Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 16

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:
  • In een korte samenvatting van 2 minuten legt Peter van Zadelhoff het nog 1 keer uit.
  • Het OESO kwam met een rapport over de toekomstige arbeidsmarkt in Nederland.
  • Nieuws over de stijgende huizenprijzen.
  • Banken komen deze zomer met weer een nieuwe betaal app.
  • Je eigen portemonnee beheren kan al lastig zijn laat staan de portefeuille van 5.100 miljard. De persoon die dat doet verteld over zijn twee voorbeelden. Voor inspiratie.

Een gezond spaarpotje om de onverwachte klappen op te vangen. Dat heeft elk huishouden eigenlijk nodig, vindt het NIBUD. Daarvoor is het nodig maandelijks 10 procent van het netto-inkomen te sparen. Maar in heel veel gezinnen lukt dat niet of nauwelijks. Terwijl de financiële ruimte er vaak wel is. Peter van Zadelhoff legt uit hoe dat komt en wat er aan gedaan kan worden.

In de toekomst hebben we meer kennis nodig om ons werk te blijven doen, schrijft de OESO in een rapport over de arbeidsmarkt. Maar hoe bereid je jezelf daar het beste op voor? RTL Z zet de meest praktische tips uit het onderzoek op een rij. OESO is negatief over onze huidige arbeidsmarkt: voor 35 tot 60 procent van alle banen in Nederland staan nu of in de toekomst (deels) op de tocht door automatisering. Dat betekent niet perse dat je héle baan op het spel staat, maar misschien wel bepaalde taken. Benieuwd of jouw toekomstige beroep kans maakt om overgenomen te worden door robots?

Maart 2017 vertoont sterkste prijsstijging in 15 jaar. Het is nog niet afgelopen met de stijgende huizenprijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster melden dat bestaande koopwoningen de afgelopen maand 7,3% duurder waren dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in 15 jaar. Het prijsniveau in maart lag dus 7,3% hoger dan een jaar daarvoor. Daarmee vertoonden de huizenprijzen de sterkste stijging sinds maart 2002. Na een piek in augustus 2008 bereikten de huizenprijzen in de crisis hun dieptepunt in juni 2013. Sindsdien gaat het weer beter: sinds dit dieptepunt zijn de prijzen alweer 16,4% gestegen. De top van 2008 is nog niet bereikt - daar zit het prijsniveau nog 8,6% onder.

Nederland wordt deze zomer weer een betaal-app rijker. De Nederlandse banken lanceren dan Payconiq, waarmee je makkelijk geld overmaakt aan vrienden en in winkels kunt betalen op basis van gps-locatie. Het is de bedoeling dat je Payconiq koppelt aan je bankrekening en telefoonnummer. Daarna zie je wie uit jouw contactenlijst ook de app heeft geïnstalleerd. Je kunt dan direct geld overmaken naar een vriend of kennis. Het maakt niet uit welke bank er wordt gebruikt. Daarmee lijkt Payconiq op het in Nederland gefaalde Twyp. Niet geheel toevallig zijn beide apps ook door ING gemaakt.

Een coach en een Aziatische politicus. Dat zijn de twee idolen van topman Larry Fink van beleggingsfondsenhuis BlackRock – met 5.100 miljard dollar aan beleggingen via BlackRock is Fink één van de invloedrijkste vermogensbeheerders ter wereld. De flamboyante Fink noemt zijn inspiratiebronnen in een interview met Bloomberg Markets. Hoewel hij nooit de managementstijl van één bepaalde leider imiteerde, zijn Lee Kuan Yew – de stichter en ‘goedaardige dictator’ van Singapore – en basketbalcoach Phil Jackson de twee mensen die Fink min of meer als zijn ‘idolen’ beschouwt.

Prettig weekend!

Reacties