Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 14

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:
  • Deze week is het nieuwe briefje van € 50 beschikbaar gekomen. Sinds 2014 wordt er elk jaar een biljet gewijzigd. Ik pin altijd kleinere biljetten. Die van € 50 vind ik te groot.
  • Wel eens afgevraagd hoeveel je kan besparen zonder een maximale hypotheek te nemen. In het tweede artikel lees je daar veel over.
  • Dan een artikel met een knipoog. Alle huizen van Terschelling zijn goedkoper dan de huizen aan de Keizersgracht. Toch zou ik liever als dorpsmens op Terschelling wonen.
  • De inflatie is ondanks de extra € 80.000.000.000. dat er weer is bijgekomen deze maand weer gedaald.
  • Volgens Bloomberg is er nog een 15 miljard aan oude munten van voor de euro. Ik heb ook altijd nog verschillende munten. Ik vind dat wel leuk een stukje geschiedenis van munten en biljetten.
  • Als afsluiter een top artikel van Robin Fransman. Verschillende blog als hypotheekweg schreven er al over. Wat mij betref met recht een top artikel!

Het is nodig, want het 50 eurobiljet is het populairst bij vervalsers. Roos: "Het is een voortdurende strijd met valsemunters, die we altijd willen winnen." De geschiedenis leert dat het altijd voorlopig is. De technologie gaat vooruit, en na een tijdje weten vervalsers weer in de buurt te komen. Dan weten wij bij de ECB dat we aan de slag moeten om iets nieuws te bedenken. Voor het echt een probleem wordt, komen wij al met een verbeterd bankbiljet uit. Dat moet ook wel, want het duurt even voor we een nieuw biljet hebben ontwikkeld. Met dit 50 euro biljet zijn we twee tot drie jaar bezig geweest. Het drukken van 9 miljard nieuwe bankbiljetten doe je niet zomaar. Er zijn meerdere drukkerijen in Europa mee bezig. Die moeten allemaal dezelfde kwaliteit kunnen drukken, zodat er geen onderscheid is tussen een briefje uit Duitsland of uit Frankrijk. En we moeten alle echtheidskenmerken uitgebreid testen. Wat kunnen vervalsers niet, of heel moeilijk namaken? Moeten bepaalde kleuren anders? Kan alles wel met de beschikbare technologie die we hebben? Werken al die nieuwe kenmerken op een briefje? In de pilot fase laten we 20 miljoen biljetten drukken. Die controleren we steekproefsgewijs.

Aflossen op je lopende hypotheek kan een manier zijn om een lagere rente te bedingen. Banken hanteren namelijk flink uiteenlopende rente-opslagen, al naar gelang de hypotheeklening hoger of lager is ten opzichte van de woningwaarde. Nederlandse huizenprijzen zitten al weer een tijdje in de lift en dat betekent voor veel huiseigenaren ook dat de marktwaarde van hun woning weer stijgt ten opzichte van de hoogte van de hypotheek.

De markt voor miljoenenwoningen explodeert. Nog nooit waren er zoveel huizen in Nederland één miljoen euro of meer waard. Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa, een technologiebedrijf dat zich specialiseert in de waardering van onroerend goed. Ons land telt nu ruim 48.000 woningen van een miljoen euro of meer. Van een luxueus woonhuis met 20 paardenstallen in het Twentse Zenderen tot een appartement van 208 m2 aan de Amsterdamse Keizersgracht. Aan die gracht struikel je overigens over de panden die gepeperd geprijsd zijn. Er staan 281 woningen die 1 miljoen euro of meer waard zijn. En daarmee is de totale waarde van de huizen op de Keizersgracht groter dan die van alle koopwoningen op heel Terschelling. 

De inflatie in Nederland is in maart abrupt gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. De gemiddelde prijsstijging lag op 1,1 procent in maart, tegen 1,8 procent een maand eerder. In november vorig jaar bedroeg de geldontwaarding nog 0,6 procent.“De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding. In maart was de kleding door de uitverkoop ruim 4,5 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl in de voorgaande maand de kleding op jaarbasis duurder was”, aldus het CBS. “Ook de prijsontwikkeling van benzine had een drukkend effect op de inflatie.”

In landen die hun eigen munteenheid hebben ingeruild voor de euro ligt in totaal nog zo'n 15 miljard euro aan oude munten en bankbiljetten bij mensen thuis onder het matras.
Dat blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg langs Europese nationale banken.

In Amsterdam worden studio's verkocht voor de prijs van een villa in Groningen. Hoe komt het dat de huizenprijzen zo door het dak gaan? De échte redenen zien veel mensen, ook de politiek, over het hoofd. Financieel expert Robin Fransman niet.

Prettig weekend!

Reacties