Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 42


Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:


Bij de presentatie van het regeerakkoord voor het kabinet-Rutte III afgelopen week kregen huiseigenaren een bak nieuwe maatregelen over zich uitgestort. Er wordt opnieuw gesleuteld aan de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Maar hoe pakt dat per saldo uit? Vooropgesteld: we zitten nog in de fase van de plannen. Dus voordat de wijzigingen die het nieuwe kabinet wil doorvoeren werkelijkheid zijn, zijn we al snel een paar jaar verder. De hoofdlijn is dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor de inkomstenbelasting naar een stelsel met twee schijven wil: inkomen tot 68.600 euro wordt tegen 36,9 procent belast, inkomen daarboven tegen 49,5 procent. Tegen deze achtergrond wordt de hypotheekrenteaftrek versneld beperkt. Dit jaar is de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens die in de vierde belastingschijf vallen, nog maximaal 50 procent, en voor midden- en lagere inkomens 40,8 procent. Als geheugensteuntje hieronder een tabel met de huidige tarieven en schijven van de inkomstenbelasting in box 1.

De woningverkopen in Nederland zijn in het derde kwartaal op een record uitgekomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster werden er ruim 61.000 bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit. Het aantal verkochte woningen was ruim 1 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2016. De verkoop van vrijstaande woningen nam met bijna 8 procent het sterkst toe. Het aantal verkochte appartementen lag echter bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. Met de transacties was een totaal bedrag gemoeid van ruim 16 miljard euro. De prijzen lagen gemiddeld 7,6 procent hoger. Vorige week publiceerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ook al woningmarktcijfers over het derde kwartaal. Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is vooral dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans enkele maanden eerder in de koopakte. De NVM hield het vorige week op 59.000 verkochte woningen en een gemiddelde prijsstijging van 9,7 procent. De makelaarsclub wees daarbij op het grote contrast tussen de prijsstijging op jaar- en kwartaalbasis. Vergeleken met het tweede kwartaal stegen de prijzen met ‘slechts’ 1,7 procent.

Postbedrijf Sandd komt met een eigen postzegel waarmee consumenten brieven kunnen versturen. De prijs ligt een stuk lager dan een postzegel van PostNL, dat kan onder andere omdat er maar twee keer in de week wordt bezorgd. De prijs van een Sandd-zegel is 60 cent, het versturen van een brief met PostNL kost 78 cent, en vanaf volgend jaar 83 cent. Wie een brief via Sandd wil versturen, moet daarvoor naar een van de servicepunten van partner DHL. Daar kunnen klanten zegels kopen en ook hun brief versturen. Op dit moment kunnen mensen al op zo'n 150 locaties in de regio Utrecht zegels kopen en hun brief bezorgen. Uiteindelijk worden alle zogeheten ServicePoints van DHL ook onderdeel van het netwerk van Sandd, meldt het bedrijf. De komende maanden wil Sandd uitbreiden naar 1000 Postpunten. Het bedrijf belooft dat de prijs volgend jaar gelijk blijft.

Vakantiegangers of zakenreizigers die hun auto tijdens hun vliegreis op de luchthaven parkeren, zijn daar nu flink meer geld voor kwijt dan vijf jaar geleden. De prijs van een week parkeren bij Schiphol of Eindhoven Airport steeg sinds 2012 met minstens een tientje, meldt reiswebsite vliegveldinfo.nl. Voor 7 dagen parkeren op Schiphol ben je 95 euro kwijt, een stijging van 19 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Bij Eindhoven Airport ging de prijs helemaal hard omhoog, met 34 procent tot 67 euro.

Geld lenen is lange tijd niet populair geweest. Tijdens de crisis werden er duidelijk minder leningen afgesloten dan daarvoor. Inmiddels is duidelijk dat het weer beter gaat met de economie: mensen durven weer leningen af te sluiten. Tot nu toe was 2011 het recordjaar voor afgesloten leningen: er werd toen - zonder autofinancieringen - € 2,3 miljard aan kredieten verleend. Na een aantal duidelijk mindere jaren was het niveau vorig jaar al terug bij de € 2,1 miljard. De Verenging van Financieringsondernemingen (VFN) ziet dat het in 2017 nog beter gaat met de leenmarkt. De eerste twee kwartalen van dit jaar werden er alweer meer leningen afgesloten dan in het laatste kwartaal van 2016. De kans is dan ook groot dat 2017 het nieuwe recordjaar wordt voor lenen.

Bewust zijn en beschikbaarheid van technologie leidt nog niet tot toepassing. Zoveel is inmiddels duidelijk binnen de renovatiesector. Maar wat dan wel? Ook overheden bijten hun tanden stuk op deze vraag. Het Europese Interreg2Seas project “Triple-A” wil een marktversnelling realiseren voor de renovatie van particuliere eengezinswoningen. Zeven lokale overheden (Stad Antwerpen, Stad Mechelen, EOS Oostende, Stad Rotterdam, Stad Breda, PSEE Picardie en Kent County Council) worden ondersteund door de TU Delft, de Universiteit Gent en Eandis in hun zoektocht naar mogelijkheden om hun bewoners beter te informeren, om energiebesparende technologieën eenvoudig ter beschikking te stellen , en om de burgers meer te ontzorgen. Naast wijkacties, pop-up centers en demonstratiegebouwen, worden woningenergie monitoringsystemen en nieuwe web functionaliteiten ingezet om de burger beter te begeleiden op haar renovatie-reis. In het kader van dit project noteren lokale overheden de nood om bijzondere inspanningen leveren om hun communicatiekanalen – in het bijzonder websites - aan te passen door het invoeren en testen van nieuwe web functionaliteiten. Het is voor de burger bijvoorbeeld nog relatief moeilijk om informatie te vinden over combinaties van maatregelen, technologieën gebruikt in voorbeeldprojecten, contractvormen, kwaliteitsbewaking en ervaringen van peers met bepaalde bouwpartijen en technologieën.


Prettig weekend!

Reacties

  1. Bedankt voor het overzicht. Ik wist niet dat Sandd met een eigen postzegel gaat komen. Misschien dat ik dan toch maar daar postzegels ga kopen. Vooral met grote hoeveelheden lijkt me dat een uitkomst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen dank! Voor dat ik deze rubriek ging maken. Kopieerde ik vaak een leuk artikeltje in mijn digitale map. Door deze rubriek kan iedereen meelezen en er zijn of haar voordeel meedoen.

      Verwijderen

Een reactie posten