Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 38Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:Gisteren was de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Dé dag waarop de koning zijn troonrede uitspreekt en de regering haar Miljoenennota presenteert, met plannen en cijfers voor het aankomende jaar. Ondertussen wordt er al maandenlang onderhandeld over de kabinetsformatie. Deze Miljoenennota is opgesteld door het demissionaire kabinet. Veel bijzonders is er dan ook niet te vinden in de plannen. Ingrijpende aanpassingen van het beleid zijn er niet - het is immers aan het nieuwe kabinet om wijzigingen door te voeren.

Het nieuwe kabinet wil mogelijk het lage btw-tarief verhogen. Peter van Zadelhoff vindt dat wat magertjes. Gewoon helemaal afschaffen, is zijn pleidooi.

We vroegen voorzitters van jongerenpartijen: als je één ding mocht veranderen aan de miljoenennota, wat zou dat dan zijn.

Lieke Kuiper, 24. Voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA: “We moeten het niet normaal gaan vinden dat Deliveroo-bezorgers geen zekerheid meer hebben.”

Rutger de Ridder, 24. Voorzitter van de JOVD: “Defensie en veiligheid zijn voor iedereen belangrijk.”

Bas van Weegberg, 20. Voorzitter van DWARS, (GroenLinks): “Ik ben tegen het leenstelsel, maar als ik moest kiezen dan kies ik toch voor werk voor iedereen.”

Kevin Brongers, 23. Voorzitter van de Jonge Democraten, (D66): “Ik ben flexitariër en vind dat er een vleestaks moet komen.”

Lotte Schipper, 24. Voorzitter van het CDJA: “De gemeente moet leningen geven zodat je als student of starter ook een huis voor jezelf kunt kopen.”

Lisa de Leeuw, 24. Voorzitter van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP: “Maak het duurder om flexwerkers aan te nemen zodat ze weer in dienst worden genomen. Dan kunnen jongeren ook een toekomst opbouwen.”

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt welke belastingtarieven volgend jaar wijzigen, zo ook voor energie. Wat betekent dat voor uw energierekening? Energierekening ruim 50 euro omhoog door belastingen. Hoewel het nu nog alleen voorstellen betreffen, is de ervaring dat de voorgestelde veranderingen wel door de Kamer aangenomen zullen worden. Voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas betekenen de plannen een verhoging op de energierekening van zo'n 63 euro op jaarbasis. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) betaalt een gemiddeld gezin volgend jaar 12 % meer belasting.

Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus met 7,8 procent gestegen. Dat is 0,2 procentpunt meer dan in de voorgaande maand. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend maakte. Sinds medio 2014 neemt de procentuele stijging van huizenprijzen gestaag toe, zo blijkt uit onderstaande grafiek (klik voor uitvergroting).

(Anneke Ranzato. Contentmanager HomeFinance & freelance blogger)
Grappig! Universiteit Utrecht doet een oproep voor oude financiële papieren. Kasboekjes, brieven, huishoudboekjes, rekeningen en andere documenten. Ze hebben daar namelijk een werkgroep Financiële Geschiedenis, waar ze onderzoeken hoe we met geldzaken omgingen in het verleden. Daarom willen ze zoveel mogelijk van die oude papieren inzien. Nu wist ik niet dat er zoiets bestond als een vakgroep en een hoogleraar Financiële Geschiedenis. Die titel bestaat dus, prof. dr. Oscar Gelderblom bekleedt de functie bij Universiteit Utrecht. Hij heeft het zelfs tot De Telegraaf geschopt met zijn zoektocht naar kasboekjes van vroeger en nu. Die zoektocht heeft tot doel om meer te weten te komen over hoe mensen vroeger en nu omgaan met geldzaken. Zijn opmerkingen 'Meer geld maakt ons laks' en vooral 'nu heeft bijna niemand zorgen over zijn basisbehoeften' zorgen op DFT.nl natuurlijk voor verontwaardigde reacties, daar kon je op wachten. Dat neemt niet weg dat hij gewoon gelijk heeft. Er zijn bijzonder weinig mensen die nog een kasboekje bijhouden en werken met budgetten - zelfs als ze het qua centen niet bepaald lekker loopt.


Prettig weekend!

Reacties