Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 4

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën.
Deze week:
1.       Gelukkig nog nooit in de fout gegaan bij een overboeking. Het lijkt me erg onprettig.
2.       In 2016 kocht ik mijn eerste smartphone blijkbaar goedkoop en de krant werd idd duurder.
3.       Wat als je geen zorgverzekering afsluit? (disclaimer: lezen en niet uitproberen!!!)
4.       Een prachtig verhaal van opgaan en rijk worden.
5.       Als laatste nog een verhaal  met mooie foto’s ter inspiratie.

Iedere maand gaat het nog altijd 1300 keer mis bij het overboeken van geld. De belangrijkste oorzaak? Slordigheid. En dat kan pijnlijke taferelen opleveren. Onachtzaamheid, een verouderd rekeningnummer en het ontbreken van de automatische IBAN-checkers: het zijn de belangrijkste redenen waarom het nog altijd 1300 keer per maand fout gaat bij overboekingen.
In 73 procent van de gevallen maken consumenten - per ongeluk - geld over aan een verkeerde persoon. Slechts in 8 procent draait het om keiharde fraude, blijkt uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland, dat keek hoe vaak gebruik maakten van de Procedure Onverschuldigde Betaling (POB).
  •        In 2014 ging het om 4500 verkeerde overboekingen per maand
  •         In 2015 waren het er 1500 per maand
  •     In 2016 is het aantal gedaald naar 1300 per maand

De scherpe daling wordt verklaard doordat mensen sinds 2015 geen gebruik meer kunnen maken van automatische omnummertools, waarbij een tikfout altijd op de loer lag. De meeste mensen gebruiken nu het volledige IBAN-nummer.

Grote verschillen prijsontwikkeling in 2016 In het afgelopen jaar is mobiel bellen flink goedkoper geworden. De abonnementen, maar vooral de smartphones zijn behoorlijk in prijs gedaald. Kranten, boeken en schrijfwaren zijn daarentegen duurder geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft geanalyseerd wat er in 2016 gebeurd is met het prijsniveau van consumentenuitgaven. Voor allerlei productgroepen is gemeten of deze duurder werden in het afgelopen jaar, of juist goedkoper.

Heb je de zorgverzekeraar bij wie je vorig jaar was aangesloten gedag gezegd, maar nog geen basisverzekering voor 2017 afgesloten?
Je hebt nog tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit, dan ben je met terugwerkende kracht (vanaf 1 januari) verzekerd. Niets aan de hand.
Wat als je dat niet doe?

De Amerikaanse dertiger Chad Carson had 13 jaar geleden nog geen 1000 dollar op zijn spaarrekening staan – omgerekend minder dan 1.000 euro. Nu hoeft hij niet meer te werken, omdat hij kan leven van beleggingen in vastgoed dat hij verhuurt, zo vertelde hij tegen de site Mad Fientist. Nadat hij een jaar lang als vastgoedscout voor ervaren investeerders werkte, had Carson genoeg gespaard om eigen vastgoed aan te schaffen. Niet lang daarna begon hij aan zijn vermogensopbouw via wat hij zelf ‘house-hacking’ noemt. “Ik kocht een huis, een woning met 4 kamers. Ik leefde in één kamer, en verhuurde de andere drie voor 400 dollar per maand. Ik ontving 1200 dollar per maand, terwijl mijn hypotheek, belastingen en verzekeringen zo’n 1100 dollar kostten.”

Het Amerikaanse stel Joe and Ali Olson  heeft een bijzonder verhaal. Toen ze beiden begin 30 waren stopten ze met werken als leraar op een middelbare school. Nu reizen ze de wereld rond met hun 1-jarige dochtertje Annabelle – terend op een vermogen van meer dan één miljoen dollar. Hoe is ze dat gelukt? Joe en Ali deden twee dingen: héél zuinig leven en geld stoppen in een lucratieve nevenactiviteit – in hun geval investeren in huurappartementen. Joe en Ali ontmoetten elkaar in 2004 als college-studenten. Ze trouwden en vertrokken na het afronden van hun opleiding naar Las Vegas. Joe kreeg een baan bij Teach For America. Ali begon als invalkracht en werd uiteindelijk docent Engels op middelbare school in Las Vegas.

Prettig weekend!

Reacties