Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht week 50

Elke zaterdag een paar interessante nieuwsartikelen over persoonlijke financiën. Afgelopen week ging het nieuws over kerst, zorgtoeslag en de rente stijging van de Fed. We starten met het kerstnieuws, Ook ik hoop volgende week een pakket in ontvangst te nemen. Ik zie et het en ervaar als een vorm van waardering. De voedselbanken hebben het druk. Als je tijd over hebt en in goede gezondheid verkeerd kun je wellicht hulp bieden bij een voedselbank in je omgeving. Wellicht is een gift ook mogelijk. Dan een blog van Anneke. Zij rekent uit dat je mogelijk geld kan verdienen aan de zorgtoeslag. Het was wel een momentje deze week voor mevrouw Yellen dat zij het tarief mocht verhogen. Wie weet gaat dit ooit nog invloed hebben op onze spaarrente. Als laatste een column hoe je beslissingen kunt nemen op het gebied van financiën. Doe er je voordeel mee.  

Het kerstpakket mag weer iets luxer zijn dit jaar
Iets meer dan de helft van de Nederlandse beroepsbevolking krijgt deze weken weer een kerstpakket. In totaal nemen 4,5 miljoen mensen een pakketje van de baas mee naar huis. Bedrijven geven er weer meer aan uit, gemiddeld zo'n 30 tot 45 euro, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z. Als je een weddenschap met collega's af wil sluiten over wat er dit jaar zéker in het pakket zit, gok dan op een houten plank of een draadmand. Die zijn niet aan te slepen, zeggen de groothandels. Ook bierproefpakketten met speciaalbieren, manden gevuld met eten en leuke kaarsjes zijn populair. Daarnaast blijven de traditionele pakketten vol met lekkernijen populair.
Lees verder (bron RTLZ)

Voedselbank maakt overuren voor kerst
Voor de harde kern vrijwilligers van de Nationale Voedselbank is het de dagen voor kerst flink aanpoten. Ze maken overuren om alle extra giften te verwerken. Die komen onder meer van particulieren en bedrijven in de vorm van kerstpakketten.
Maar de voedselbanken ontvangen ook extra grote donaties van diverse acties door het hele land. Zo heeft supermarktketen Lidl het hele jaar door statiegeld van klanten verzameld, wat een totaalbedrag van een half miljoen euro heeft opgeleverd. Deze donatie is donderdagmiddag in ontvangst genomen in Huizen. Unilever pakt maandag op het hoofdkantoor de hele dag kerstpakketten in voor voedselbanken. Daarnaast zijn de regionale omroepen momenteel bezig met een grote inzamelingsactie. Vorig jaar leverde dat voor een bedrag van 2,8 miljoen euro aan goederen op. Het is nog de vraag of dit bedrag weer wordt gehaald, aangezien dit jaar zeven omroepen meedoen aan de actie.
Lees verder (bron Kassa nieuws)

Geld overhouden aan zorgtoeslag
Eerder deze week schreef ik al over de zorgtoeslag: hoe onlogisch ik het vind dat die toeslag voor de laagste inkomens minder stijgt dan voor degenen die iets meer binnenkrijgen. Dat blijkt overigens vorig jaar ook al zo gegaan te zijn. Kennelijk willen ze het verschil tussen de zorgtoeslag voor de laagste inkomens en anderen in stapjes kleiner maken. Misschien heeft dat te maken met de mogelijkheid dat mensen geld overhouden aan de zorgtoeslag?
Zorgtoeslag hoger dan premie
Er zijn namelijk situaties denkbaar waarin je meer geld aan zorgtoeslag binnenkrijgt dan je uitgeeft aan zorgpremie. Echt waar? Ja, echt waar. De maximale zorgtoeslag bij het laagste inkomen (dus tot € 19.000 per jaar) is voor één persoon € 88 per maand (2017). De allervoordeligste zorgverzekering voor komend jaar kun je krijgen voor € 71,95 per maand. Je weet wel, die ZieZo polis met het maximale eigen risico van € 885 per jaar.
Lees verder (bron homefinance.nl Blog Anneke Ranzato)

De Fed verhoogt inderdaad voor het eerst in een jaar de rente
De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, verhoogt de rente. Het is voor het eerst sinds december vorig jaar dat de Fed tot een renteverhoging overgaat. De stap was algemeen verwacht op de financiële markten. Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten wordt met een kwart procentpunt opgeschroefd naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. De centrale bank had eerder al aangegeven dat een renteverhoging voor het einde van het jaar waarschijnlijk was, gezien het duidelijke herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de aantrekkende economie.
Lees verder (bron businessinsider)

Doe dit als je financiële beslissingen moet nemen
Niet zo heel lang geleden moesten mijn vrouw en ik een aantal erg belangrijke financiële beslissingen nemen. We hadden al uren nagedacht over de details - we zouden speciale rekeningen openen, verzekeringen afsluiten en dachten al verder na over de juiste beleggingsstrategie. Maar op het moment dat we echt knopen moesten doorhakken, verzandden we nog verder in nog meer details.
Een beetje gefrustreerd zei ik plots: "Wat als ik alles op maar één A4 zou moeten schrijven? Wat is dan van alle details het meest belangrijke?" Ik heb verschillende markeerstiften op mijn buro liggen. Ik trok een A4-tje uit mijn printer en begon drie of vier dingen die echt belangrijk zijn voor ons op te schrijven.
Lees verder (bron Iexgeld)

Radar Extra
Maandag in het eerst deel van Radar Extra. Naar de havo mág je, en naar het vmbo móet je. Na al die jaren heeft het beroepsonderwijs in Nederland nog steeds een slecht imago. Wat doet dat met de leerlingen? Hebben we genoeg aandacht en geld over voor kinderen die naar het beroepsonderwijs gaan? Het gaat over 50 procent van alle jongeren.. Deel twee wordt uitgezonden op maandag 2 januari.

Prettig weekend!


Reacties