Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 36


Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:

Lek uit de formatie: het nieuwe kabinet zou overwegen om de belastingen grondig te hervormen. Komt de CDA-droom van een 'sociale vlaktaks' echt uit? En zo ja, wat verandert er dan precies? Hervormen van de arbeidsmarkt gaat moeilijk worden voor het nieuwe kabinet. De polderbaronnen van FNV, CNV en VNO-NCW hebben er geen zin in. Pensioenhervorming lijkt daardoor ook ver weg, want daar zijn dezelfde sociale partners voor nodig. Blijft er voor de formerende partijen nog maar een sociaaleconomische hervorming over: die van het belastingstelsel. En als we de berichten mogen geloven, zit in die hervorming zelf wel schot. Men zou zelfs serieus overwegen om een 'sociale vlaktaks' in te voeren. Dit idee komt uit de koker van het CDA. De directeur van het wetenschappelijk bureau van die partij, Raymond Gradus, pleit er al jaren voor, samen met economen als Roel Beetsma, Lans Bovenberg en Sylvester Eijffinger.

Loek van de Ven (64) hield na de gedwongen verkoop van zijn koophuis een hypotheekschuld over van ruim een ton. Hij wist met zijn bank een schikking te treffen voor zijn restschuld, voor 3500 euro. Loek van de Ven raakt jaren geleden zijn baan bij de overheid kwijt. Hij trekt in 2010 aan de bel bij zijn bank, omdat hij als vijftigplusser niet snel een nieuwe werkgever denkt te vinden. Van zijn WW-uitkering betaalt hij de hypotheek. Hij zet zijn huis - dat hij in 2006 voor 217.000 euro kocht - te koop. Maar midden in de crisis is er geen koper te vinden. In eerste instantie reageert hypotheekverstrekker Florius, onderdeel van ABN Amro, niet op zijn noodkreet. De bank schrijft in 2011: "U hebt ons benaderd, omdat u op dit moment moeite hebt om uw hypotheek af te lossen. Met deze brief bevestigen we het telefoongesprek waarin we hebben besproken dat we u op basis van de beschikbare gegevens niet kunnen helpen. We spraken af, dat, zodra er een bod komt op de woning, u ons hierover informeert. Op dat moment bekijken we de situatie opnieuw."

Advocaten hebben het steeds drukker met rechtszaken over het testament dat na de dood van een ouder overblijft. Want wist ma door haar dementie nog wel wat ze deed toen ze haar kinderen onterfde en het spaargeld aan een goed doel schonk? Drie experts zeggen tegen RTL Nieuws een groeiend aantal zaken te zien. Notaris Jef Oomen had het laatst nog. Een oudere dame op kantoor, zwaar geëmotioneerd en nerveus. Ik wil mijn dochter onterven, zei ze. "Ik heb haar heel rustig te woord gestaan. Ze had net een enorme ruzie gehad en een opmerking gemaakt over de opvoeding van de kleinkinderen die helemaal verkeerd was gevallen. Komt u volgende week terug, heb ik gezegd. Anderhalve week later was het voorbij en over." Die impulsiviteit ziet Oomen vaker. Door de vergrijzing hebben notarissen meer en meer te maken met kwetsbare ouderen. Bijvoorbeeld door dementie of doordat ze voor hun verzorging afhankelijk worden van hun kinderen of anderen. Voor de zekerheid roepen de notarissen steeds vaker hulp in van een arts om in te schatten of iemand nog wel wilsbekwaam is. Dat wil zeggen: in staat om te overzien wat een groot besluit tot gevolg heeft.

Wat al eerder gevreesd werd lijkt steeds reëler te worden: een verdere stijging van de zorgpremie en het eigen risico voor de zorg. Dit zou volgens anonieme bronnen blijken uit conceptstukken voor Prinsjesdag. Volgens die stukken zou het verplichte eigen risico mogelijk stijgen van de huidige € 385 naar € 400 per jaar. Dit zou nodig zijn om de stijgende zorgkosten het hoofd te bieden. Afgelopen jaar bleef het eigen risico voor het eerst in jaren gelijk. Dezelfde stukken zouden aangeven dat de basispremie voor zorgverzekeringen volgend jaar met € 6 per maand omhoog gaat. De verandering van de basispremie is een indicatie van de voor de richting van de zorgpremie. Toch zegt het niet alles: de zorgverzekeraars bepalen immers zelf welke premie ze in rekening brengen voor hun zorgpolissen. Als compensatie voor de hogere zorgkosten gaat de zorgtoeslag ook omhoog. Zo hebben mensen met lager inkomens minder last van de genoemde verhogingen. De koopkracht van de laagste inkomens wordt op die manier op peil gehouden.

De inflatie in Nederland is in augustus weer licht opgelopen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. De gemiddelde prijsstijging lag op 1,4 procent in augustus, tegen 1,3 procent een maand eerder. In augustus 2016 was de inflatie met 0,2 procent nog bijna nihil. Bij het gemeten cijfer gaat het hier om de zogenoemde consumentenprijsindex, een mandje van goederen waarvan de prijsontwikkeling wordt gevolgd. Het CBS merkt op dat andere prijsindicatoren, zoals bijvoorbeeld huurprijzen, prijzen van koopwoningen en aandelenprijzen hierin niet zijn meegenomen.

Veel zelfstandigen vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort verzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Meer dan een miljoen Nederlanders werken tegenwoordig als zelfstandige. Slechts 20% van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De rest vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen.


Prettig weekend!

Reacties