Doorgaan naar hoofdcontent

Ervaring 40 dagen vasten

Vandaag is het dag 37. Nu heeft het vasten niet heel veel met geldzaken te maken maar wel met je leefstijl. De besparing gaat naar een goed doel. Aflopen week las ik bij Zuinigaan dat ze probeert te leven van maximaal € 25 per week. Dat is normaal mijn boodschappenbudget met alleen food-artikelen. Nu het eind van de periode wil ik mijn ervaring delen van vasten.

Soortvasten
Er zijn verschillende soorten van vasten. Ik liep al een paar jaar rond met het idee maar het kwam er niet van. Wat zullen anderen hiervan vinden? Hou ik het wel vol? Is het nu echt nodig? Hoe zou ik het ervaren? Ik heb wat gelezen van ervaringen van anderen. Aan het begin van het jaar las ik een artikel over vasten in de 40 dagentijd. Dat was het moment waarop ik dacht ik nu ga ik het eens doen. Je kunt op verschillende manieren vasten ik heb gekozen voor een milde variant. Alleen geen tussendoortjes. Gewoon een ontbijtje en later koffie. Lunch met boterhammen met fruit en een goede avondmaaltijd. Dus geen koekjes, chips, blokje kaas e.d. Dat leek mij haalbaar. Ik ben zo ver ik weet gezond. Dan is vasten verantwoord.

Budget & geven
Mijn doel is een bedrag rond de € 60 voor een stichting van kennissen van mij die een project uitvoeren in het buitenland. Het streef bedrag was elke week € 10 sparen. De eerste week was het nog geen € 5 dus ben ik de tweede week extra hard gaan besparen. In week 5 zat ik net boven de € 50. Het is goed opletten en een beetje interen op de voorraad. De laatste week heb ik meer boodschappen nodig omdat ik Pasen echt uitgebreid wil vieren met veel lekkere dingen, maar niet over de top. Naast het geven heb ik ook meer aandacht gegeven aan de mensen om mij heen. Ik ben nooit zo heel attent. Elke week heb ik iets gedaan. Een bloemetje, mailtje of kaart naar iemand die het nodig heeft en weet te waarderen.

Doel
Mijn doel was niet afvallend dus heb ik mij niet gewogen. Ik denk wel dat ik een kilo of 2 ben kwijt geraakt. Naast het financiƫle doel wil ik ook eens stukje bezinning. De veertigdagentijd is een periode van inkeer en bezinning. Elke dag start ik met een meditatief moment en een studiemoment na het avond eten. Daarop ben ik vooral aan het studeren en nadenken geweest over een onderwerp. Voor het slapen gaan weer een meditatief moment. De zondagen tellen niet mee met de 40 dagen. Dus elke week was ik best wel blij met de zondag. Lekker stukje appeltaart bij de koffie en heerlijke chocolade eieren. En voor al de chips. Ik ben een liefhebber en lust elke dag wel een zak. Ik wil dat niet dus gebruik ik dat alleen in het weekend. Verder ben ik blij dat het vasten niet een groot ding is geworden. Familie reageerde eerst zo van 'ik zou het nooit doen, maar gaaf dat je het probeer'. Om vervolgens heel veel lekkernijen aan te bieden. Een collega sprak mij erop aan of ik aan het vasten was. Hij had mij een paar keer een traktatie zien overslaan. Maar reageerde positief. Het beheersen lukt mij goed. Tot nu toe geen moment gehad dat ik dacht vooruit nu even niet. Vooral voor het avond eten is het even lastig. Maar een glas water helpt een beetje en na even zakt de trek ook weer. Je leert ermee omgaan. Soms is het minder fijn maar dan ga ik vooral nadenken over de bezinning. Ik ben van het type denker dus dat werkt bij mij wel. Het volhouden is wel gelukt dankzij de zondagen.

Feest en resultaat
Zondag en maandag is het paasfeest. Ik merk dat ik bewuster ben geworden met de symboliek, achtergrond en betekenis van dit feest. Feest vier je nooit alleen dus maandag hebben we de familie brunch. Zondag ga ik uitgebreid koken. Ik ga eens wat groter uitpakken en ervan genieten. Ik heb nu nog een paar dagen te gaan en ben wel tevreden met het besluit dat ik ben gaan vasten. Het maak je mentaal sterker. Het geeft mij een kick. Ik kan dit en het lukt mij. Het geeft voldoening dat je een ander helpt financieel en met aandacht. Het studeren en mediteren was niet altijd makkelijk dat lukt niet altijd even goed. Vaak was het dat de agenda te vol op moment dat het niet lukte. Later compenseerde ik vaak weer later in de week. Ik heb wel pareltjes mogen op diepen en mogen ervaren.Vooral de zaterdag was 'zwaar' voor mijn gevoel  om geen gebruik te maken van de tussendoortjes. Ik vond de ervaring de moeite waard. Ik kan op dit moment niet zeggen of ik het volgend jaar wil zal doen. Het  na feest toeleven werkte voor mij motiverend.

Reacties