Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 43


Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:


De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het opkoopprogramma volgend jaar afbouwen. Van januari tot september wordt maandelijks nog maar 30 miljard euro aan schulden opgekocht, de helft van wat nu gangbaar is. Wat er na september gebeurt is niet duidelijk. De verwachting is dat het opkoopprogramma in de resterende maanden van 2018 stapsgewijs helemaal stopgezet wordt. De beslissing is conform de verwachting van veel economen. De Europese aandelenbeurzen stijgen licht na bekendmaking van het besluit, op de obligatiemarkten daalt de rente. Met het besluit is het einde in zicht van een ongekend grootschalig stimuleringsprogramma, dat in maart 2015 begon. Er is nu voor in totaal 2165 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties opgekocht. In september 2018 zal de teller op 2570 miljard euro staan. De ECB kiest voor een geleidelijke afbouw om schrikreacties op de financiële markten te voorkomen. De rente zal naar verwachting voorlopig onveranderd op nul procent blijven staan. Economen verwachten dat de ECB pas in 2019 de rente weer stapsgewijs zal verhogen.

Het op 10 oktober gepresenteerde regeerakkoord van het kabinet-Rutte III betekent – als het ook zo wordt uitgevoerd – in 2021 een koopkrachtstijging voor alle werkenden. De stijging varieert van een kleine 4 tot een ruime 6 procent in de komende vier jaar. Hogere inkomens gaan er meer op vooruit dan lagere inkomens. Dat blijkt uit berekeningen van het Nibud dat in opdracht van de Tweede Kamer het regeerakkoord heeft doorgerekend. Het instituut schetst aan de hand van bijna honderd veel voorkomende voorbeeldhuishoudens een beeld van de bedragen die deze huishoudens in 2021 meer of minder te besteden hebben in vergelijking met dit jaar.

Als je het voor elkaar krijgt om een jaar lang alleen maar producten in de supermarkt te kopen die in de aanbieding zijn, scheelt je dat 1400 euro. Bij Albert Heijn zijn de meeste aanbiedingen te scoren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Gemiddeld zijn, bij alle supermarkten, afgeprijsde producten 31 procent goedkoper. Dat betekent dat een gemiddeld huishouden, dat per week 90 euro kwijt is aan boodschappen, in een jaar tijd zo'n 1400 euro kan besparen door alleen maar aanbiedingen te kopen. Albert Heijn heeft wekelijks de meeste producten 'in de bonus': gemiddeld 1150. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld Jumbo, daar zijn wekelijks 600 producten afgeprijsd. Het totale aantal producten in de winkel bij Jumbo doet volgens de Consumentenbond niet veel onder voor dat van AH.

Drie vegetarische burgers scoren hoger dan een 8. Dit zijn ze:
1. Vers plantaardige burger van Albert Heijn. Kiloprijs: €13,00
2. Plantaardige bonenburger van Goodbite. Verkrijgbaar bij: Deen, Jumbo en Plus.Kiloprijs: €12,81
3. Vegetarische hamburger van Garden Gourmet.Verkrijgbaar bij: Albert Heijn Kiloprijs: €12,67

Voor het vierde jaar op rij hebben consumenten discounter Action gekozen tot beste winkelketen. De directie van de prijsbreker ontving de onderscheiding gisteravond in Santpoort-Noord tijdens een retail-gala. Dit jaar werden er via internet 590.000 stemmen uitgebracht. Ter vergelijking: in 2003, toen de verkiezing voor de eerste keer werd georganiseerd, ging het om 1400 stemmen. Winnaars in de afgelopen vijftien jaar waren IKEA (drie keer), HEMA (drie keer), Mediamarkt, Ici Paris XL, Intratuin, Paradigit en de Keurslager.


Prettig weekend!

Reacties

  1. Niets over de Wet van Hillen deze week?
    Is toch een heikel onderwerp in de samenleving voor degenen die zijn hypotheek volledig heeft afgelost!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten