Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht week 46

Elke zaterdag een paar interessante nieuwsartikelen over persoonlijke financiën en consumentenzaken. Vandaag komen de laatste premie stijgingen/ bekendmakingen binnen. De premies zijn hoger dan minister Schippers dacht. Nu kunnen we gaan klagen, maar in het tweede artikel kunnen we het relativeren. We hebben heel toegankelijke zorg daar mogen we best trots op zijn. Dan de column van Erica Verdegaal met alle ins en outs rond het kiezen van je zorgpolis. Vervolgens een interessant idee dat Amsterdam in 2050 zonder aardgas warm wil blijven. Dat zou ik ook wel willen. Als laatste een voorspelling van de einde van de Euro.

Zorgverzekeraars verhogen premie méér dan Schippers dacht
De zorgverzekering valt volgend jaar fors duurder uit dan waar minister Schippers van Volksgezondheid rekening mee hield. Zij voorzag een premiestijging van slechts 3,50 euro. Maar bij in ieder geval twee van de vier grote verzekeraars gaat de premie veel meer omhoog. Bij Menzis gaat de premie voor de meest gangbare verzekering, de restitutiepolis, met 11 procent omhoog. "De hogere premie heeft rechtstreeks te maken met de toename van de zorgkosten in Nederland. De zorgkosten nemen toe, doordat mensen gemiddeld langer leven en meer zorg nodig hebben, doordat er betere - maar ook steeds duurdere - geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar komen en door de uitbreiding van het basispakket", aldus de verzekeraar. Menzis verwacht, net als andere grote verzekeraars, dat de zorgkosten in Nederland de komende jaren blijven stijgen. Bij CZ gaat de premie met 7,5 procent omhoog. Volgens CZ is dat bedrag nog altijd ver onder de kostprijs. De zorgverzekeraar verwacht het komende jaar per verzekerde maandelijks 125,20 euro aan zorgkosten kwijt te zijn. Het tekort van 12,35 euro zegt CZ aan te vullen uit de reserves.
Lees verder (bron RTLZ)

Nederlandse zorg heel toegankelijk
Internationaal onderzoek: Nederland scoort het beste
Een Amerikaans onderzoek laat zien dat het zo slecht nog niet is gesteld met de zorg in Nederland. Van de elf onderzochte landen blijkt dat wij het best scoren op het gebied van toegankelijkheid van de zorg. In ons land voelt 8% van de mensen een financiële belemmering als het gaat om zorggebruik.
Financiële toegankelijkheid
Bij het meten van de toegankelijkheid van de zorg is gekeken naar verschillende zaken. Allereerst de financiële toegankelijkheid: hoeveel mensen ervaren financiële belemmeringen als drempel in de toegang tot zorg? Dat komt in Nederland uit op 8%, tegen bijvoorbeeld 33% in de Verenigde Staten.
Lees verder (bron homefinance.nl)

Zorgpolissen vergelijken: het moet weer
De wirwar aan vergelijkingssites, voorwaarden en contracten met zorgverleners maakt zorgpolissen vergelijken ingewikkeld. Maar je moet het toch proberen.Vanaf 19 november aanstaande zijn alle premies van zorgverzekeraars voor 2017 bekend. Daarna kan het jaarlijkse zorgpolisvergelijksfeest beginnen. Nou ja, feest? Het kiezen van de juiste polis voor de beste prijs is niet eenvoudig. Want Nederland telt negen zorgverzekeraars, die samen een oerwoud van 55 zorglabels voeren, met allemaal eigen voorwaarden. Elk jaar mag je opnieuw kiezen uit al die natura-, restitutie- en budgetpolissen, en desgewenst uit honderden aanvullende dekkingen. Ook mag je je eigen risico weer zelf bepalen: in 2017 is dat minimaal €385 en hooguit €885. En o ja, let op collectiviteitskortingen. En nóg belangrijker: kies een verzekeraar die een contract heeft met de zorgaanbieders die jij nodig hebt. Of nodig kùnt hebben. Maar om dat laatste te voorspellen, moet je helderziende zijn.
Lees verder (bron Radar blog Erica Verdegaal)

Amsterdam wil in 2050 een aardgasloze stad zijn
Amsterdam wil in 2050 een aardgasloze stad zijn. Woningcorporaties wijzen daarom volgend jaar de eerste 10.000 bestaande woningen aan waarvan de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hiermee wil de gemeente de CO2-uitstoot in de stad flink terugdringen. De plannen staan in de strategie Naar een Stad zonder Aardgas, die het college van burgemeester en wethouders donderdag heeft bekendgemaakt. De stad wil snel ervaring opdoen met het op grote schaal aardgasloos maken van bestaande woningen. In Amsterdamse nieuwbouwwijken liggen al geen gasleidingen meer en in 2020 zijn naar verwachting 102.000 Amsterdamse woningen aangesloten op warmtenetten. De uitdaging is nu ook bestaande gebouwen van het aardgas af te krijgen en te kijken welke alternatieven mogelijk zijn. “We beginnen nu met een warmterevolutie, waar elke Amsterdammer bij betrokken wordt”, zegt wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid). “Dit vraagt om lef bij alle partijen, en ik ben trots dat we juist in Amsterdam samen hard aan de slag gaan om bestaande buurten aardgasloos te maken. We gaan het gewoon doen.”
Lees verder (bron businessinsider)

'Euro bestaat over tien jaar niet meer’
De euro zal over tien jaar niet meer in zijn huidige vorm bestaan en zijn vervangen door een gezamenlijke munt die Duitsland samen met Nederland, België en Oostenrijk gaat invoeren. Deze opmerkelijke uitspraak deed voormalig eurocommissaris en VVD-coryfee Frits Bolkestein in een interview met de Belgische krant De Tijd. Volgens Bolkestein is de kans klein dat de Europese muntunie zal overleven met de vrijhandel die de kast ingaat en de populist Donald Trump die in Amerika aan de macht is gekomen. „De muntunie is mislukt. De noordelijke landen willen duidelijke regels, terwijl de zuidelijke landen solidariteit willen met andermans geld."
Lees verder (Bron De Financiële Telegraaf)

Kassa
Vanavond in Kassa aandacht voor de campers van Ford. Veel campers hebben problemen met de motor. Verder gaan we het hebben over de zorgverzekeringen. Ook hebben we weer een update over ‘een maand zonder toegevoegde suikers’.

Radar
Maandag in Radar. Op 24 november is het weer Nationale Verander Je Wachtwoord Dag. Het blijft lastig om goede wachtwoorden voor verschillende sites te onthouden.  Apps kunnen je een handje helpen. En: Veel klachten over de Dak- en Schoorsteenspecialist. Onafgemaakt werk leidt tot levensgevaarlijke situaties, het bedrijf is slecht bereikbaar en komt soms zelfs niet opdagen.


Prettig weekend!

Reacties