Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht week 48

Elke zaterdag een paar interessante nieuwsartikelen over persoonlijke financiën. Afgelopen week veel nieuws over veranderingen van tarieven voor volgend jaar. In het eerste artikel goed nieuws, een stapje vooruit, als je tenminste ergens op een loonlijst staat. Dan een verhaal over Nederlandse Amerikanen die hun bank dreigen te gaan kwijt raken. Dan een artikel over de O.Z.B. stijgingen. Volgende week een nieuw plan van de EU. Klinkt veel belovend we gaan het bekijken. Dan een artikel over gehoortoestellen. Gelukkig heb ik ze nog niet nodig maar ik verbaas mij altijd over de reclame uitingen over vergoedingen van de zorgverzekeraar. Ook radar heeft daar maandag een item over.

Meer salaris in 2017, zoveel ga je er volgend jaar op vooruit
Goed nieuws. Het nettosalaris van alle inkomensgroepen gaat er, gemiddeld gezien dan, op vooruit.
Dat zegt salarisverwerker Raet, die als eerste met cijfers over de lonen van volgend jaar komt. Mensen met een minimumloon gaan er het hardst op vooruit:
Minimumloon: + 2,2 procent (nettosalaris 2017: 1409,93 euro).
Modaal: +1,08 procent stijging (nettosalaris 2017: 2156,08 euro).
1,5 keer modaal: +1,20 procent (nettosalaris 2017: 2882,- euro).
2 keer modaal: + 1,26 procent (nettosalaris 2017: 3600,25 euro).
Lees verder (bron RTLZ)

Nederlandse Amerikanen kunnen ‘bankloos’ worden waarna bijna geen normaal leven meer mogelijk is
Nederlanders die ook de Amerikaanse nationaliteit bezitten kunnen vanaf 1 januari 2017 afgestoten worden door hun bank als ze het moeilijk verkrijgbare social securitynumber (SSN) niet kunnen opgeven, meldt Het Parool. “De procedure om bij Amerikaanse instanties de benodigde papieren te verzamelen duurt lang. Ambtelijke molens draaien langzaam”, zegt de 56-jarige Daan Durlacher uit Amsterdam-Zuid, één van de gedupeerden in de krant. Als de bank afscheid van de Nederlandse Amerikanen neemt is het voor hen uiterst lastig een andere Europese bank te vinden die hen accepteert na zo’n royement. Het leven wordt dan erg compliceerd, want dat betekent het einde van alle betaalmogelijkheden en ook salaris ontvangen zou dan alleen nog maar contant kunnen. Daarnaast moeten in dat geval hypotheken worden ontbonden.
Lees verder (bron businessinsider)

Eigen Huis: OZB gaat omhoog in 2017
Stijging minder dan maximum
De onroerendezaakbelasting (OZB) zal volgend jaar waarschijnlijk weer gaan stijgen. Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft dit afgeleid uit een steekproef onder 109 van de 390 gemeenten. De stijging blijft wel binnen de perken: de OZB gaat minder omhoog dan het vastgestelde maximum.
Maximale stijging OZB
Er staat een afspraak dat de OZB niet met meer dan 2% per jaar mag stijgen. Dat deze afspraak lang niet door alle gemeenten nagekomen wordt blijkt wel uit de ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar. Ieder jaar opnieuw kwam de gemiddelde stijging van de OZB in ons land hoger uit dan de afgesproken 2%.
Lees verder (bron homefinance.nl)

Europese Commissie presenteert plan voor energie-unie
De Europese Commissie komt woensdag met een reeks voorstellen voor een energie-unie waarin ''de consument centraal staat" en waarmee Brussel denkt de internationale klimaatafspraken na te kunnen komen.  Zo zou elke burger en elk bedrijf in Europa zijn eigen energie moeten kunnen opwekken, opslaan, verbruiken, delen of verkopen. Verder moet de consument toegang tot de beste aanbiedingen voor elektriciteit krijgen, begrijpelijke afrekeningen ontvangen en ook snel en gratis van leverancier kunnen wisselen. Het pakket stuit op felle kritiek van milieuorganisaties en de groenen in het Europees Parlement die het niet ambitieus genoeg vinden.
Lees verder (bron nu.nl)

Hoortoestel nodig? Laat je geen oor aannaaien!
Wie een hoortoestel nodig heeft, moet oppassen. Let op dat een audicien geen onnodig duur hoorapparaat aanbeveelt, dat niet wordt vergoed door de zorgverzekering. Steeds meer slechthorenden krijgen een hoortoestel dat zij voor 100 procent zélf moeten betalen. De private markt is het afgelopen jaar explosief gestegen. Sinds 2013 bemoeien zorgverzekeraars zich met de inkoop van hoortoestellen. De zorgverzekering vergoedt 75 procent en de consument betaalt zelf 25 procent. Door dit nieuwe systeem is de aanschafprijs van hoortoestellen met ruim 50 procent gedaald. Klinkt goed voor de consument, maar de hoorzorg gaat er niet op vooruit.
Lees verder (bron RTLZ)

Kassa
Vanavond in Kassa aandacht voor kapotte smartphone-beeldschermen van Samsung. Het elektronicabedrijf repareert de kapotte smartphones niet. Ook besteden we aandacht aan huurwoningen. Er is in Nederland nog steeds sprake van woningnood en veel studenten betalen te veel. Daarnaast sluiten we ‘de maand zonder toegevoegde suikers’ af: hoe zou het de Familie Bloks vergaan zijn? En beginnen we met een nieuwe uitdaging ‘de maand zonder smartphone’!

Radar
Maandag in Radar. Ruim drie miljoen Nederlanders hebben een rechtsbijstandverzekering. Die verzekering is bedoeld als bescherming wanneer je te maken krijgt met een juridisch geschil. Maar hoe goed behartigt de verzekeraar jouw belangen? De juristen die zij inzetten willen wel héél graag schikken. En het is de vraag of het überhaupt wel zin heeft een rechtsbijstandverzekering te hebben.
Moet je genoegen nemen met een bepaald hoortoestel, omdat alleen dát apparaat vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar? En wat als dit apparaat niet voldoende werkt? De concurrentie onder de verzekeraars is moordend, de tarieven blijven kelderen. Is de marktwerking niet doorgeschoten?

Prettig weekend!


Reacties