Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 24

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:
  • Een aantal bijzondere verhalen. We beginnen met de tip om meer geld te verdienen.
  • Naast de tip van het vorige artikel is meer fietsen ook een optie om meer te verdienen. De afgelopen weken fiets ik veel naar mijn werk. hierdoor bespaar ik niet alleen geld maar ook tijd. Want elke minuut dat je fietst 'verdien' ik terug.
  • Deze week is ook de ontwerper van de guldenbriefjes overleden. Een mooi artikel met afgebeelde guldenbriefjes en feitjes rondom het ontwerp.
  • Deze week zijn de roamingskosten afgeschaft in de EU. Voor mij kwam het net iets te laat. Mijn fijn dat dit voor de zomervakantie eindelijk geregeld is.
  • Als laatst een longread over hoe geld zijn waarde ontleent.


De wetenschap heeft een simpele oplossing voor de wens van velen om meer geld te verdienen: slaap meer. Te weinig slapen is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je bankrekening, schrijft de Amerikaanse website Marketwatch.com op basis van onderzoek.  Eén op de drie Amerikanen geeft aan dat ze 's nachts minder dan zeven uur slapen. Dat leidt tot een verlies van 1,2 miljoen werkdagen en daardoor loopt de Amerikaanse economie jaarlijks zo'n 226 miljard dollar mis, blijkt uit een studie uit 2016 van Rand Europe.

Fietsen is gezond, dat weten we natuurlijk al een tijd. Maar uit recent onderzoek blijkt pas goed hoe groot het effect van fietsen is op je welbevinden. Dat leidt zelfs tot een langer leven: elke minuut dat je fietst leef je langer, zou je kunnen zeggen. Tegenover de winst voor je gezondheid staat echter een toenemend aantal dodelijke ongevallen onder oudere e-bikers. Toch wint de gezondheid het met afstand. In het kader van het internationale congres Velo-city 2017 zette onderzoeker Hans Nijland van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) de meest relevante feiten & cijfers over fietsen en gezondheid op een rij. Fietsen helpt in het tegengaan van een aantal aandoeningen, zoals diabetes (type 2, ‘ouderdomsdiabetes’), sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten en depressies. Niet voor niks is er een WHO-norm die aanbeveelt om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Fietsen is voor de meeste mensen een vorm van bewegen, die makkelijk in het dagelijkse patroon is in te passen.

De vermaarde ontwerper overleed dinsdag op 87-jarige leeftijd in zijn Amerikaanse woonplaats Manomet, vlak bij Boston. Oxenaar is de man achter de kleurrijke Nederlandse guldenbiljetten, zoals het gele exemplaar van 50 gulden met een zonnebloem of het roze biljet van 250 gulden met een vuurtoren. Stuk voor stuk iconische ontwerpen die internationaal veel lof oogsten. Vergelijk ze maar eens met de saaie, groene dollarbriefjes of de conventionele biljetten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voor de invoering van de euro. Geen staatshoofd of historisch figuur te bekennen op Oxenaars designs, een revolutionaire verandering.

Het had al veel eerder moeten gebeuren, maar vanaf vandaag verdwijnen de kosten voor roaming - bellen, sms'en en internetten - in de Europese Unie dan echt. En daarmee, als het goed is, de gevreesde vakantie-telefoonrekening. Laura Peffer uit Kerkdriel kan meepraten over torenhoge rekeningen na vakantie. "Ik was in 2008 in Lanzarote en wilde toen zo ontzettend graag naar huis," zegt ze nu."Toen heb ik zo veel gebeld en ge-sms't dat ik op een gegeven moment een telefoontje kreeg van mijn provider: of ik even wilde aantonen dat ik de rekening wel zou kunnen betalen." De schade: 1500 euro. Haar rekeningen zijn inmiddels wel wat lager, met dank aan goedkopere data en wijdverbreide wifi, maar ook voor de laatste vakantie in Europa kreeg ze een rekening van 107 euro binnen. Want ja, toch even dat appje checken. En die foto, die moet toch meteen op Instagram.

Plastic, metaal en papier zijn als materiaal maar weinig waard. Hoezo werkt het systeem van geld dan toch zo ongelooflijk goed?
Als jij in de kroeg acht bier bestelt kost dat je geld, waarschijnlijk een eurootje of twintig. De barman of -vrouw tapt je biertjes, jij krijgt acht schuimende glazen voor je neus. Je overhandigt een twintigje dat de barman in de kassa stopt, deelt het bier uit, en iedereen is blij. Maar wat als jij acht bier bestelt, en de kastelein accepteert je twintigje niet? Wat een rare kwibus, denk je waarschijnlijk, ik probeer het hiernaast wel. En als die kroeg je geld ook niet wil hebben, wat dan? Als ze zeggen dat je niet moet denken dat je hier voor een vodje papier gratis dronken kunt worden? Dan ga je waarschijnlijk twijfelen aan de waarde van je papiergeld.


Prettig weekend!

Reacties