Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 17

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:
  • De Europese Centrale Bank heeft besloten om de rente tarieven niet te wijzigen.
  • Minister Dijsselbloem houdt de optie open voor negatieve spaarrente. Gelukkig ontvang ik nog 0,5%.
  • Met Koningsdag kom ik niet in de buurt bij markten en kleedjes. Iexgeld geeft een samenvatting welke lessen je kinderen kunnen leren.
  • Nog geen belastingaangifte gedaan. Ruim 8 miljoen zijn er al binnen. Nog twee dagen te gaan.
  • Radar + heeft een artikel over zonnepanelen. Een wat langer en goed artikel voor wie nog geen panelen heeft.
  • Als laatste een nieuwe kieswijzer over nieuwe warmtebronnen. Ik ben geïnteresseerd in de palletkachel en de pellet-CV of biomassa-cv.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Dat meldde de ECB vandaag na afloop van de zeswekelijkse beleidsvergadering. De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent. Daardoor kunnen banken gratis geld lenen bij de ECB. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Minister Dijsselbloem is niet van plan om negatieve spaarrentes te verbieden. Banken die hun klanten willen laten betalen om te sparen, legt hij geen strobreed in de weg. Dat blijkt uit antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij vroeg de demissionair minister van Financiën (PvdA) onder meer of hij net als in België banken wil verbieden om negatieve rente te rekenen. De aanleiding was het verlagen van de rente naar nul procent door de Triodosbank. De rente op de kapitaalmarkt staat al maanden zeer laag, waardoor banken genoodzaakt zijn de rente die zij geven op spaargeld ook te verlagen.

De vrijmarkt is een goed moment om eindelijk eens van die oude knuffels, kinderkleding die te klein is en oude kinderboeken af te komen. Je kunt zelf natuurlijk op een kleedje gaan staan, óf de vrijmarkt aangrijpen voor de nodige financiële opvoeding van je kinderen. Zij willen vaak namelijk graag nieuw speelgoed kopen dan, prima, als ze eerst geld verdienen door hun eigen oude speelgoed te verkopen. Zo leren ze dat ze er iets voor moeten doen, maar ook hoe het zit met wisselgeld, hoe ze met klanten moeten omgaan en wellicht hoe ze kunnen onderhandelen met die klanten. Afdingen is namelijk een spel op de vrijmarkt. En als ze hun verdiende geld op de vrijmarkt willen opsparen om later een spelcomputer te kopen, ook helemaal prima natuurlijk. Hieronder - naast je kind zelf geld laten verdienen - nog drie tips die kunnen helpen bij de financiële opvoeding van je kind.

De Belastingdienst heeft tot en met Koningsdag bijna 8,1 miljoen aangiften inkomstenbelasting binnengekregen. In totaal zijn zo'n 8,6 miljoen mensen uitgenodigd om aangifte over 2016 te doen Het overgrote deel van de aangiften is online via Mijn Belastingdienst en de app Aangifte 2016 ingevuld, blijkt vrijdag uit gegevens van de Belastingdienst. Van de aangiften is 80 procent online via de persoonlijke pagina Mijn Belastingdienst ingevuld. Daarnaast heeft 5 procent de app gebruikt.  Zo'n 15 procent kwam binnen via aangiftesoftware van intermediairs. Overigens zijn 57.869 aangiften op papier ingevuld. Dat is minder dan 1 procent van het totaal.

Zo'n 400.000 huizen in Nederland hebben zonnepanelen op het dak. Dat is vier keer zo veel als in 2010. De kans is groot dat dit aantal verder toeneemt. Zonnepanelen zijn een stuk rendabeler dan geld op de bank. Op je spaarrekening krijg je misschien 0,5 procent rente, terwijl het rendement op zonnepanelen te vergelijken is met 5 procent rente. Je energierekening gaat immers fors omlaag. Om aan het rendement van 5 procent te komen, moet je die besparing wel op je spaarrekening zetten. Volgens Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie, kiezen veel mensen uit financiële overwegingen voor zonnepanelen. 'Daarnaast is er een grote groep bij wie het vooral om het milieu gaat', zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. 'Ook is er een groep die onafhankelijk wil zijn van energieleveranciers en zelf stroom wil opwekken.'

De nieuwe website duurzamewarmte .nl helpt huiseigenaren bij het kiezen van de juiste duurzame warmtetechniek voor hun huis. Met technieken als zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels is het voor iedereen mogelijk om op een duurzame manier het huis te verwarmen en voor warm water te zorgen. Huiseigenaren weten vaak niet hoe deze technieken precies werken en welke techniek het best bij hun huis en budget past. De website zet alle informatie over de vier duurzame warmtetechnieken op een rijtje, inclusief de kosten en besparingen. Met een handige tool kan iedereen advies op maat voor het eigen huis krijgen, evenals informatie over betrouwbare leveranciers en beschikbare subsidie.


Prettig weekend!

Reacties