Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 7

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:
 1. We starten met een artikel over de doorrekening van het CPB voor politieke partijen best interessant vanuit een andere hoek bekeken.
 2. Naast onze eigen risico en premie betaal je ongemerkt veel kosten voor zorg. De tandarts maar ook de drogist. Ik heb een keer een blogje geschreven over mijn medicijnkastje. Dit lijstje gebruik ik nog steeds en heeft me al veel middeltjes (die meestal niet werken) bespaard.
 3. Naast  de zorgkosten zijn wij Nederlanders niet goed in risico’s in schatten. Het verbaasde mij dat we in de top 5 beste financieel geletterde volkje zijn van de EU.
 4. Waarom stoppen met werken. Ik denk dat dit artikel gelijk heeft. Heb je geen uitdagingen dan raak je in een sleur en dan hoef het op een bepaald moment ook niet meer.
 5. Een mooie grafiek over de inflatie van producten en diensten in januari.

 • VVD: forse bezuiniging op uitkering
 • PvdA: vliegtaks en verpakkingsbelasting
 • SP: Kilometerheffing en schenkbelasting omhoog
 • D66: kilometerheffing
 • CDA: zittenblijven verboden
 • GroenLinks: kilometerheffing en taks op vliegtickets


Volwassen Nederlanders hebben in 2015 gemiddeld 711 euro aan gebruikte zorg betaald. Dat is iets lager dan het gemiddelde in 2014. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bedrag is de som van het eigen risico, de eigen bijdragen en overige niet vergoede zorgkosten. Volgens het CBS is de algemene trend wel stijgend. In vergelijking met vijftien jaar geleden lag het bedrag in 2015 zo'n 80 procent hoger. De toename zat vooral in het eigen risico (ingevoerd in 2008) en de eigen bijdragen aan langdurige zorg. Deze uitgaven zijn gestegen van ruim 100 euro in 2.000 naar bijna 400 euro in 2015. De overige eigen uitgaven waren telkens ongeveer 300 euro. Het gaat dan om bijvoorbeeld om uitgaven aan de tandarts en medicijnen bij de drogist.

Nederland staat in de top vijf op de Europese ranglijst van financiële geletterdheid, komt uit onderzoek van Allianz in tien West-Europese landen naar voren. In ieder van de tien landen zijn duizend inwoners aan de tand gevoeld over hun financiële kennis. Alleen de Oostenrijkers, Duitsers en Zwitsers weten in Europa meer van financiën dan wij, terwijl de Belgen de top vijf complementeren. Met de financiële basiskennis van Nederlanders is het goed gesteld, maar dit geldt niet voor het inschatten van financiële risico's. Op dat vlak blijft Nederland juist achter bij het Europese gemiddelde. Uit eerdere onderzoeken komt hetzelfde beeld naar voren: Nederlanders vinden zichzelf financiële deskundigen.

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen die stoppen met hun baan, omdat hun baas verschrikkelijk is, de werktijden onredelijk zijn of omdat het werk gewoonweg slecht betaalt. Toch zijn dit (gelukkig) niet de redenen waarom de meeste mensen hun baan opzeggen. In een onderzoek op LinkedIn werden tienduizend mensen gevraagd naar de reden waarom zij recent zijn gestopt met hun baan. Daaruit blijkt dat 45% zijn baan heeft opgezegd, omdat er geen ruimte was om door te groeien. Er was kortom geen manier om een trapje hogerop te komen, zelfs als de werknemers goed waren in wat zij deden.

De Nederlandse economie groeit lekker en dat is ook te merken aan de prijzen van goederen en diensten: die zitten voor het eerst in jaren stevig in de lift. Afgelopen week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat inflatie in januari 1,7 procent bedroeg. Het gaat dan om de gemiddelde prijsstijging van een mandje van goederen en diensten dat het CBS volgt, vergeleken met een jaar eerder. Maar een gemiddelde is natuurlijk niet meer dan dat. Business Insider dook in de onderliggende cijfers om te zien hoe het op productniveau zit.

Kijktip:
Maandag in Kassa aandacht voor beleggen. Hoe haal je meer rendement uit je spaargeld? Verder gaat het over maagzuurremmers. Ze zijn overal verkrijgbaar, maar er worden steeds meer bijwerkingen bekend.

Prettig weekend!

Reacties