Doorgaan naar hoofdcontent

Digiminderen en een andere agenda.

Al jaren maak ik gebruik van de google agenda. Heerlijk simpel. Altijd dichtbij. Zowel op mijn telefoon, laptop en tablet. Handig voor thuis en op het werk. Helaas hebben ze op mijn werk een ander agendasysteem en ik werk in 2 functies en per functie een ander systeem. 

Het probleem
Sinds een paar weken ben ik naast het consuminderen ook aan het digiminderen. En dat lukt met vallen en opstaan. Ik werd een beetje gek van mijzelf dat ik continu met schermpjes bezig ben. En dat is een signaal om eraan te gaan werken. De eerste stap was zoveel mogelijk bliepjes uitzetten.
Zeker mijn werk e-mail uitzetten was een goede stap. Het ging vaak zo. O een mailtje. Even lezen en voor je het wist zit ik weer midden in het werkproces. Het digiminderen lukt redelijk maar ik ervaar nog 3 problemen.

Probleem 1 leegte.
Onwillekeurig ga ik op momenten dat ik mij verveel. De tijd opvullen door internet. Even zoeken en dan compleet afdwalen of YouTube. Er is altijd wel een leuk filmpje over een interessant onderwerp. Hiermee ben ik op zoek gegaan wat zijn alternatieven en hoe deed ik het vroeger. Ja, ik ben 35 en ik weet nog dat er geen internet was. Ik heb nu een lijstje gemaakt met dingen die ik kan gaan doen. Ik moet nog echt wennen om mijn tijd beter in te delen en leuke ontspannende offline dingen te doen. Dit is een zoektocht en ook een beetje afkicken. Zo ben ik nu begonnen met mijn handschrift te verbeteren. Dit wil ik al jaren maar ik deed het gewoon niet.

Probleem 2 media
Een ander probleem was mijn email en media gebruik. Eindeloos vaak een app openen of website bezoeken. Zonder doel of aanleiding. Ik kijk elke ochtend naar de NOS app en lees de krant. Daarnaast hou ik van achtergrond informatie en lees dus de Nieuwsuur artikelen in mijn RRS reader. Dus met de minimale tijd ben ik redelijk geïnformeerd zonder eindeloos en voor mij dan zinloos naar een schermpje te turen.

Probleem 3 agenda
Nu ik minder digitaal bezig ben en netter probeer te schrijven vond ik mijn digitale agenda een probleem worden. Ik miste ook gewoon wat overzicht. Op papier kan ik ook beter mijn taken kwijt. Na veel wikken en wegen heb ik dus besloten om een mooie papieren agenda te kopen. Het is een dure luxe Moleskine geworden. Dan hoop ik meer overzicht te hebben. En nu maar proberen er netjes in te gaan schrijven.
Reacties