Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn 10 gewoonte of regels voor een sober leven.

Als kind ben ik opgegroeid in een warm nest maar er waren wel een aantal periode waarbij mijn ouders niet veel te besteden hadden. Als je ouder word ga je pas oog krijgen dat andere mensen heel anders zijn opgegroeid en opgevoed. En gelukkig maar anders wordt het maar een saaie boel. Als puber wilde ik luxe maar als jongvolwassene ging ik inzien dat een sober leven ook veel voordelen heeft.

Toen ik 7 jaar geleden op mijn zelf ging wonen ging ik alles beter doen. Dacht ik. En eigenlijk begon ik al vrij snel sober te leven. Ik werkte met een budget. Dat waren een paar bedragen en ik hield mij er totaal niet aan. Een jaar later werd het noodzaak om mijn centjes op orde te brengen. Want ik wilde mijn hypotheek gaan aflossen. Sinds 2014 schrijf ik elke uitgave op de cent nauwkeurig op en pas toen begreep ik wat een budget is en hoe het werkt. Elk jaar heb ik nog verbeteringen maar ik ben nu te vrede met mijn huidige aanpak ik heb overzicht en het gevoel alles onder controle te hebben.

De meeste inspiratie voor een sober leven komt van de benedictijnen. Het boek een leefregel voor beginners is wat mij betref een aanrader. Ook van het boek gemaakt over het leven van Evert vond ik prachtig.

Voor mij is een sober leven dat je geld niet uitgeeft aan luxe dingen. Als ik het onderstaande lijstje bekijk dan lijkt het alsof ik een extreme vrek ben, maar ik ben gelukkig en weet heel goed waar mijn prioriteiten liggen en heb daar mijn uitgave patroon op aangepast.

Sober leven is voor mij in 10 regels
- Niet op vakantie gaan
- Weekmenu maken
- Geen huisdieren
- Geen dubbele dingen kopen
- Goed nadenken voor een duurdere aankoop
- Afval sorteren en minimaliseren
- Genieten van de kleine dagelijkse dingen
- Prijzen vergelijken en overstappen indien nodig
- Al mijn inkomsten en uitgaven tot op de cent noteren
- Kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid

Reacties

 1. pfff..dat is behoorlijk sober, maar iedereen doet het op zijn eigen manier. Bedankt voor dit inzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het zelf zo lees dan lijkt het extreem maar in de praktijk valt dit echt mee, want ik hou niet van reizen. Wel ben ik een dieren liefhebber maar ik ben te vaak van huis en dat vind ik niet prettig voor het huisdier.

   Verwijderen
 2. Ik volg ook deze punten. Wij hebben wel een huisdier (kat) en gaan heel sober op vakantie 3 dagen texel bijvoorbeeld. Vakantiegeld en overige geld gebruiken wij al 2 jaar voor het opknappen en duurzaam maken van onze woning.

  Verder volg ik ook al jouw punten die je aangeeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie! Een huisdier heb ik niet hoewel ik wel een dieren liefhebber ben maar ik vind dat ik te vaak van huis ben.

   Verwijderen

Een reactie posten