Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 22

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.Deze week:
  • Beginnen we met tariefstijgingen voor gas en licht.
  • Dan een enorm getal over het pensioengat wereldwijd.
  • Ook werd er deze week een plan van de Nederlandse banken gepresenteerd dat ze neutrale pinautomaten gaan plaatsen en daardoor het aantal automaten worden verminderd en uiteindelijk de consument meer mogelijkheden bied.
  • Kunnen particulieren in de toekomst blijven beleggen. Volgens het artikel niet.
  • Als laatste een boekenlijstje wellicht een tip voor de leesliefhebber.

Wie een variabel energiecontract heeft betaalt vanaf juli pakweg drie tientjes méér op jaarbasis, door de stijging van energieprijzen. Hogere gasprijzen zijn de belangrijkste oorzaak. Dat heeft financiële vergelijkingssite PriceWise becijferd. Bij de vier grote energieleveranciers voeren Nuon, Essent en Delta prijsverhogingen door, terwijl Eneco de prijzen gelijk laat. “Bij Delta en Essent zien we ook een stijging in de stroomprijzen, terwijl die bij de andere twee leveranciers gelijk blijven. Uiteindelijk komen we op jaarbasis op een gemiddelde stijging van 71 euro bij Delta, 19 euro bij Nuon en 35 euro bij Essent. Bij Eneco blijven de tarieven gelijk”, licht directeur Hans de Kok van Pricewise toe. De berekening voor de prijsstijging door Pricewise is gebaseerd op basis van een gemiddeld verbruik van 3.500 kwh stroom per jaar en 1.500 kubieke meter gas.

We worden steeds ouder. Babies die nu geboren worden, worden gemiddeld 100 jaar oud. Maar hoe betaalbaar blijven onze pensioenen? Niet, zegt het World Economic Forum in een rapport. Het World Economic Forum (WEF) verwacht dat het aantal mensen van 65 jaar of ouder de komende jaren groeit van 600 miljoen nu, tot 2,1 miljard in 2050. Dat is fijn, maar het legt ook een grote druk op onze pensioenkassen. Het wordt kort gezegd steeds moeilijker om die groeiende groep gepensioneerden in de toekomst te blijven betalen.

ABN Amro, ING en Rabobank willen in samenwerking met Geldservice Nederland (GSN) hun geldautomaten ombouwen tot een standaardmodel geldautomaat, waar iedereen op dezelfde manier gebruik van zou kunnen maken. Door de samenwerking hopen de banken dat het mogelijk is met minder automaten evenveel mensen te bedienen. De kans is dus aanwezig dat de pinautomaat die voor jou het minst ver lopen is, wordt aangemerkt als 'overbodig' en verdwijnt. Maar, minder geldautomaten hebben is ook goed voor de veiligheid, omdat minder automaten beveiligd hoeven te worden. En omdat alle automaten eenvormig zouden moeten worden, zouden we ook af moeten zijn van het probleem dat bij banken waar je geen pashouder bent, je maar één keer per dag mag pinnen. Het aantal contante betalingen loopt al jaren terug. En dat heeft ook z'n weerslag op het aantal pinautomaten, zeker in dunbevolkte gebieden. De Nederlandsche Bank heeft daarom eind 2016 al gezegd dat het er alles aan zal doen om de bereikbaarheid van cash op peil te houden.

Ook in beleggen wordt data-analyse zo langzaamaan gezien als dé toekomst. Slecht nieuws voor particuliere beleggers, want die kunnen de toekomst van beleggen niet betalen. Op een bijeenkomst van JPMorgan, de grootste bank ter wereld, werd ruim 200 beleggers een aantal vragen voorgelegd over het gebruik van big data, machines en algoritmen in het beleggen, meldt Business Insider UK. En hun mening was duidelijk: dit soort technische ontwikkelingen gaat de wereld van beleggen ingrijpend veranderen. Want 70 procent denkt dat big data en robotisering langzaamaan steeds belangrijker zullen worden voor beleggers en nog eens 23 procent voorspelt zelfs dat deze zaken voor een revolutie zullen zorgen met veranderingen op de korte termijn in de beleggerswereld. Dat is overigens niet alleen maar toekomstmuziek, want meer dan 50 procent van de ondervraagden gaf aan dat dit soort veranderingen nu al plaatsvinden. Dat sluit aan bij een groot stuk in The Wall Street Journal van vorige week. De zakenkrant beschreef in een artikel ('The Quants run Wall Street now'), gepaard met een reeks andere artikelen, uitgebreid hoe data de beursvloer overneemt.

De vakantie staat voor de deur. Tijd om eindelijk een paar boeken mee te nemen die je gelezen moet hebben als je interesse hebt in beleggen. Marketwatch maakte daarom een lijstje met drie boeken over beleggen die je misschien al wel kent en drie die je waarschijnlijk nog niet kent, maar wel gelezen moet hebben. Vooral voor beginnende beleggers zijn deze boeken goed om te lezen zodat je weet wat je te wachten staat en je niet in de valkuilen trapt waar zoveel beleggers in trappen.
Dit zijn drie boeken die je misschien al kent, maar zeker moet lezen:
1. De intelligente belegger van Benjamin Graham
Dit boek staat ook wel bekend als de aandelenbijbel en wordt aangeraden door veel bekende beleggers waaronder Warren Buffett. Benjamin Graham was een beroemde beleggingsadviseur en in dit boek doet hij zijn beleggingsstrategie uit de doeken. Een strategie die Buffett al jaren hanteert en hem dus heeft geholpen om miljardair te worden.


Prettig weekend!

Reacties