Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzaam: Auto delen

Deze maand elke zaterdag een blog over het thema duurzaam.

Eerder verscheen in deze serie al de onderstaande blogs.
Deel 1: Een nieuwe douchekop.
Deel 2: Afval verminderen
Deel 3: Verlichting
Deel 4: Eigen groente tuin

Uit mijn comfortzone
Nu ik deze maand extra bezig ben met het thema duurzaamheid vond ik dat mijn projecten allemaal binnen mijn comfortzone liggen. Vandaag ga ik eens buiten mijn comfortzone. Het concept van auto delen staat mij niet aan. Ik ben geen autofreak. Ik zeg altijd dat het voor mij een vervoersmiddel is en diep van binnen blijkbaar niet. Per jaar rij ik meestal minder dan 10.000 kilometer. Dus gebruik maken van een deelauto is voor mij financieel aantrekkelijk en beter voor het milieu.

Onderzoekje
In Nederland zijn er ruim 30.000 deelauto's waarvan er 3 in mijn dorp. Alle 3 zijn ze binnen 5 minuten op de fiets te bereiken. Dit zijn allemaal auto's die op een deelplatform word aangeboden. Er zijn naast het gebruikmaken van een deelplatform ook nog andere opties. Zoals samen een auto delen. Dit is volgens mij nog in de ontwikkelfase. Het idee is dat je met een vaste groepsgebruikers gebruik maak van een deelauto. Dit is te reserveren via een app / site. Je kunt dan alleen gebruik maken op de door je gereserveerde tijden en je opent de auto met behulp van de app.

Ik heb mijzelf de vraag gesteld. Heb ik een auto nodig? Eerst antwoordde ik volmondig ja. Maar waarom dan? Het is zo normaal dat er een auto voor de deur staat dat ik echt even moest nadenken. Gemak en luxe. Dat zijn de redenen waarom ik een auto heb. Ik kan het betalen en het is echt wel heel makkelijk. Naast het gemak is het een luxe. Zou ik een auto kunnen missen? Vorig jaar heb ik 6 weken zonder auto gezeten. Ik heb in die 6 weken geen andere auto nodig gehad. Er waren 2 momenten dat ik niet over een redelijke OV verbinding beschikte. Allebei de keren kon ik met iemand anders meerijden.

Conclusie
Op korte termijn ga ik niets veranderen. Wat de toekomst betref verwacht ik dat ik mijn auto gaat delen of gebruik gaat maken van een deelauto en mijn auto ga verkopen. Ik heb ervaren dat ik best wel makkelijk zonder een auto kan leven. Dat is veel duurzamer. Toch ben ik nog te gehecht aan mijn eigen auto. Wat voor mij vooral zelfstandigheid en vrijheid betekend. Wel ben ik meer tot het inzicht gekomen om de auto te zien als een luxe product maar afscheid nemen of te gaan delen is nu nog een stap te ver.


Reacties