Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 26

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:

Traditiegetrouw is 1 juli de dag dat veel nieuwe wetten en regels ingaan. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor jouw portemonnee.
Minimumloon stijgt
Bellen naar de klantenservice wordt goedkoper
Geen pensioen in eigen beheer voor dga's
​Compensatie voor internet- en tv-storingen
Aangepast puntenstelsel voor huurwoningen
Een kortere betalingstermijn voor mkb'ers

Bij het merendeel van de Nederlanders gaat het jaarlijkse vakantiegeld ook dit jaar niet op aan vakantie. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het voor veel mensen erg belangrijk om wat extra centen achter de hand te hebben voor andere zaken.
Bij onderzoek onder ruim 1100 mensen gaf 45 procent aan ook echt op reis te gaan van het vakantiegeld. Dat is wel een fractie meer dan vorig jaar, maar bijvoorbeeld minder dan vijftien jaar terug. Toen zei nog 49 procent dit te doen.

Dat hadden we nog niet in Nederland: een autoverzekering die voor een specifiek aantal kilometers dekking biedt. Verzekeraar Nationale-Nederlanden brengt samen met telecombedrijf Vodafone een prepaid autoverzekering op de markt. Klanten kopen bij de Bundelz genaamde dienst een bundel waarmee ze duizend kilometer lang verzekerd zijn. Na die afstand wordt automatisch een nieuwe bundel aangeschaft. Een dergelijke autoverzekering bestond nog niet in Nederland en is bedoeld voor de “af&toe-rijders”, zoals de bedrijven hun doelgroep omschrijven. Het gaat om automobilisten die maximaal 7500 kilometer per jaar rijden.

Bezorgbedrijf Sandd denkt veel goedkoper post te kunnen ophalen en bezorgen bij consumenten dan PostNL. De postzegelprijs zou daardoor omlaag kunnen van 78 cent naar 55 cent. Topman Ronald van de Laar van Sandd bevestigt dat vrijdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. PostNL verzorgt in Nederland de zogeheten universele postdienst (UPD). Het bedrijf is daarbij verplicht een minimaal aantal brievenbussen aan te houden en op vijf dagen in de week post op te halen en te bezorgen. Op basis van de kosten die het concern daarvoor moet maken, bepaalt de overheid hoeveel een postzegel mag kosten. Die prijs is in een paar jaar tijd met meer dan drie kwart omhoog gegaan. Van de Laar gelooft niets van het kostenplaatje dat PostNL schetst en stelt dat het veel goedkoper kan. "Wij kunnen het doen voor 55 cent per postzegel en dan zit er nog een marge op ook", zei hij. Sandd beweert 350 miljoen euro per jaar voor consumenten te kunnen besparen.

Cashgeld is eigenlijk al een beetje passé. Zo heeft Denemarken vorig jaar zijn laatste munthuis gesloten: er zullen geen Deense kronen meer worden bijgemaakt. In China zijn ze hard op weg naar een cashloze samenleving. En in Nederland betaalden we vorig jaar voor het eerst meer met onze pinpas dan met contanten. Toch is er een bedrijf dat sinds vorig jaar goud geld verdient met papiergeld. Met briefjes van nul euro, om precies te zijn. Helemaal volgens de standaarden van de Europese Centrale Bank (ECB) geproduceerd. Hoe kan dat? Het bedrijf komt uit Frankrijk en komt uit de koker van ondernemer Richard Faille. Sinds april 2015 laat Faille nuleurobriefjes drukken waarop steden of instellingen hun bezienswaardigheden, monumenten en musea laten kunnen drukken, om deze daarmee te promoten.


Prettig weekend!

Reacties