Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom ik spaar voor een enorme buffer.

Afgelopen week was er een onderzoekje geweest voor de Rabobank en uitgevoerd door Nibud. Daarom wil ik eens mijn buffer-plan met jullie delen.De afgelopen 2 jaar heb ik telkens een beetje nagedacht over mijn financiƫle planning. Nu ben ik bewust aan het sparen voor een buffer niet een kleine buffer maar een enorme buffer.

Minimale buffer € 5000
Bij het aflossen van de hypotheek heb ik dit bedrag altijd als ondergrens aan gehouden voor mijn buffer. Nu ben ik mijn buffer aan het verhogen. Het totaalbedrag waar ik ooit naar streef is voor mij op dit moment ook utopisch maar ik wil in mijn buffer 2 jaar leefgeld. Dus alle vaste en variabele lasten. Zeg maar 2 jaar mijn jaarbudget. Daarnaast een potje voor vervanging van mij auto en fiets. Dan nog een potje voor het vervangen van al mijn apparatuur. En als laatste een potje voor mijn uitvaart.

Potje: 2 jaar leefgeld
Dit is makkelijk uit te rekenen. Mijn kosten zijn nu € 900 per maand. Als ik 2 jaar leefgeld wil sparen moet ik 24 (maanden) x € 900 uitrekenen. Dat is een totaalbedrag van € 21.600.

Potje: vervoer
Hiermee spaar ik voor een andere auto. Voor dit potje ben ik vooral nu aan het sparen. Een andere auto heb ik voldoende aan een bedrag van € 7.500. Dan komt er nog een fiets bij die mag iets luxer zijn € 1.000. Dus dit potje is vol bij de € 8.500.

Potje: apparaten
In mijn financiĆ«le administratie hou ik bij welk apparaat ik met welk nieuw apparaat wil gaan vervangen als die stuk gaat. Die doe ik met behulp van de Consumentengids. Als ik daar een test zie dan verwerk ik de gegevens met de voor mij geschikte opties. Deze lijst is nog verre van compleet. Als de lijst compleet is dan weet ik precies hoeveel al mijn nieuwe apparaten gaan kosten. Nu gaat nooit alles gelijk stuk. Ik ga gewoon tot de maximum voor dit potje. Ik hou het op dit moment op een schatting van € 8.000.

Potje: uitvaart
Hier heb ik nog geen berekening over gemaakt. Ik ben er ook nog niet uit of dit een apart potje moet worden of gewoon betaald kan worden uit de andere potjes. Als alleenstaande moet dat geen probleem zijn. Ik denk dat ik hierover eens ga nadenken en ook dingen ga vastleggen. Om de berekening compleet te maken ga ik ervan uit dat een uitvaart ongeveer € 10.000 kost.

Minimum en maximum
Het minimum is € 5.000
Het maximum is € 48.100

€ 21.600 (potje 2 jaar leefgeld)
€  8.500 (potje vervoer)
€ 8.000 (potje apparaten)
€10.000 (potje uitvaart)
Totaal € 48.100

Reflectie
Dit zou mijn droombuffer zijn en ik denk dat het ook een droom zou blijven. Wat ik geleerd heb is dat ik mij eens moet verdiepen in het thema afscheid. Verder ben ik best wel trots op mijn apparatenlijstje. Het is wel een enorm bedrag. Voorlopig ben ik nog aan het sparen en ik weet nu de horizon van mijn buffer.


Reacties

 1. Ik zou dat potje uitvaart laten voortkomen uit de totale buffer, als alleenstaande. En ik adviseer je om goed rond te neuzen naar kosten uitvaart....de goedkoopste is rond de 1500. Ik geloof dat er net een boek uit is van Marieke Henselmans over uitvaart, Laat je niet kisten, heet het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt het zo duur maken als jezelf wilt. Ih heb nog wel een verzekering dat ik geen grote buffer heb.

   Verwijderen
  2. Ik zou je potje leefgeld ook als uitvaartpotje bestempelen. Heel cru gezegd, als je dood bent, heb je dat leefgeld niet meer nodig...

   Verwijderen
  3. Het klopt wat je zegt. Ik ga hiervoor geen extra potje maken. Wel ga ik mij verdiepen in hoe ik alles geregeld wil hebben als mij iets overkomt.

   Verwijderen

Een reactie posten