Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 46


Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
De druk op de woningmarkt is groot. Dat merken niet alleen kopers, maar ook huurders, blijkt uit de huurmonitor van Pararius. Een gemiddelde huurwoning kost nu 15,23 euro per vierkante meter en dat is de hoogste prijs die Pararius sinds 2007, toen de eerste huurmonitor verscheen, gemeten heeft. De prijzen stegen afgelopen jaar het hardst in Flevoland. Ten opzichte van een jaar eerder betalen nieuwe huurders daar maar liefst 18 procent meer voor een huurwoning. De prijzen liggen in die provincie, net als in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland nu op een recordstand. Ook in de Randstad stegen de prijzen nog, maar daar vlakt de stijging wel af. Volgens directeur Jasper de Groot van Pararius is dat logisch. "De prijzen zijn nu zo hoog dat steeds minder mensen dit soort prijzen maandelijks op kunnen brengen, waardoor de groep potentiële huurders afneemt", zegt hij.
Misschien dat te veel gewone beleggers met een schuin oog naar de bewegingen van cryptovaluta kijken – waar koerssprongen van tientallen procenten per dag heel gewoon zijn. Maar het lijkt erop dat particuliere beleggers collectief veel te optimistisch zijn voor het lange-termijnrendement van beleggen. Dat blijkt althans uit een peiling van fondsenhuis Schroders onder 22 duizend beleggers in dertig landen. Gemiddelde verwachten beleggers in diverse landen een jaarlijks rendement van liefst 10,2 procent van hun beleggingsportefeuilles. In Nederland ligt het gemiddelde op 8,5 procent. De verwachte rendementen liggen veel hoger dan het historische gemiddelde dat werd behaald tussen 1900 en het jaar 2014. Aandelen waren in die periode de beste beleggingen en leverden, ná correctie voor de inflatie, iets meer dan 5 procent op. Ga je uit van gemiddeld 2 procent inflatie per jaar, dan ligt het bruto rendement op 7 procent.
AFM-voorzitter Meren van Vroonhoven. De financiële toezichthouder waarschuwt voor aflossingsvrije hypotheken Officieel gaat de Nederlandse financiële toezichthouder AFM er niet over: de handel in cryptomunten valt buiten het reguliere toezicht van de overheid. Maar AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven heeft wel een mening, zeker ook over de vrijwel dagelijkse lancering van nieuwe digitale valuta die beheerd worden via particuliere computernetwerken. De AFM ziet grote risico’s bij beursgangen met digitale valuta en raadt consumenten af erin te investeren, zegt Van Vroonhoven maandag in Het Financieele Dagblad. “Er is een hype ontstaan waardoor mensen dollartekens in de ogen krijgen”, licht AFM-voorzitter Van Vroonhoven toe. “Mensen stoppen hun hele hebben en houden in digitale valuta’s terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen.”
Energie zal de komende jaren niet goedkoper worden. Misschien zelfs duurder, stelt het economische bureau van ABN Amro in een maandag verschenen rapport. De prijs van elektriciteit daalt al een tijdje structureel, omdat het aanbod van energie toeneemt door bijvoorbeeld zonne- en windenergie die via Duitsland wordt geïmporteerd. Momenteel is er overcapaciteit, omdat er naast duurzame bronnen nog steeds kolen- en gascentrales in stand gehouden worden, om stroomstoringen te voorkomen. Maar het einde van die neerwaartse trend nadert en dat heeft volgens economen van ABN Amro vier oorzaken.
1. Hernieuwbare energie: kosten opslag nemen toe
2. Vraag naar elektriciteit stijgt, ook in Europa
3. CO2- prijs gaat omhoog
4. Sluiten kolencentrales
Woon je aan 'de slechte kant' van je straat? Dat zou weleens een dure grap kunnen zijn als je een auto hebt. Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat het verschil in premie voor WA-verzekeringen in dezelfde straat soms met honderden euro's per jaar verschilt - bij dezelfde verzekeraar. Voor het onderzoek vergeleek Pricewise de prijzen van 22 verzekeraars op 4000 postcodes. De website hield daarbij steeds hetzelfde profiel aan: een man van 38 jaar oud die rijdt in een Volkswagen Golf met alleen een WA-verzekering. Dat is de minimale verzekering die je voor je auto moet afsluiten.  De prijzen tussen verschillende postcodegebieden lopen flink uiteen. Dat je bijvoorbeeld in de stad meer betaalt dan in het dorp, en dat sommige steden duurder zijn, is al langer bekend. Maar ook op kleiner niveau lopen de verschillen flink op.

Prettig weekend!

Reacties