Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 10

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.

Deze week:
  1. Nieuws over de slimme meter. Nu heb ik in 2013 is er een nieuwe meter geplaatst in mijn huis en dat was geen slimme meter aldus de monteur, maar het is er nu wel één van met een fout merk en typenummer..... Tot nu toe gelukkig geen onjuistheden. En elke maand noteer ik de meterstanden. En dat blijf ik zeker trouw doen.
  2. De zorgkosten worden beter verdeeld. De minima betalen minder en de modale inkomens meer. Goed voor de minima.
  3. De jaarlijkse brief of via de site mijn.overheid heb je waarschijnlijk al ontvangen over de gemeente lasten. En er zijn best wel grote verschillen.
  4. Dan de studieschuld is behoorlijk toegenomen. Het kost bijna niets. Ik zie leeuwen, spoken en beren op de weg. Dit gaat ooit een probleem worden. Ik heb het echt te doen met jonge studenten die moeten lenen voor studie. Hoe kom je ooit aan een huis en een baan? En je heb een forse taak om je schulden af te lossen. Ik ben dankbaar dat ik later op eigen kosten heb kunnen studeren.
  5. In Radar afgelopen maandag een item over de uitvaartpolis. Een paar extreme voorbeelden maar de essentie is mij duidelijk. Ik heb er geen en wil gewoon de tip van Erica gaan doen. Gewoon een bedrag sparen op een spaarrekening.
  6. Als laatste artikel nog een paar belasting tips, als je nog geen aangifte gedaan hebt.

Slimme energiemeters zijn niet altijd betrouwbaar waardoor consumenten mogelijk te veel betalen. De netbeheerders hebben nu een lijst opgesteld met typenummers van de meters die mogelijk afwijken. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat ruim 850.000 huishoudens in ons land een elektronische meter hebben die het energieverbruik mogelijk niet goed meet. Vijf van de negen meters gaven hogere standen door dan het feitelijke verbruik. Het verschil liep tijdens de tests op tot 582 procent, zes keer zo veel als het echte verbruik. Het komt doordat moderne ledlampen en telefoonopladers niet gelijkmatig stroom trekken, zoals bijvoorbeeld een gloeilamp dat doet. Door de plotselinge pieken raken veel slimme meters in de war en geven ze mogelijk een hoger verbruik aan. De netbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor de meters, onderkennen dat 850.000 meters problemen kunnen geven. In ons land zijn in totaal zo'n drie miljoen slimme meters. Volgens de netbeheerders wijken de meters alleen onder zeer extreme omstandigheden af.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de zorgkosten voor de Nederlandse burger. Daaruit blijkt dat mensen met een minimumloon minder aan zorgkosten betalen dan in de tijd van het ziekenfonds. Wie een modaal inkomen heeft betaalt echter fors meer. Veel mensen verlangen terug naar de tijd van het ziekenfonds. Het ministerie heeft becijferd dat zorg destijds niet voor iedereen goedkoper was. Minima betaalden in 2005, vlak voordat het huidige zorgstelsel werd ingevoerd, gemiddeld € 544 aan zorg - afgelopen jaar was dat € 446. Zelfs chronisch zieke minima - die door hun ziekte standaard het eigen risico verbruiken - zijn er per saldo een paar tientjes op vooruit gegaan.

Huiseigenaren in Nederland zijn dit jaar gemiddeld 1,88 procent meer kwijt aan de onroerendezaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Dat heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) berekend. De stijging is niet in alle gemeenten dezelfde. De meeste gemeenten beperken volgens de belangenvereniging de jaarlijkse stijging van de belasting op de eigen woning. Maar niet iedere gemeente houdt zich in. Huiseigenaren in het Limburgse Beesel krijgen een ozb-stijging van 21 procent om de oren. Ook in Eindhoven, Hilvarenbeek, Stadskanaal en Scherpenzeel stijgt de ozb hard, met ruim 14 procent. Deze gemeenten lappen volgens VEH de collectieve afspraak met minister Plasterk om de ozb met maximaal 1,97 procent te laten stijgen aan hun laars. De vereniging onderzocht in alle 388 gemeenten de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten die bestaan uit ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Studenten en oud-studenten zijn de Nederlandse overheid nog ruim 17,9 miljard euro verschuldigd. Dat is op dit moment de prognose van het totaal van alle verstrekte leningen in Nederland gemeten vanaf 1986, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) woensdag. Het ISO baseert zich op cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het ministerie van Onderwijs. Het ISO heeft woensdag een zogenaamde schuldmeter gelanceerd, waarop te zien is hoe de schuld oploopt. In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd, sindsdien moeten studenten in het hoger onderwijs het zonder de basisbeurs doen. De totale Nederlandse studieschuld stond in 2014 nog op 13,7 miljard euro, bleek uit cijfers die NU.nl had ontvangen van DUO. In 2013 was dat 13,1 miljard en in 2012 12 miljard euro.

Als de premie van je uitvaartverzekering in de loop der jaren met 110 procent stijgt, en het verzekerde bedrag met slechts 47,5 procent, kun je dan zomaar van je verzekering af? Je krijgt nog niet eens de helft van de betaalde premie terug als je voortijdig stopt met de verzekering.In de uitzending het verhaal van Jan (76) uit Enschede. Hij legt nu ruim 90 euro per maand neer voor zijn uitvaartverzekering: een flinke aanslag op zijn portemonnee. In de afgelopen jaren heeft hij zo’n 8700 euro aan premie betaald, maar als afkoopsom krijgt hij niet meer terug dan 3300 euro.
Noodzakelijk?
Erica Verdegaal, econoom, vertelt dat ze veel polissen kent waarbij de maandelijkse premie stijgt als de klant ouder wordt. Hoe noodzakelijk is zo'n uitvaartverzekering?
Verdegaal: 'Drie kwart van de mensen heeft een uitvaartpolis. Ik zou zeggen: kijk er eens naar. Zit je vast aan een enorme indexatie? Als je er niet levenslang aan vastzit, je bent net begonnen met je polis en je hebt een hoop geld op de bank: misschien kun je er dan nu al vanaf. Je hebt zo'n polis dan eigenlijk niet nodig.'

Je hebt tot en met 30 april 2017 de tijd om je belastingaangifte over 2016 te regelen. Natuurlijk gaat dat het makkelijkst als je de handigheidjes en aftrekposten kent - hier en hier noemden we er al een paar. Maar je kunt er natuurlijk nooit te veel van hebben. Nog drie!
  • Vergoeding voor vrijwilligerswerk is soms onbelast
  • Reiskosten openbaar vervoer aftrekken
  • Rente over restschuld is aftrekbaar


Prettig weekend!Reacties