Doorgaan naar hoofdcontent

Naar de notaris


Na het regeerakkoord twijfelde ik even. Stel dat er een belastingtruc komt, zodat je huis onbelast is. Toen de opbouw periode van 20 naar 30 jaar opschoof was het voor mij helder. Ik wil gewoon geen schulden ook al is dat fiscaal misschien niet het voordeligst.
De keus was gemaakt om de hypotheekakte uit te schrijven. Met een mooi woord heet dat royeren. Alleen notarissen mogen een akte uitschrijven uit het register. Dus ging ik uit op vooronderzoek.

Vooronderzoek
Begin september heb ik de website https://www.degoedkoopstenotaris.nl bezocht. De goedkoopste was € 90 en de allerduurste € 519. Voor dezelfde hoeveelheid werk 477% meer betalen! Het is gewoon een administratieve handeling. 'Mijn' notaris uit het dorp stond er niet tussen. Ik heb een email gestuurd met de vraag naar een offerte. Die werd keurig binnen een dag beantwoord. Het tarief was € 187,70. Ik heb toen naar een kantoor gezocht in de regio. Dat is niet heel noodzakelijk maar ik wil graag naar een kantoor.

Voorbereiding
Een hypotheek uitschrijven hoef je niet persoonlijk langs te komen bij de notaris. Je kunt gewoon de benodigde informatie mailen. Afgelopen maandag had ik een dagje vrij en besloot om de stukken te gaan brengen. Het was heerlijk weer en ik vind het fijn om een doel te hebben voor een fietstochtje. Hoewel het niet het goedkoopste kantoor is geworden was het tarief van het dichtbij zijn de kantoor € 95. Die € 5 had ik er wel voor over. Dit is voor mij echt een belangrijke mijlpaal. Op de website staat precies welke informatie ze nodig hebben.
- kopie ID kaart
- Bewijs van de bank dat de hypotheek is afgelost.
- Persoonlijke gegeven telefoon, adres en e-mail
Keurig thuis gekopieerd en ik was na de lunch klaar voor vertrek en ging op mijn fietsje naar de notaris.

Onverwachts bezoek
Heerlijk weer om te fietsen het was gewoon warm. Ik fietste nog een stukje mee met een bekende die na een paar kilometer de andere kant op ging. En na ruim 13 kilometer was ik op plaats van bestemming. Half bezweet kwam ik aan. De deur zat dicht van het kantoor. Ik belde aan en de receptioniste kwam naar mij toe met een lijst. Wat is uw naam? U staat niet op de lijst! Klonk het bijna dreigend. Dat klopt lachte ik. Ik kom gewoon even langs voor mijn hypotheek te laten royeren. Zichtbaar onwennig rende ze het kantoor in en na een paar minuten kwam er een vlotte medewerkster aan. Die nam de papieren in ontvangst en checkte of alles klopte en bedankte mij voor de opdracht. Zo dat was dat! Ik kon weer omkeren.

Aftocht en zoektocht
Bij de aftocht richting huis liep er een mevrouw met een kleinkind te zoeken. Ze sprak mij aan en vroeg of ik een naamplaatje / bedeltje had gezien. Ze droeg een armband met al de namen van haar kleinkinderen eraan. Nu was ze er 1 kwijt. Helaas had ik niets gezien. Totslot de vervolg procedure. Ik ontving maandagmiddag een email. Met daarin dat het maximaal 14 weken kan duren. Ik ben benieuwd hoe lang dit gaat duren. Als de akte is uitgeschreven en de factuur betaald dan ben ik echt  hypotheek vrij.

Reacties

 1. Fijn gevoel lijkt me dat.. En 14 weken is erg lang zeg, komt dat door het kadaster?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoewel ik niet echt het type gevoel mens ben geeft dit zeker een goed gevoel. Wat de termijn betref is dit echt het maximale 12 weken voor de geldverstrekker en 2 weken voor her kadaster. Ik hoop en verwacht dat het eerder klaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt mij een heerlijk gevoel als je echt hypotheekvrij bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is voor mij wel even een mijlpaal! Ik denk dat ik er snel aan zal wennen : )

   Verwijderen

Een reactie posten