Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 40


Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:


De plannen van de nieuwe coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gaan iedereen in de portemonnee raken, in negatieve én positieve zin. Ten minste, als we alle berichten mogen geloven die inmiddels zijn uitgelekt over het nieuwe regeerakkoord. De hypotheekrenteaftrek wordt flink verlaagd, inkomens tot 68.600 euro betalen straks 36,9 procent belasting en het tarief voor de vennootschapsbelasting daalt. De boodschappen en een dagje pretpark worden duurder door een verhoging van het lage btw-tarief, die van 6 procent naar 9 procent gaat. Waarschijnlijk wordt het nieuwe regeerakkoord dinsdag gepresenteerd. Uit deze plannen blijkt dat de coalitie zich vooral focust op de middeninkomens. Met name gezinnen met kinderen gaan erop vooruit.

De meeste Nederlanders hebben geen problemen met het betalen van hun hypotheek. Ook zijn we realistisch over de prijsontwikkeling in de vastgoedmarkt en zijn we het gelukkigst met onze woonsituatie. Dit en meer blijkt uit de ING International Survey. Zo vindt maar 4% van alle huizenbezitters in Nederland het moeilijk om aan de maandelijkse verplichtingen te voldoen. Dat is het laagste van heel Europa. In onze buurlanden zijn dit er duidelijk meer. Waar in Nederland slechts één op de vijfentwintig huizenbezitters problemen heeft met de hypotheek betalen, is dit in Duitsland één op de negen huizenbezitters, in België om één op de zes.

Betaalvereniging Nederland heeft onderzoek gedaan naar hoe veilig we ons voelen bij digitaal bankieren en betalen. Daaruit blijkt dat Nederlanders best veel weten over veilig betalen, maar daar niet altijd naar handelen. Negen van de tien deelnemers aan het onderzoek geven de beveiliging van hun digitale bankzaken een voldoende of hoger. Slechts vijf procent vindt dat de bank meer moet doen om fraude te voorkomen. Bijna twee derde acht de kans om zelf slachtoffer te worden van fraude bij elektronisch bankieren en betalen minder dan 50%. De meeste deelnemers zeggen goed bekend te zijn met gangbare vormen van fraude. Hierbij valt te denken aan phishing, malware, factuurfraude en 'shouldering' (mensen die meekijken bij het pinnen). Ook is het behoorlijk bekend wat men kan doen om die fraudevormen te voorkomen.

Didi Taihuttu (39) gelooft in bitcoin. En niet zomaar een beetje: de Limburger zet de komende jaren alles op het spel. Hij heeft zijn huis te koop gezet voor bitcoin en woont nu tijdelijk met zijn gezin in een chalet op een camping in de buurt van Venlo. Ook de rest van de spullen staat te koop: de auto, de motor, elektrische fietsen, het speelgoed van de kinderen, kleding, schoenen. Met de opbrengst koopt Taihuttu bitcoin en andere cryptomunten. Hij hoopt zo zijn vermogen in korte tijd te verveelvoudigen. “Elke leek zal zeggen: jullie zijn helemaal gek”, zegt Taihuttu tegen Business Insider. “Maar wij zijn een avontuurlijk ingesteld gezin en gaan die gok nu even aan om minimalistisch te leven. Als je nooit een risico neemt, is het leven ook maar saai.” Taihuttu denkt dat digitale munten als de bitcoin en de achterliggende blockchaintechnologie de rol van geld en banken in de samenleving op zijn kop gaan zetten. Met blockchain is er geen derde partij nodig om een betaling goed te keuren. Het vertrouwen komt uit het netwerk van computers dat een grootboek bijhoudt van alle transacties. Zo is bijvoorbeeld een notaris overbodig om een hypotheek af te sluiten en kan Albert Heijn bijhouden waar groente en fruit vandaan komt.

Een gemiddeld gezin betaalt volgend jaar zo'n 70 euro meer voor energie. Dat is een stuk meer dan eerder werd gedacht. De stijging wordt veroorzaakt door de zogenaamde 'Opslag Duurzame Energie' (ODE) hoger uitkomt dan gedacht en daarnaast verhoogt het kabinet ook de energiebelasting. Een gemiddeld gezin zal in 2018 zo'n 50 euro meer kwijt zijn aan de ODE dan in 2017 en de energiebelastingen zullen stijgen met zo'n 20 euro, blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise. Het ministerie van Economische Zaken rekende eerder op een verhoging van 50 euro. Directeur Hans de Kok van Pricewise is verbaasd dat er niet meer ophef is over die stijging. "De verwachte stijging in de zorgpremies is al weken een gevoelig discussiepunt in alle media. Maar dat we volgend jaar zeventig euro extra moeten neertellen op onze energierekening, wordt bijna niet belicht", zegt hij.

Het symposium The Future of Work was minder profetisch dan ik had verwacht. Wel leerde ik dat iedereen eigenlijk gek is. Alain de Botton is een liefhebber van kapitalisme, vertelde hij me vorige week, maar hij houdt niet van onzin: pleziertjes als sigaretten en fastfood hebben we niet nodig, het kapitalisme moet voorzien in ‘hogere’ behoeften zoals kennis, en ondernemers mogen daarbij best winst maken. Daarom richtte hij The School of Life op, een filosofische school die mensen emotionele intelligentie wil bijbrengen, ook wel wijsheid genoemd. Afgelopen vrijdag hield The School of Life een symposium in Amsterdam: The Future of Work. De rode draad was dat mensen gelukkiger worden als ze betekenisvol werk doen: werk dat de levensvreugde van anderen vergroot, of hun pijn verzacht. Van negen tot vijf werden in het DeLaMar Theater verhalen over werk verteld. De toegangsprijs was 495 euro. Voor veel mensen is dat veel geld, voor professionals is dat wellicht een gangbare prijs, ik weet het niet. Hoe dan ook, het was uitverkocht. Ik was benieuwd naar het symposium en of ik er wijzer van zou worden, dus ging erheen. Ook verwachtte ik iets over de toekomst van werk te weten te komen. Dat bleek niet zo te zijn: het symposium ging over werk in het algemeen, en het was best interessant, maar eigenlijk hoorde ik weinig nieuws. Wat volgt is een verslag van een dag lang luisteren naar verhalen over werk.

Prettig weekend!

Reacties