Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 44


Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:

Wederom een nederlaag voor tegenstanders van de vermogensrendementsheffing: ook het gerechtshof in Arnhem vindt de Nederlandse spaartaks niet onrechtmatig. Het gerechtshof deed vandaag uitspraak in drie verschillende beroepen die allemaal waren aangespannen door de Bond van Belastingbetalers. De spaartaks is volgens het gerechtshof niet strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook mist de heffing geen redelijke grond.  De Bond voor Belastingbetalers zegt 'teleurgesteld' te zijn door de uitspraak. Toch is dat geen reden om de zaak te staken. "We blijven het onrechtvaardig vinden dat hier een belasting bestaat die uiteindelijk leidt tot onteigening", zegt Jurgen de Vries van de Bond.

Het nieuwe kabinet heeft aangegeven dat de belasting op vermogen volgend jaar flink omlaag gaat. Staatssecretaris Snel van Financiën zal binnenkort officieel laten weten welk percentage spaarrente de basis zal worden van de vermogensrendementsheffing. Volgens berekeningen van De Telegraaf zal de fiscus straks uitgaan van een spaarrente van 0,35% - dat is nu nog 1,63%. Dat is een forse verlaging - al is 0,35% nog steeds hoger dan de spaarrente bij de grootbanken op dit moment.

Opdrogend aanbod en prijzen die ongekend stijgen kenmerken de woningmarkt op dit moment. Maar de regionale verschillen zijn groot, blijkt uit de RTL Z Huizenindex. Wat staat ons de komende tijd te wachten? De stand van de woningmarkt in vijf vragen met Peter Boelhouwer.

Eén van de minder populaire maatregelen die het kabinet-Rutte III wil doorvoeren is ongetwijfeld de ‘aflosboete’ voor huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost. Wat netter gezegd: de wet-Hillen, die sinds 2005 regelt dat je geen belasting over het eigenwoningforfait betaalt als je een kleine of geen hypotheek hebt, wordt over een periode van dertig jaar uitgefaseerd. Waarschijnlijk vanaf 2019. De afschaffing van de vrijstelling voor het eigenwoningforfait past in de algemene versimpeling van fiscale regels rond de eigen woning. Rutte III wil immers ook de hypotheekrenteaftrek voor alle huiseigenaren beperken tot 36,93 procent, in ruil voor lagere belastingtarieven. Kortom, een eenvoudiger systeem waarbij er geen uitzonderingen zijn voor specifieke groepen.

311 euro komt er in de komende vier jaar bovenop de gemiddelde zorgpremie. Dat blijkt uit de berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) traditiegetrouw uitvoert naar aanleiding van nieuwe kabinetsplannen. In dit geval komt het cijfer naar voren in Kamervragen die parlementariërs stelden, schrijft de Volkskrant. Waar de premie nu nog 1.290 euro gemiddeld per jaar bedraagt, stijgt dat in 2021 naar een bedrag van 1.601 euro. De twee belangrijkste redenen voor die verwachte stijging, aldus het CBP, is dat Rutte III het eigen risico bevriest op 385 euro terwijl de zorgkosten in het algemeen doorstijgen. Normaal gesproken hangt de hoogte van het eigen risico af van de totale kosten van de zorg. Het demissionaire kabinet hield rekening met een eigen risico van 400 euro. Een noodwet op initiatief van de toen nog onderhandelende partijen bevroor het bedrag echter op dezelfde 385 euro die het nu is. In het regeerakkoord is die wet nu verlengd tot eind 2021.


Prettig weekend!

Reacties