Doorgaan naar hoofdcontent

Brainstorm over energie en ontstekkeren


Afgelopen weekend pakte ik een leeg vel papier met een stift en ging eens het huis rond wat ik kon doen aan energie maatregelen. Ik ga volgend jaar geld over houden. Er is financiële ruimte om hiervoor te gaan investeren. Maar ik heb geen concreet plan. Ik ken mezelf een beetje. Ik moet eerst een plan maken dan eindeloos dubben, wikken en wegen. Dan moet ik ergens een knoop door gaan hakken en dan gaat het beginnen.

Inventarisatie stroom
De eerste denkstap heb ik nu gemaakt. Ik heb eerst alle dingen die stroom gebruiken opgeschreven. Ik heb nu alle soorten lampen in mijn huis. Gloeilampen, spaarlampen en tl-lampen en de meeste gebruikte lampen zijn led-lampen. Nu kan ik mij gaan afvragen wat kan en wil ik gaan vervangen. En als ik een nieuwe meterkast laat aanleggen ga ik dit punt ook gelijk aanpakken? Toen ik mijn apparaten kocht heb ik onvoldoende rekening gehouden met hun energieverbruik. Nu is dat niet dramatisch maar ik vond na een paar jaar wonen dat ik een betere keuze hierin had kunnen maken. Ik zou het energie verbruik best willen meten maar vind zo'n meet dingetje te duur. Nu kijk ik bij een nieuwe aankoop zeker ook naar het energieverbruik.

Inventarisatie gas
Ik stook met een 12 jaar oude hr cv-ketel. Het ding doet het prima. Ik verbruik weinig gas omdat ik alleen woon en overdag aan het werk ben. Ik ben heel benieuwd wat de toekomst gaat doen. Welke initiatieven komen er op de markt en wat word de toekomst. Ik lees regelmatig iets over ontwikkelingen maar een echte doorbraak is er nog niet. Wel lekt mijn jaren 50 huis veel warmte.

Inventarisatie isolatie
Om het lekken van warmte tegen te gaan. Wil ik gaan isoleren. Er komt binnenkort een bijeenkomst van de gemeente in mijn wijk. Als ik geen andere afspraken heb ga ik er zeker heen. Er moet nog vloerisolatie, muurisolatie, dubbelglas met uitzondering van de woonkamer.

Inventarisatie water
Water kost weinig maar met het oog op duurzaamheid kan ik hierop bezuinigen. Als er nieuwe toiletten komen. Of een superzuinige douche. Het douche  is voor mij wel een dingetje. Ik sta er vaak te lang onder dan nodig is. Nu douche ik mij niet dagelijks dus voor het jaarverbruik valt het nog mee.

Eerste stapje
Dit zijn voor mij allemaal grote projecten. Ik ben iemand die (te) lang nadenkt. Daarom heb ik besloten om een nu een concreet iets te gaan doen. Maar al de genoemde dingen zijn te groot. Ik ben nu behoorlijk druk met mijn werk en ga echt geen groot klusproject draaien. Eindelijk vond ik een mooi eerste stapje. Ik kan radiatorfolie achter mijn verwarming doen. Ik vind dit een mooie eerste nuttige stap.

Ontstekkeren
Bij het bestellen van de radiatorfolie. Zag ik een wekker op zonne-energie. Mooi idee. Nu heb ik die besteld van mijn zakgeld. En in mijn slaapkamer gaat mijn huidige wekker met een stekker verdwijnen. En dan ben ik nog bezig met een ander ontstekker projectje. Mijn friteuse schoonmaken vind ik een vervelend klusje. Nu gebruik ik het apparaat 2 keer per maand. En van de baklucht heb ik geen last van want hij staat in de schuur. Ik zou best een airfryer willen. Maar dan heb je weer zo'n apparaat erbij. Ik vroeg mij af. Is de oven geen alternatief? De eerste ronde was de friet echt te slap. Niet echt lekker. Ik weet dat je het nooit top krijgt in de oven, maar zo heel erg vind ik dat niet. Mijn doel is te kijken naar een zo hoog mogelijk resultaat. Ronde 2 was de friet best oké maar de ovenkroketten waren open gesprongen. Binnenkort ronde 3. Ik geef het nog niet op. Als het lukt zijn er weer twee stekker verdwenen ook al zou ik dat niet echt terugzien op de energierekening.

Reacties