Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzaam: Eigen groente kweken


Deze maand elke zaterdag een blog over het thema duurzaam.

Eerder verscheen al in deze serie.
Deel 1: Een nieuwe douchekop.
Deel 2: Afval verminderen
Deel 3: Verlichting

Begin
Al enkele jaren heb ik een vierkante meter groentetuintje met twee (laagstam) appelbomen ernaast. Echt een groot succes is het nog niet geweest. De appelbomen zijn nog jong en hebben wel appels geleverd maar de groente opbrengt is beperkt. Dit heeft te maken met de standplaats en mijn tijd en aandacht en kennis voor de tuin.

Tuinieren
Lekker buiten bezig zijn in de tuin vind ik heerlijk. Terras aanvegen, mos verwijderen, schoffelen en harken. Een prettige manier om bezig te zijn. En als alles klaar is heerlijk op het terras met een drankje erbij nagenieten Nu heb ik een achtertuin waarvan ongeveer de helft is bestraat is en de andere helft is grond Hierin staat ook mijn vierkante bak wat mijn groentetuin is. De groente die ik teel zijn allemaal voor eigen verbruik. Ik heb niet echt een plan en dat is denk ik ook de reden dat ik niet veel groente kweek. Ik bedenk pas als ik in het tuincentrum loop welke zaden ik ga kopen en dat is niet echt handig heb ik ervaren.

Kennis
Nauwelijks heb ik kennis van tuinieren. Ik ga mij daarom eens verdiepen in het kweken van groente. Vooral op internet staat er veel. Een boek kopen is wel leuk maar vaak blijven ze half gelezen ergens in huis liggen en dat vind ik een minder prettig idee. Tijdens mijn zoektocht op het internet kom ik steeds meer idee├źn tegen. Ik moet mij ook verdiepen in het verwerken van de groente als ik het wil bewaren voor de winter.

Duurzaam
Mijn ideale duurzame moestuin met kweekbak is dat veel van mijn groente en fruit zelf kan kweken en verwerken. Geen energie verspilling in opslag, verpakking en vervoer. Ik moet elke dag gewoon even de tuin in om te kijken en een paar dingetjes te doen. Daarom ga ik dit jaar een nieuwe start maken. Ik ga alleen biologisch zaden en planten kopen die mens en diervriendelijk zijn. Ik heb al een compostvat voor de voeding van groente tuin. Alleen heb ik nog geen regenton dat is ook nog een punt van aandacht.

Reacties