Doorgaan naar hoofdcontent

Een beetje duurzaam

Duurzaam is voor mij een vaag thema. Ik heb het elke keer weer voor mij uit geschoven om mij hierin te verdiepen Wat moet ik ermee? En wat doe ik al onbewust?

Hoe kan ik iets concreet doen met duurzaamheid?

Afval
Nu ben ik al jaren een actief met afval scheiden. Twee papierbakken in huis. Eén op kantoor de andere in de kelder. Het Gft afval gaat in de groene container. In de tuin heb ik een compostbak. Plastics en drinkkartons gaan in de zak. En glas gaat naar de glasbak, Oude kleding wat nog goed is gaat naar de kringloop wat twijfelachtig is gaat in de kledingcontainer. Oliën en vette gaan naar de daarvoor bestemde container. Ik neem mijn eigen tas mee als ik boodschappen ga doen. Verder gebruik ik in de vergaderingen voor mijn vrijwilligerswerk altijd een Ipad. Dat bespaard echt een stapel printpapier en inkt. Batterijen vervang ik voor oplaadbare batterijen. De batterijen die ik nog heb gaan naar de batterijenbak

Energie
Mijn verwarming gaat uit als ik weg ga. Ik draag een trui zodat de thermostaat op 18 graden kan blijven staan. Vind ik het te koud dan draai ik hem hoger maar 19 graden is bijna altijd voldoende. Als ik klaar ben met aflossen ga ik sparen voor zonnepanelen. En ik ben goed aan het kijken of er andere opties zijn dan gas. Verder wil ik energie zuinige apparaten als ik er één vervang. Ik ben bezig om een plan te maken voor isolatie van mijn huis. Ik heb knopjes in het stopcontact om het sluipverbruik tegen te gaan. Ik kies ook niet bewust voor groene stroom omdat ik wel eens gelezen heb over de handel in certificaten dat het eigenlijk weinig uit maak,

Vrije tijd
Ik ga niet op vakantie boek dus geen vliegreizen. Wel zou ik in mijn tuin insect vriendelijke planten kunnen poten. Wel heb een een klein groente tuintje. Wellicht kan ik ook dat meer aandacht geven de oogst en aandacht hield het afgelopen jaar niet over.

Eten
Ik ben opgevoed dat je nooit eten mag weggooien en die opvoeding werkt. Ik kook alleen voor mij zelf dus dan kun je makkelijk inschatten hoeveel je nodig heb. Als ik een enkele keer voor meer mensen kook dan zorg ik dat ik de kliekjes weer gebruik, Heel soms gooi ik iets weg maar dat is echt een uitzondering, Ik moet nog wel veel leren in het kiezen van boodschappen. Bijvoorbeeld fairtrade of een ander groen label. Hiermee ben ik een paar weken geleden begonnen. Gewoon elke week 1 boodschapje duurzaam in het mandje. Om het te proberen de labels te onderzoeken naar het verhaal er achter en de afweging te maken of het waard vind. En dat vind ik nu lastig. Mijn boodschappen budget is nu laag maar dat moet omhoog als ik alles duurzaam wil kopen. Ik ken mezelf dit wordt een langdurig transitieproces.

Kleding en huishouden
Hier heb ik niet over nagedacht. Ik gebruik wel een douchegel die eco-vriendelijk is. Dat was geen bewuste keus maar een cadeautje. De kleding industrie is zo ingewikkeld dat ik daar nog geen rekening mee ga houden wel een thema om in de gaten te blijven houden. Verder gebruik ik gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Nu nog geen zin om alles uit te zoeken en te proberen.

Banken en verzekeringen
Ik weet dat er eerlijke geldwijzer bestaat. Maar ik ga niet overstappen van mijn grootbank. De app vind ik heel makkelijk. Ook bij het afsluiten van verzekeringen speelt de prijs en voorwaarden een rol maar niet hoe goed ze het doen met duurzaam.

Conclusie
Ik vind mezelf een beetje duurzaam. En heb nog een hele wereld te ontdekken. Ik ga langzaam aan de slag met dit thema om mij vooral te verdiepen in de producten e.d. Ik hou niet van veranderingen maar wie wil er nu geen betere wereld. En die betere wereld begint bij mijzelf!

Reacties

  1. Ben het met je eens dat duurzaam een lastig onderwerp is. Ik ben ook bezig met het afsluiten van verschillende verzekeringen en er werd mij gevraagd of duurzaamheid een rol hierbij speelt. Ik denk het hetzelfde over als u; het gaat bij mij vooral om de prijs en de voorwaarden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten