Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 31Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:

#Huizenmarktkindex: wolken pakken zich samen
#Vraag van de week: Wat is een centrale bank?

Door het overhevelen van cosmetische, reinigende en verzorgende producten naar het hoge btw-tarief worden allerlei drogistartikelen vanaf volgend jaar een stuk duurder. Het gaat om onder meer tandpasta en zonnebrandcrème. De prijsstijging volgt op een aanscherping van de definitie geneesmiddelen door het ministerie van Financiën. Nu nog vallen sommige drogisterijartikelen onder het lage btw-tarief van zes procent, terwijl andere vallen onder het hoge tarief van 21 procent. Aan die verwarring wil demissionair staatssecretaris Eric Wiebes verandering in brengen.

Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar een hogere zorgpremie gaan betalen.Door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro is de verwachting dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat. Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW vrijdag gezegd in het Radio 1 Journaal.

De eerste wolken pakken zich samen boven de Nederlandse huizenmarkt. De prijzen stijgen nog wel fors door, maar het aantal hypotheken en transacties stabiliseert, blijkt uit de RTL Z Huizenindex. De RTL Z Huizenindex stabiliseertop 66 punten. Vijf vragen over de woningmarkt aan hoogleraar Peter Boelhouwer:
De huizenprijzen zijn al behoorlijk opgelopen. Hoeveel kunnen ze nog stijgen? "Dat is lastig te zeggen. We zien dat die prijzen de laatste kwartalen zelfs sneller zijn gestegen. Dus in plaats van afvlakking, die je misschien zou verwachten, zie je juist het omgekeerde. En dat kan nog wel even doorgaan. Met name in de steden in de Randstad stijgen de prijzen flink. In Amsterdam vorig jaar 21 procent, het jaar daarvoor zestien. En zolang de rente nog laag is en er ontzettend veel druk op die woningmarkt is, zie ik de prijzen nog niet gaan dalen."

Contactloos betalen is nog steeds snel aan populariteit aan het winnen. In juni 2017 tikten we ruim 113 miljoen keer af. De opmars van contactloos betalen is voorlopig nog niet te stoppen, blijkt uit gegevens van Betaalvereniging Nederland. Van alle pinbetalingen in juni 2017 was ruim een op de drie via de contactloze chip. Dat was in februari 2017 nog een op de vier en februari 2016 slechts een op de acht. Tel je alle betalingen bij elkaar op, dan zijn er al ruim 1,3 miljard betalingen gedaan in Nederland. Volgens Betaalvereniging Nederland zet de stijgende lijn zich voort met 5 tot 10 procent per maand. Afgelopen juni werd er ruim 113 miljoen contactloos betaald, in januari van dit jaar was dit nog 77 miljoen.

Voor wie het nog niet wist... ik zit midden in het kopen en verkopen van huizen.. Of nou ja: we hebben een ander huis gekocht en krijgen daarvan binnenkort de sleutel. Ons huidige huis hebben we verkocht en dragen we drie weken later over. Het loopt allemaal vloeiend tot nu toe, niets te klagen. Of nou ja.... niets... die makelaar hè... Over de makelaar bij onze aankoop heb ik niets te mopperen, eerlijk is eerlijk. Snel in de communicatie en voor zover ik kan beoordelen ook fair. Mijn verkopend makelaar (van hetzelfde kantoor) daarentegen..... ik val van de ene verbazing in de andere. Toen we in onderhandeling waren bijvoorbeeld. We hadden een bod, wij een tegenbod, zij weer een bod, wij weer een tegenbod. Het was nog ochtend. En toen werd het stil en dat bleef het de rest van de dag. Daar werd ik een beetje zenuwachtig van... zouden ze het niet gaan doen dan? Ik nam toch aan ergens daar of tussen onze laatste twee biedingen in uit te komen qua verkoopprijs. Dus neem ik de volgende dag contact op met m'n makelaar, of hij nog niets gehoord heeft. Nou.. hij had mijn tegenbod nog niet voorgelegd, vond dat hij ze maar even moest laten zweten. Zonder dat mij even te vertellen... alsof ik daar niet van ga zweten! Grrrr.

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: de centrale bank. Een centrale bank is een instituut dat munten van een land of groep landen beheert en daarnaast de geldvoorraad (het geld dat in omloop is) controleert. In Nederland is De Nederlandsche Bank bijvoorbeeld een centrale bank en in de Verenigde Staten is dat de Federal Reserve. Europa heeft in de Europese Centrale Bank (ECB) eveneens een centrale bank. Het hoofddoel van veel centrale banken is om een monetaire en financiële stabiliteit te bevorderen en zij hebben daar verschillende instrumenten voor. Zo kan de centrale bank besluiten om de rente te verhogen of te verlagen. Door de rente te verlagen hoopt een centrale bank dat er meer vraag naar krediet komt, hetgeen waarschijnlijk weer tot een hogere economische groei leidt en de inflatie aanwakkert. Waarschijnlijk heb je de naam Mario Draghi wel eens voorbij zien komen in het nieuws. Hij is momenteel de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Hij communiceert vaak de belangrijke beslissingen van de ECB, dus beleggers zitten vaak met smart te wachten tot hij weer een toespraak geeft.


Prettig weekend!

Reacties