Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 50

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft woensdag opnieuw zijn belangrijkste rentetarief verhoogd met een kwart procentpunt. Amerikaanse banken die geld willen lenen, betalen vanaf nu tussen de 1,25 en 1,5 procent rente aan de Fed. Het besluit van de Fed om de rente weer een stapje te verhogen, kwam niet onverwacht. Daarom zal het weinig effect hebben op de financiële markten. Eind 2015 verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst in zeven jaar met een kwart procentpunt. Sindsdien is die rente nog drie keer verhoogd, in december vorig jaar en in maart en juni van dit jaar. In 2018 worden drie rentestappen verwacht. Met de nieuwe rentesprong beweegt de Fed zich verder af van de Europese Centrale Bank (ECB), die een rente van nul procent hanteert. Economen verwachten dat de ECB pas in 2019 de rente weer stapsgewijs zal verhogen. Wel start de Europese Centrale Bank volgend jaar met het afbouwen van het veelbesproken opkoopprogramma van schulden.

Twintig maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties roepen minister Wiebes van Klimaat op om de huidige regeling voor zonnepanelen niet te versoberen. Zonnepaneel-eigenaren krijgen nu nog een gunstige vergoeding voor de stroom die zij zelf niet gebruiken en aan het net leveren. De regering wil die vergoeding verlagen omdat de regeling door het eigen succes te duur wordt. Bijna een half miljoen huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen. Als de zon schijnt en het huishouden op dat moment minder stroom nodig heeft, wordt er geleverd aan het elektriciteitsnet. Voor die geleverde stroom krijgt de eigenaar even veel vergoed als hij zelf moet betalen als hij op een ander moment stroom afneemt. Met deze salderingsregeling kunnen eigenaren hun investering binnen acht jaar terugverdienen, stellen de twintig organisaties.

Enkele duizenden nieuwe scooters met een wat oudere motor dreigen onverkoopbaar te worden wegens strengere milieueisen in het nieuwe jaar, zo waarschuwt RAI Vereniging woensdag. Volgens de vereniging zou Nederland, in navolging van landen als Frankrijk en Duitsland, verkoop toch mogelijk moeten maken. Wegens strengere Europese normen mogen in Nederland met ingang van 1 januari jaar alleen nog scooters worden verkocht met een zogeheten 'Euro4'-motor. Minder schone scooters, zoals met name de 'Euro3 4-takt', mogen dan niet meer worden verkocht. RAI Vereniging vreest 'hoge kosten voor ondernemers' als gevolg van restvoorraden. In andere landen is er sprake van een overgangsregeling en mogen de oudere scooters nog een jaar langer worden verkocht. RAI Vereniging roept het kabinet op om dit ook in Nederland mogelijk te maken. In Nederland rijden ongeveer 1,2 miljoen brom- en snorfietsen rond. RAI Vereniging verwacht dat de scooterindustrie uiteindelijk elektrisch zal worden.

Nederlandse huishoudens krijgen per 1 januari 2018 te maken met een forse stijging van de energierekening. Een huishouden dat gemiddeld 3.500 kwh stroom en 1.500 kuub gas per jaar verbruikt, is per saldo 110 euro duurder uit, becijfert financiële vergelijker Pricewise. Dat ligt niet alleen aan de stijging van variabele energieprijzen voor stroom en gas bij grote leveranciers zoals Nuon, Essent en Eneco. Huishoudens krijgen ook te maken met hogere netwerktarieven en een stijging van de energiebelasting. Onderstaande tabel geeft een uitsplitsing van de verschillende posten die voor een stijging van de energierekening zorgen.

Nederlandse beleggers die alleen maar aandacht hebben voor de AEX? Dat is een slechte strategie, vindt Wall Street-veteraan en professor Burton Malkiel. Malkiel is al meer dan veertig jaar een voorstander van een passieve beleggingsstrategie en werd bekend door zijn bestseller 'A random walk down Wall Street'. De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco schoof aan bij Malkiel voor een gesprek, die beleggers waarschuwde voor tunnelvisie Robeco vraagt Malkiel naar zijn visie over diversificatie in de beleggingsportefeuille. Tussen verschillende sectoren, maar ook verschillende landen. En de oude rot in het vak wijst erop dat beleggers nog wel eens te veel focus en vooral voorkeur hebben voor beleggingen in hun eigen land. Malkiel: "Ik maak me er echt zorgen om dat de meeste mensen niet genoeg spreiden, dat mensen bevooroordeeld over hun eigen land zijn. En ik denk dat dat dat laatste een vergissing is die veel mensen maken."


Prettig weekend!

Reacties