Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 21

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:
 • Een interview met een Groningse ‘vrek’. Weinig nieuws voor de doorgewinterde consuminderaar. Ik vind het altijd goed om bevestigd te worden. Zo van oké ik ben niet de enige die de ratrace wil ontsnappen door andere keuzes te maken.
 • Dan twee berichten van Nibud. Ze hebben afgelopen week een rapport en website gepubliceerd met het probleem van werknemers met schulden. Het tweede bericht gaat over het OESO onderzoek waaruit blijkt dat er grote financiële ongeletterdheid bestaat onder jongeren.
 • Dan het nieuws dat de energie rekening onduidelijk is. Dat kan ik beamen. Het is niet extreem moeilijk maar maak gewoon aan standaard format en je kunt veel makkelijker vergelijken.
 • Dan een artikel over basisinkomen naar aanleiding van een onderzoek in Iran.
 • Als laatste als je woning wilt verhuren als je op vakantie gaat via een bekende verhuurwebsite. Het artikel legt uit waar je allemaal rekening mee moet houcen.

Hij is het gezicht achter de website www.vrekkenpagina.nl de Vrek. Hij noemt zichzelf ‘soms een beetje zwaarmoedig, soms recalcitrant’. Al jaren schrijft hij hoe je uitgaven in de hand kan houden. En hij heeft 400 van die tips gebundeld in een boekje. “Veel van de tips zijn misschien een open deur, oftewel mensen kennen de tips wel”, zegt hij tegen Business Insider. “Maar doe er dan ook wat mee!”

62% van de werkgevers heeft te maken met personeel met financiële problemen. Een werkgever is al snel 13 duizend euro per jaar kwijt aan een werknemer met financiële problemen die voltijds werkt en een modaal salaris verdient. Dit blijkt uit het rapport ‘Personeel met schulden’ van het Nibud dat vandaag wordt uitgebracht bij de lancering van de website financieelgezondewerknemers.nl door Koningin Máxima tijdens de jaarlijkse platformbijeenkomst van Wijzer in geldzaken in Amsterdam. Deze nieuwe site voor werkgevers is een initiatief van Wijzer in geldzaken, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Nibud, Divosa en NVVK. Uit het Nibud-rapport blijkt dat werkgevers pas laat zicht krijgen op de geldproblemen van hun personeel. Met de site hopen de organisaties dat werkgevers sneller problemen zien en gerichter hulp gaan bieden.

Ze weten niet wat ze met phishing mail moeten doen en het lezen van een salarisstrook lukt ook niet. Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat 19 procent van de Nederlandse leerlingen onvoldoende financieel geletterd is. Dat wil zeggen dat zij op financieel gebied niet verder komen dan een factuur herkennen als factuur en het nemen van eenvoudige beslissingen tijdens het doen van aankopen (bijvoorbeeld door het vergelijken van de prijzen van dezelfde artikelen). Het Nibud is verontrust over deze uitkomsten. Door de ontoereikende kennis die leerlingen nu hebben, is er een groot risico dat zij later als volwassenen hun geldzaken niet goed kunnen regelen en bijvoorbeeld moeite zullen hebben om weloverwogen financiële beslissingen te nemen.

De energierekening is voor 60 procent van de consumenten onbegrijpelijk. Knap lastig als je weet dat vorig jaar 1,25 miljoen huishoudens wisselden van energieleverancier. Het overstapvoorstel van de nieuwe energieleverancier en de definitieve afrekening zijn lastig te vergelijken. Al sinds 2013 wordt er gesteggeld over een begrijpelijke energierekening. Vaak gebruiken de verschillende energiemaatschappijen andere tarieven en termen, waardoor de consument er geen touw aan kan vastknopen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft energiemaatschappijen tot 1 juli de tijd om hun rekeningen zo aan te passen dat ze voor iedereen begrijpelijk zijn.

Het is een vraag die meerdere overheden in de wereld willen beantwoorden: is het basisinkomen een goede vervanger voor de wildgroei aan uitkeringen, toeslagen en kortingen? Kan het voorzien in levensonderhoud, of je nu werkt of niet? In Nederland werken een paar gemeentes aan een experiment en in Finland zijn 2.000 werklozen uitgekozen om twee jaar lang elke maand ‘gratis’ 560 euro te ontvangen. De inzet is om te zien of de werklozen sneller een baan vinden omdat ze het basisinkomen niet zouden verliezen, in tegenstelling tot hun eerdere werkloosheidsuitkering. Ook Iran mengt zich in deze zoektocht en onderzoekers komen met de observatie dat ontvangers van ‘gratis geld’ niet per se stoppen met werken. Ze gaan zelfs meer werken in sommige gevallen. Het ‘basisinkomen’ neemt in Iran een wat andere vorm aan. Het Midden-Oosterse land verving in 2011 een aantal subsidies op brandstoffen en brood met een bedrag dat gelijk staat aan 29 procent van het modale inkomen van een huishouden. Dat zou in Nederland uitkomen op zo’n 10.730 euro bruto extra op jaarbasis, meer dus dan de 560 euro per maand in het Finse experiment.

Nee, dit is geen aanbieding in een reisfolder. Het is een advertentie op verhuursite Airbnb, waar particulieren hun eigen huis of een losse kamer te huur aanbieden. Het appartement in de Amsterdamse wijk de Baarsjes is van ene Saskia. Elke overnachting levert haar 101 euro op. Als een gast een week in haar huis verblijft, ontvangt Arthur dus ruim 700 euro. Daarmee verdient ze haar eigen vakantie grotendeels terug. Een ander voordeel is dat het huis tijdens haar vakantie bewoond blijft, waardoor het risico op inbraak kleiner is. Voor je besluit je woning te verhuren, is het wel verstandig ook goed te kijken naar de risico’s. Welke struikelblokken liggen op de loer?
 1. de huurder
 2. je buren
 3. de gemeente
 4. je verzekeraar
 5.  je bank
 6.  de woningbouwvereniging
 7. de fiscusPrettig weekend!

Reacties