Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 32

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:
#psychologie # longread #tip: Hebzucht is ontzettendbesmettelijk

Je smartphone gaat stuk. Dat is balen, maar gelukkig heb je een toestelverzekering afgesloten. Heb je recht op een nieuw toestel als blijkt dat je oude smartphone onherstelbaar beschadigd blijkt te zijn? Nee, je hebt geen recht op een volledig nieuw toestel als je smartphone onherstelbaar is beschadigd en je hiervoor een toestelverzekering hebt. Dit heeft het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) eerder deze maand geconcludeerd.
Een consument had een klacht ingediend bij Kifid, omdat zijn verzekeraar (ACE European Group Ltd) het niet nodig vond om een nieuwe mobiele telefoon aan te bieden als vervanging van zijn kapotte Sony Xperia Z5. ACE: 'Geheel nieuwe toestellen uit de winkel leveren wij niet'. In plaats van een nieuw toestel kreeg de consument een opgeknapt tweedehands toestel. De consument had de Sony-telefoon pas elf maanden in bezit. Vandaar dat hij van mening is dat hij recht heeft op een nieuw toestel omdat zijn oude toestel nog zo goed als nieuw was.

In 2017 is je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) verbeterd. Zo is het pensioenoverzicht beknopter geworden en worden er herkenbare afbeeldingen gebruikt. Pensioenuitvoerders zijn wettelijk verplicht jaarlijks een UPO te verstrekken. Dit UPO geeft jou en je eventuele partner inzicht in je pensioen. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel pensioen er is opgebouwd en wat er gebeurt indien je arbeidsongeschikt wordt. Ook kun je lezen wat de aangroei is van je pensioen in het afgelopen jaar (de zogenaamde factor A). Deze factor A heb je voor je belastingaangifte als je gebruikmaakt van lijfrente-aftrek.
Wat is er veranderd?
Vanaf 2017 zijn er drie lagen:
Laag 1 is de begeleidende brief, die ingaat op het belang van het UPO.
Laag 2 is het UPO zelf.
Laag 3 geeft je meer verdiepende informatie in de vorm van toelichtingen.

De populaire app Flitsmeister heeft vanaf vandaag een nieuwe functie: pechhulp on demand. Gebruikers met pech die de app toch al hebben openstaan, kunnen meteen hulp inroepen. Echt nieuw is de dienst niet. Flitsmeister, dat gebruikers waarschuwt voor snelheidscontroles, slaat hiervoor de handen ineen met verzekeraar Allsecur. Dat bedrijf biedt zelf al langer pechhulp on demand aan. Het idee daarachter is dat je geen vast abonnement af hoeft te sluiten op een pechhulpdienst, bijvoorbeeld van de ANWB of Route Mobiel, maar alleen betaalt als je ook daadwerkelijk panne hebt. Je betaalt dan 65 euro voor het opladen van een lege accu, 90 euro voor een kleine reparatie of 120 euro als je auto op transport moet.

ANALYSE – Vakantieparken in Zeeland, bejaardentehuizen in Duitsland en winkelcentra in Overijssel: vastgoedjongens hebben het druk met werven. En niet zonder reden: de rente die banken geven is dusdanig laag dat sparen nauwelijks iets oplevert. De gunstige hypotheekrente maakt het daarentegen relatief voordelig om in vastgoed te investeren. Niet voor niets signaleert de Nederlandse Vereniging van Makelaars maandag dan ook dat Nederlanders steeds meer vakantiehuisjes kopen. Vorig jaar werden er 3.750 verkocht in ons land, 20 procent meer dan het jaar ervoor.

Je kan een koutje vatten, of buikgriep, maar je kan ook economieles krijgen en hebzucht te pakken krijgen. Dat is wat de wetenschap laat zien en Lee Daniel Kravetz schreef er een boek over. Het heet Strange Contagion: Inside the Surprising Science of Infectious Behaviors and Viral Emotions and Wat They Tell Us About Ourselves. De reden dat hij dit boek schreef is verdrietig en doodeng: een reeks tieners die zelfmoord pleegden in Palo Alto, in de Amerikaanse staat Californië. Het enge gedeelte: in een paar maanden tijd maakten de kinderen op dezelfde manier een eind aan hun leven. “Wij brachten onze kinderen groot in deze omgeving waar het leek alsof er iets in de lucht zat, om het zo maar te zeggen,” vertelt Kravetz. “Ik schrijf over wetenschap, dus logischerwijs begon ik vragen te stellen.: Kravetz kwam erachter dat ‘sociale besmetting’ een bestaand iets is en nou ja, erg besmettelijk is. Hier vertelt hij hoe het werkt – en hoe je erachter komt of je er vatbaar voor bent.


Prettig weekend!

Reacties