Doorgaan naar hoofdcontent

Geen feest maar wel weer 40 dagen vasten.Ja hoor ik ga weer vasten. Vorig jaar heb ik voor het eerst gevast. Daar heb ik toen een blog over geschreven.

Voorbereiding
Na mijn eerste ervaring van vorig jaar is de voorbereiding dit jaar iets anders. Ik weet nu beter wat vasten is en hoe ik dat vorm wil geven in mijn leven. Ik wil het klein houden en vooral extra tijd gebruiken voor bezinning. Dus ik zocht naar een onderwerp waar over zou ik gaan willen nadenken, lezen, schrijven en mediteren.

Bezinning
Op dit moment heb ik behoefte aan rust. Wat is nu rust? En waarom heb ik er behoefte aan? Hoe zijn mensen omgegaan met rust in de geschiedenis? Heeft rust te maken met zingeving? Hoe kan ik dit in mijn leven vorm geven? Vaak denk ik na, aan de hand van dit soort vragen. Ik ken een aantal mensen uit mijn directe omgeving die mijn vragen en eeuwig gezoek niet echt op prijs stellen. Toch helpt het mij om inzicht te krijgen in de wereld om mij heen en het geeft mij een stukje zelfkennis.

Vasten
Het is vandaag de eerste dag van de 40-dagentijd tot Pasen. Dat is dit jaar op 1 april. De rekenaars zouden gelijk gaan tellen. Tussen 14 februari en 1 april dat zijn er meer dan 40 dagen. En dat klopt! De zondagen tellen niet mee. Ik vast dus 6 dagen per week. Ik ga nog milder vasten als vorig jaar. Ik ga alleen thuis vasten. Geen tussendoortjes en sobere maaltijden. Als ik op mijn werk ben of ergens anders dan doe ik gewoon mee. Het gaat mij meer om de bezinning en bewust wording dan om het minder eten.

Geven aan een goed doel
Het geven van geld vind ik belangrijk dat dit gekoppeld is aan een doel van vasten en bezinning. Vorig jaar heb ik bespaard op mijn boodschappen. Dat ga ik dit jaar niet doen. Ik geef een vastbedrag uit het goede-doelen-budget. Het thema is rust en ik kwam een project in Jorwerd tegen en werd gelijk enthousiast. Dit is wat ik echt heerlijk vind. Vorig jaar heb ik genoten van het boek van Geert Mak. Hoe God verdween uit Jorwert. Nu willen ze daar in de buurt een klooster maken. Er zijn daar veel middelen voor nodig en daarom gaat mijn bijdrage naar Friesland. Voor de liefhebbers hieronder een promotie filmpje over dit project.

Reacties

Een reactie posten