Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 37Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:
 Het klinkt bijna te goed om waar te zijn: nooit meer sjouwen met boodschappen. Je wekelijkse avondeten, luiers, drank, groenten, fruit, schoonmaakartikelen en ga zo maar door via een app in drie minuten in een digitaal mandje gooien en ze dan tot in je keuken bezorgd krijgen. Anders dan Albert Heijn, Jumbo, Plus, Vomar en alle andere bezorgende supermarkten, bezorgt Picnic gratis. Doordat de online supermarkt in het distributiecentrum je boodschappen inpakt en direct naar je huis brengt, worden er minder of geen kosten gemaakt op het gebied van vakkenvullers, kassameisjes, dure winkelpanden en logistiek. Het nieuwe Picnic groeit als kool en ligt op koers om dit jaar een omzet van 100 miljoen euro te draaien. Bijna zeven keer zoveel als in 2016. Nog wat andere cijfers? Het aantal klanten verdubbelde in de eerste helft van 2017 naar 65.000. In 24 steden is Picnic actief, vier keer zoveel als vorig jaar. Het derde distributiecentrum gaat dus open en de supermarkt investeert de komende drie jaar 100 miljoen euro om overal in Nederland te bezorgen.

De politie waarschuwt voor criminelen die Marktplaats-verkopers oplichten via valse betaal-apps. Daarom: onze tips om veilig je verkochte spullen af te rekenen. Volgens de politie zijn er al honderden mensen met deze truc opgelicht. De fraude gebeurt via valse betaalapps: de verkoper denkt dat het geld is overgemaakt, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. De oplichters bankieren namelijk altijd 'toevallig' bij een andere bank, waardoor slachtoffers denken dat het normaal is dat het geld niet direct op hun rekening staat. In de praktijk blijkt dat de app waarmee de transactie wordt gedaan nep is en dat er dus geen cent wordt verstuurd.

Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben een enquête gehouden onder huurders in de vrije sector. Een conclusie hieruit was dat 90% van de vrije sector huurders bewust kiest voor huren en geen wens heeft om een woning te kopen. Een andere conclusie is dat de huurder steeds kleiner en duurder woont. Van de duizend ondervraagde huurders geeft 90% aan dat ze geen koopwoning willen. De redenen daarvoor zijn vooral de onderhoudskosten - die komen bij huren voor rekening van de verhuurder, de ligging van de woning en flexibiliteit. Een huurder heeft als hij wil vertrekken niets te maken met de woningmarkt en loopt geen risico's: hij kan de huur opzeggen en verhuizen.

Volgens de nieuwste cijfers van het CBS is de inkomensongelijkheid in Nederland tussen 2001 en 2015 tussen nauwelijks veranderd. Er zijn weliswaar forse verschillen tussen de bruto-inkomens uit arbeid en vermogen. Maar als de fiscale herverdelingsmachine van de Nederlandse overheid z’n werk heeft gedaan, zien de inkomensverhoudingen er behoorlijk plat uit. De zogenoemde Gini-coëfficiënt, een veel gebruikte maatstaf voor inkomensongelijkheid, is vijftien jaar lang vrijwel constant gebleven op ongeveer 0,29. De ongelijkheid in primair inkomen (loon, winst, vermogen) steeg wel tussen 2001 en 2015: van 0,53 naar 0,56. Dus vóór herverdeling stegen de inkomensverschillen uit loon, winst en vermogen, maar door toenemende herverdeling via sociale uitkeringen, belastingen en premies werd deze stijging gecompenseerd.

Ik raakte mijn vriendin en mijn eigenwaarde kwijt, moest kiezen tussen schuldsanering en deurwaarder en heb geen dag gewerkt als piloot. De komende weken duikt VICE volop in het studentenleven, en alles wat daarbij komt kijken – van de studie van de toekomst tot torenhoge schulden, en van soa’s tot hospiteren en protesteren. Lees meer op deze pagina. Roel van den Sigtenhorst (29) deed een opleiding tot piloot maar kon jarenlang geen baan vinden. Hij raakte zijn vriendin kwijt en zijn schuld bleef oplopen, tot 185.000 euro. Hij verzon een list om de bank aan het lijntje te houden en door te gaan met zijn leven. Nu werkt hij in de Amsterdamse museumwereld. Ik sprak Roel in het Westerpark in Amsterdam. Dit is zijn verhaal. Ik wist niet van kinds af aan dat ik piloot wilde worden – in tegenstelling tot andere jongens die daar al van droomden toen ze kleuter waren. Ik was heel lang zoekende. Ik heb eerst een mode-opleiding afgerond en ging daarna Kunst en Economie studeren in Utrecht. Maar die opleiding vond ik te breed en ik ben er na mijn eerste jaar weer mee gestopt. Ik was weer bij mijn ouders in Zutphen gaan wonen toen ik langs een uitzendbureau liep. Daar hing een bordje: “Wil je piloot worden? Loop binnen voor meer informatie.” Het was 2007, er werd toen nog echt voor geworven. Ze vertelden me over de Stella Aviation Academy en ik ging naar een open dag. Het zag er rooskleurig uit. “Je gaat sowieso bij een Nederlandse maatschappij werken als piloot,” zeiden ze. Ik ging kort daarna met ABN AMRO praten, over de lening. Mijn vader was ook bij dat gesprek en hij stelde kritische vragen. “Die lening, dat is wel een hoog bedrag, in welke termijn kan dat worden afgelost?” “Nou”, zeiden ze van de bank, “als je een beetje zuinig leeft en hard werkt, moet dat binnen vijf tot zeven jaar wel zijn afgelost.”


Prettig weekend!

Reacties