Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht persoonlijke financiën week 3

Elke zaterdag een overzicht van het nieuws over persoonlijke financiën. 

Deze week:
  1. Een tweede uitspraak over de spaartax. 
  2. Nog een rechtszaak over de hoge belasting druk van de eenverdiener (uitspraak 6 maart) 
  3. Dan een interessante mening over de gevolgen van de globalisering voor de V.S. 
  4. Nieuws over je eerste loonstrookje van 2017.
  5. En als laatste een artikel over studenten die beleggen met het 5x5x5 fonds.


Spaarders hebben ook van de Rechtbank Noord-Nederland geen gelijk gekregen bij het aanvechten van de vermogensrendementsheffing in box 3 (ECLI:NL:RBNNE:2017:153). De rechtbank deed zijn uitspraak in het kader van de massaal bezwaarprocedure. Eerder verklaarde de rechtbank in Zeeland-West-Brabant het beroep ook al ongegrond (zie ons nieuwsbericht daarover). De uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland is de tweede uitspraak in het kader van de massaal bezwaarprocedure. De massaal bezwaarprocedure is aangespannen door de Bond voor Belastingbetalers.

De overdraagbare algemene heffingskorting is niet alleen in de politiek een heet hangijzer. Morgen wordt de afbouw van de zogenoemde aanrechtsubsidie verder uitgevochten in de rechtszaal.
Het gerechtshof in Den Bosch behandelt morgen het hoger beroep van een eenverdienersgezin uit het Limburgse Landgraaf dat volledige heffingskorting voor beide partners eist. Het gaat om het echtpaar dat in 2015 naar de rechter stapte om de afbouw van de heffingskorting voor de niet-verdienende partner aan te vechten. Daarmee werd de fiscale maatregel die bedoeld is om mensen aan het werk te zetten, voor het eerst op principiële gronden bij de rechter aan de kaak gesteld.
De financiële telegraaf

Amerika heeft zich in de voorbije dertig verslikt in globalisatie. Dat zei Alibaba-oprichter Jack Ma woensdag op het economische forum van Davos in Zwitserland.
De op één na rijkste man van China, met een geschat vermogen van zo’n 28 miljard dollar, bouwde zijn fortuin op online marktplaatsen in China en werkt nu ook aan een internationaal handelsplatform, als tegenhanger van het Amerikaanse Amazon.
De man die werd opgeleid als docent Engels in China is bij uitstek een exponent van de globalisering, waarbij verschillende delen van de wereldeconomie meer geïntegreerd raken.

Voor Nederlanders staat er naar verwachting komend jaar 1,7% meer op het loonstrookje, maar dit zien veel huishoudens uiteindelijk niet terug in hun portemonnee, waarschuwt budgetinstituut het Nibud dinsdag. Dat komt doordat veel prijzen in winkels zijn gestegen en de zorgpremie dit jaar is verhoogd. Volgens het budgetinstituut zullen vooral midden- en hogere inkomens - inkomens hoger dan 35.000 euro per jaar - hier hinder van ondervinden. Nederlanders met een laag inkomen worden door een aantal maatregelen gecompenseerd en hebben in de regel dit jaar wel meer te besteden. Zo worden de zorg- en huurtoeslag verhoogd, net als het kindgebonden budget en de algemene heffingskorting.

Hendrik Oude Nijhuis was vorig jaar bij de aandeelhoudersvergadering van Warren Buffetts Berkshire Hathaway en stuitte daar op een aardige traditie.

5x5x5-fonds
Ruim twee jaar geleden doneerde Russo een bedrag van 1,25 miljoen dollar aan Columbia Business School. Met dit geld is vervolgens een start gemaakt met het 5x5x5 Student Portfolio Fund. Studenten kunnen zich aan Columbia Business School de theorie van het value-beleggen eigen maken en door middel van dit fonds hun opgedane kennis gelijk in praktijk brengen. Ieder jaar worden voor het fonds vijf aandelen gekocht. Draagt een student een aandeel voor het fonds voor dan moet hij of zij de motivatie hiervoor in vijf (of minder) punten kenbaar maken. En eenmaal gekocht blijft een aandeel vervolgens vijf jaar lang in portefeuille. Vandaar 5x5x5. In ieder aandeel wordt 50.000 dollar geïnvesteerd. Uiteindelijk bestaat het fonds daarmee uit 25 verschillende posities. Ideeën voor het  fonds worden aangereikt door studenten die het Value Investing Program aan Columbia Business School volgen waar de bekende value-belegger Bruce Greenwald heel nauw bij betrokken is.
www.finanzen.nl (column)

Radar
Maandag bekijkt Radar of de verkoop van diensten, zonder dat je daar een handtekening voor hebt gezet, legaal is. En wat heb je tegenwoordig nog aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De prijsvechter
In de driedelige documentaireserie 'De prijsvechter' onderzoeken Roland Duong en Marijn Frank oorzaak en gevolg van onze goedkooplust.

De prijsvechter deel 3 Zondag 22 januari om 21.05 uur, NPO2

Prettig weekend!


Reacties