Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzaam: Verlichting

Deze maand elke zaterdag een blog over het thema duurzaam.

Eerder verscheen al in deze serie.
Deel 1: Een nieuwe douchekop.
Deel 2: Afval verminderen

De aanleiding
Toen ik in 2011 kwam wonen was in de hele woning alle lampen gloeilampen en tl verlichting. In verschillende periode heb ik verschillende lampen aangepast. Er zijn zoveel verschillende lampen in mijn huis met ook verschillende fittingen. Eest kocht ik een paar spaarlampen en later heb ik de meest gebruikte lampen vervangen voor led-lampen met een wit aan de onderkant. Dat is niet echt prettig. Ook het langzaam aangaan vond ik erg irritant vooral in de de slaapkamer. Dus nu ik toch met duurzaam bezig ben tijd voor actie.

Led-lampen
Eerst heb ik een inventarisatie gemaakt. Ik heb nog 2 nieuwe wandlampen nodig voor de woonkamer. Verder heb ik de 3 spaarlampen vervangen voor ledlampen. Ook de overloop en slaapkamers zijn de huidige lampen vervangen. Ik kwam nog 3 gloeilampen tegen. Die heb ik ook meteen vervangen. De aankoop van de lampen ging makkelijk.  De bouwketen Hornbach ligt niet echt in mijn buurt. Ik had veel lampen nodig dus heb ik er gelijk 10 lampen gekocht. De beste koop led lampen FLAIR E27 6W (810LM) per lamp kost maar € 4,50. De verzendkosten zijn € 3,95 dat maakt per lamp een € 0,40 duurder dus een ledlamp kost mij nu € 4,90. 8 Lampen heb ik gelijk vervangen. Dat ik niet duurzaam want 7 lampen waren nog goed. Die gooi ik niet weg die geef ik weg aan iemand die ze goed kan gebruiken.

Ervaring
Mijn verwachting is niet dat ik het ga terug zien in mijn energie verbruik. Wel ben ik blij met het licht. Het is echt een mooie heldere lamp waarbij je de draden in de lamp ziet. Dat is echt mooi gedaan en geef het gevoel van een gloeilamp maar dan energie zuiniger.

Buitenlamp
Een ander probleem was mijn armatuur van mijn buitenlamp was kapot. Ik schrok van de hoge prijzen voor vergelijkbare lampen. De huidige lamp langer blijven gebruiken vond ik niet veilig genoeg. Ook het 'oog' was kapot en de lamp bleef dag en nacht branden. Ik heb voor een € 35 een led-lamp gekocht met een zonnepaneel en accu. Ik las positieve reviews over de lamp. Dus ik heb de lamp gemonteerd na de demontage van de oude lamp inclusief elektra. Het is niet echt heel prettig licht voor sfeer of zo. Maar wel gewoon functioneel helder licht. Als ik thuis kom gaat de lamp aan en na een minuut geen beweging waar te nemen gaat de lamp weer uit. Ik wist niet dat het bestond maar ik ben er blij mee.

Reacties

 1. Gelukkig heb je dit vooral gedaan omdat het licht je niet beviel. Want vanuit het oogpunt van duurzaamheid was dit eigenlijk geen zinvolle actie. En dat bedoel ik niet gemeen, maar het schijnt dat de winst op het verbruik van de lampen niet opweegt tegen de (milieu)kosten van de productie. Qua duurzaamheid is het dus in de meeste gevallen beter om het oude product helemaal op te verbruiken (tot het kapot is) en dan pas te vervangen.

  Maar goed. Het oog wil ook wat ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat het niet helemaal duurzaam is. De lampen geef ik weg en gaan zeker gebruikt worden. Wat de productie betref heb je een goed punt. Ik heb mij erniet in verdiept wel eens iets over gelezen over de hoeveelheid giftige stoffen die de lampen bevatten.

   Verwijderen

Een reactie posten