame koffie beker kunnen gebruiken.
 5. Nog niet overal maak ik gebruik van oplaadbare batterijen. Nog een paar dingen te gaan.
 6. Bij klusprojecten ben ik geneigd te ruim in te kopen wat na afloop een volle kast met spullen betekend die niet nodig waren en uiteindelijk weggegooid worden. Ik probeer al te vragen in mijn omgeven als iemand aan het klussen is. Geen idee of kringloop ook met dit soort spullen iets doe. Ik moet vooral leren om mij te beperken met inkopen.
 7. Hoewel ik er op dit moment geen tijd en zin in heb zou ik zelf verzorgingsproducten kunnen maken. Lippenbalsem, deodorant zelf een recept van tandpasta kwam ik tegen.
 8. Dit geld ook voor schoonmaakproducten. Allesreiniger, schuurmiddel, wasmiddel en vloeibaar zeep.
 9. Ik koop steeds vaker een cadeau dat ik zelf inpak. In plaats van inpakpapier zou ik ook bijenwasdoek kunnen gebruiken. Je geef van ook gelijk een morele boodschap cadeau.
 10. Thee koop ik altijd in doosjes. Ik kan een thee-ei kopen en losse thee gaan kopen.


Reacties

 1. Bruikbare tips, dank je!

  Door het nog beter scheiden van afval, kunnen we nu volstaan met de kleinste grofvuil container.
  Scheelt ook weer afvalstoffenheffing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Idd veel gemeente hebben kleine variant van een restafvalcontainer

   Verwijderen
 2. Wat kan beter ?
  .3 Ik gebruik die zakjes ook voor mijn restafval van de pedaalemmer, maar gooi ze daarna met inhoud en al weg bij het grof vuil. Die plastic zakjes zijn vaak nog goed voor hergebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik recykleer de plastiekzakjes voor groenten ook als zakjes voor het vuilbakje in de keuken. Sommige mensen kopen daar speciaal pedaalemmerzakjes voor....

   Verwijderen

Een reactie posten