Doorgaan naar hoofdcontent

Dalende vaste lasten.

In 2011 kocht ik mijn eerste huis en kreeg ik te maken met vaste lasten. Daarvoor had ik alleen kosten van mijn auto en zorgverzekering en kostgeld. Dat was nog redelijk overzichtelijk. Hieronder heb ik een overzicht met de vaste lasten berekend per maand. In 2012 wilde ik gaan besparen op de vaste lasten. Het werd een doel om ze zo laag mogelijk te maken. Het duurde even voordat ik resultaten terug zag in de cijfers. Toen het begon bleef de daling blijft maar doorzetten. In 2018 verwacht ik wel een bodem. Daarna zal de vaste lasten telkens met een klein beetje stijgen. Dat is ook geen probleem met zulke lage lasten.

Jaar Vaste lasten (maand)
2011  € 750,00
2012  € 911,18
2013  € 917,12
2014  € 859,52
2015  € 783,64
2016  € 711,85
2017  € 612,04
2018  € 375,00

De start 2011
Het was flink wennen vooral het werk naast mijn studie en baan aan het huishouden. Alles is nieuw en wennen.  Hoewel ik voldoende financiële kennis dacht te hebben.Waren de kosten meer en hoger dan ik dacht. Het eerste jaar betaal je de gemeente belasting via de notaris en ik ben ook niet gelijk aan het begin van het jaar verhuist. De hypotheeklasten waren 30% van mijn inkomen. Later kreeg ik een paar kleine  financiële tegenvallers zoals de waterschapsheffing. In 2011 heb ik wel het besluit genomen om te gaan sparen voor een extra aflossing. Ik had toen geen idee hoeveel het zou gaan worden. En dat het zo snel zou gaan.

Start met besparen 2012 
In het volgende jaar begon ik met sparen voor een extra aflossing. Ik wilde gaan verbouwen. Een andere auto. En gaan aflossen. Nu kan dat wel maar niet allemaal tegelijk. Ik heb toen duidelijk de keus gemaakt. Ik ga helemaal voor aflossen. De auto was nog goed en de verbouwing wacht maar even. De vaste lasten stegen met € 161 per maand. Ik ben toen gaan nadenken wat kan ik allemaal kan besparen. Want de kosten moeten niet meer stijgen. Aan het einde van het jaar loste ik de eerste grote aflossing af van 10% (€7.500). Nooit gedacht dat ik dit ging halen.

Verder besparen in het duurste jaar 2013
In 2013 ben ik echt begonnen met besparen. De eerste aflossing was een feit. De variabele kosten daalde. Ondanks mijn goedkope zorgverzekering met maximaal enigenrisico. En dalende hypotheeklasten. Ging mijn energie rekening fors omhoog i.v.m. defecte meter. Dat was de reden om elke maand de energie stand te noteren. Het hoge voorschot bedrag kwam wel terug maar de vaste lasten bleven ondanks alle moeite stijgen met € 6 per maand.

De eerste resultaten van besparen 2014
Alle moeite en inspanningen die voor dit jaar uitgevoerd waren werden in dit jaar beloond. De lasten daalde eindelijk met € 58 per maand. Daarnaast stegen mijn inkomsten. Hierdoor bleef er geld over voor het spaarpotje verbouwen. Ook werd er weer het maximale afgelost.

De verbouwing 2015
Het ging lekker het eerste half jaar. De maandlasten daalde met € 76. Alleen de verbouwing slokte al het geld op wat er over was. Met super strakke budgetten is ook dit jaar weer de maximale aflossing behaald. Met echt op het nippertje.

Nieuwe hypotheek rente 2016
In 2011 had ik gekozen voor een rente vaste periode van 5 jaar. Ik was toen dol blij met mijn 3,95%. Het latere nieuws maakte mij minder blij. Gelukkig heb ik niet voor 10 jaar vast gekozen. Dankzij de nieuwe hypotheekrente daalde mijn vaste lasten verder redelijk stabiel met € 71 per maand. Het geld was ik weer extra gepaard had boven mijn buffer besteedde ik voor een extra aflossing.

Laatste beetje  hypotheek 2017
De meeste tarieven zijn bekend voor dit jaar. Nog een krantje wat al jaren hetzelfde tarief heeft en mijn autoverzekering moet het tarief nog bekend maken. De daling is spectaculair € 99 per maand. Hé net geen 3 cijfers! De daling is allemaal dankzij de hypotheek. Verder waren er vooral veel kleine stijgingen.

Prognose hypotheek vrij 2018
De verwachting is dat de hypotheek in 2017 wordt afgelost en dat geeft een verwachte daling van € 230 per maand. Verder schrappen is wel mogelijk maar het is niet heel hard nodig. Ik verwacht telkens een kleine stijging van een paar euro.

Reacties