Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 12

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:
  1. Veel interessant nieuws! Hoe groot moet je buffer zijn voor noodgevallen? En hoeveel moet je sparen voor je pensioen? Twee simpele vragen een antwoord vind je in het eerste reuze interessante artikel.
  2. Vorige week had ik dit nieuws gemist maar de OESO heeft een advies voor de nieuw regering.
  3. De eerste spaarrekening is per april om 0% rente. RTLZ zocht het uit of er meer gaan volgen.
  4. De consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de kosten van betaalrekeningen. Op de website van betaalrekening veranderen vind je in één schema het handige kosten overzicht.
  5. Dan een ander interessant onderzoek. Ik heb nog nooit een huis verkocht maar ik heb wel eens nagedacht over een internetmakelaar. Uit het onderzoek alleen in Amsterdam betekend het dat je dat daar beter niet kunt doen.
  6. Als laatste een artikel voor de liefhebber over hoe je netto waarde kunt berekenen aan de hand van de belasting aangifte.

Vroeg sparen, regelmatig sparen. Dat is één van de belangrijkste vuistregels als je vermogen wilt opbouwen. Zo profiteer je namelijk het meest van het rente-op-rente-effect – iets dat Albert Einstein naar verluidt “het krachtigste fenomeen in het universum” heeft genoemd. “De sleutel hierbij is het percentage van je inkomen dat je opzij zet”, vertelde financieel expert David Bach aan Business Insider. Bach is auteur van de bestseller “The Automatic Millionaire” Twee belangrijke redenen om vermogen op te bouwen zijn de zogenoemde noodbuffer – dus geld dat je achter de hand hebt voor onverwachte grote uitgaven – en aanvullend pensioen. Hoe pak je dat aan en hoeveel moet je nu opzij zetten om te sparen en te beleggen? Dat verschilt natuurlijk per persoon en is afhankelijk van je uitgavenpatroon en persoonlijke doelen.

Verlaag de belasting op arbeid, verminder de ontslagvergoeding, verlaag werkloosheidsuitkeringen en versoepel de regelgeving voor de huurmarkt. Die aanbevelingen doet de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor Nederland in het rapport Going for Growth. Om meer mensen te motiveren opzoek te gaan naar werk, zou de inkomstenbelasting verlaagd moeten worden, met name voor lage inkomens, adviseert de OESO. Ook wil de organisatie dat hogeropgeleide werklozen meer geprikkeld worden werk te zoeken door hun uitkeringen te verlagen. Verder maakt de OESO zich zorgen over de kloof tussen flex en vast op de Nederlandse arbeidsmarkt. Werknemers hebben steeds minder vaak een vast contract en vaker een flexibel contract. Om die kloof te verminderen adviseert de OESO om ontslagvergoedingen en andere kosten om werknemers te ontslaan, te verlagen. Zo moet de drempel voor werkgevers om medewerkers vast in dienst te nemen, lager worden.

Triodos verlaagt als eerste bank de spaarrente naar 0 procent. Volgen de andere banken? En moeten we vrezen dat we in de toekomst moeten betalen om ons spaargeld bij de bank te stallen? De rente bij de andere vier grote banken kruipt langzaam richting 0 procent. Volgens Triodos is die nullijn in ieder geval onvermijdelijk. De bank schreef gisteravond aan hun klanten over de renteverlaging: "De rentes in Europa zijn historisch laag. Voor Triodos Bank betekent dit dat onze rente-inkomsten zijn gedaald. Met als gevolg dat wij de rente op onze Internet Spaarrekening hebben moeten verlagen." Grote vraag is nu: volgt de rest? We belden een rondje.

Betaalrekeningen (ook wel bankrekeningen) vergelijkt u als u wilt overstappen van bank of als u voor het eerst een betaalrekening nodig heeft. Maar wat zijn de verschillen per betaalrekening? En hoe zit het met de kosten voor een extra bankpas? Wat kost rood staan? Krijgt u rente als u niet rood staat en bieden alle banken een creditcard aan? De belangrijkste kenmerken van alle Nederlandse betaalrekeningen zijn in onderstaand overzicht opgenomen.

Een goede makelaar verkoopt je huis voor zo'n 10 procent meer. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite DatHuis naar de best en slechtst presterende makelaar in Amsterdam. De Amsterdamse huizenmarkt is overspannen. Huizen worden razendsnel verkocht en vaak boven de vraagprijs. Maar wie sleept het meeste geld uit je stulpje?  Vergelijkingssite DatHuis onderzocht de opbrengst van 375 verkochte huizen in Amsterdam en omstreken. De huizenprijzen varieerden tussen de 110.000 euro voor het goedkoopste huis tot 527.000 euro voor de duurste woning. De gemiddelde verkoopprijs van de 375 verkochte huizen lag op 240.000 euro. De woningen werden verkocht door vijftien internetmakelaars en 140 full-service makelaars. DatHuis wilde weten of er een verschil bestaat tussen deze twee makelaarsgroepen, omdat er weinig informatie beschikbaar is over de prestaties van individuele makelaars. De verschillen zijn groot. Internetmakelaars zijn een stuk goedkoper. Gemiddeld rekenen ze 1250 euro voor hun dienstverlening. De traditionele makelaars rekenen gemiddeld zo'n 1,4 procent over de verkoopprijs van een huis. Dat is 3350 euro bij een verkoopprijs van 240.000 euro. Maar dit bedrag verdien je snel terug als je kijkt wie vervolgens je huis voor de beste prijs verkoopt. Dan winnen de duurdere full-service makelaars.

Het is spitsuur voor de jaarlijkse belastingaangifte. Miljoenen Nederlanders zijn er mee bezig. Tegelijk is dit een uitgelezen moment om zicht te krijgen op je persoonlijke financiën. Bij financiële planning moet je jezelf als een bedrijf zien en twee dingen bepalen: hoe zit het met je inkomsten en uitgaven (een persoonlijke ‘winst- en verliesrekening’) en hoe zit het met je netto vermogen (een ‘balans’ van je bezittingen en schulden). De periode rond de belastingaangifte is een goed moment om dat laatste te achterhalen.

Prettig weekend!Reacties