Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht week 43

Elke zaterdag een paar interessante nieuwsartikelen over persoonlijke financiën en consumentenzaken. Met deze week in het nieuws beginnen we met de huizenindex. De kwartaal trendmeter van de woningmarkt. Daarnaast een interessant artikel over het slechte rendement van een Nederlands koopwoning. Dan het nieuws van de gratis studielening. Dan over een fooi geven. Iets was ik bijna nooit doe. Als laatste het verhaal van een jonge man die in 3 jaar tijd € 7.000 bespaard.

RTL Z Huizenindex: Groter tekort aan huizen en de prijzen blijven stijgen
Het tekort aan huizen wordt ieder kwartaal groter en ook de huizenprijzen blijven gestaag stijgen. Kortom: de gekte op de huizenmarkt neemt nog verder toe. Dat blijkt uit onze eigen RTL Z Huizenindex.
De index kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op een stand van 61, opnieuw een stijging. Een kwartaal eerder stond de index nog op 59 punten, een jaar geleden stonden we zelfs zo'n 10 punten lager. Een hoge stand betekent dat de huizenmarkt flink doorgroeit. Een paar jaar terug terug stond de vertrouwensindex precies de helft lager.
Lees verder (bron RTLZ)

De Nederlandse huizenmarkt staat er nog altijd dramatisch slecht voor – als je je huis als belegging ziet
Het gaat fantastisch met de Nederlandse huizenmarkt. Toch?
Gemiddeld stegen huizenprijzen in het derde kwartaal van dit jaar met 7,4 procent, vergeleken met een jaar geleden. Met uitschieters in steden als Amsterdam (plus 22 procent) en Utrecht (plus 10,4 procent).
Nederlandse huizenprijzen stijgen al sinds het derde kwartaal van 2013, mede geholpen door de almaar dalende hypotheekrente.
Maar dat betekent niet dat de huizenmarkt de grote klap van de kredietcrisis te boven is. Zeker niet als je kijkt hoe de Nederlandse huizenmarkt het over een wat langere periode doet vergeleken met andere westerse landen.
Lees verder (bron businessinsider)

Gratis lenen voor studenten
Oud-studenten profiteren vijf jaar van nul procent rente
De rente die oud-studenten betalen over hun studieschuld is op dit moment al enorm laag: een verwaarloosbare 0,01%. Vanaf januari wordt deze rente nog verder verlaagd, namelijk naar het absolute nulpunt. Een rente van 0%, dat is simpelweg gratis lenen.
Koppeling aan staatsobligaties
Dat de rente over studieschulden zo laag is komt door de manier waarop deze wordt vastgesteld. Het percentage dat de studenten moeten betalen is gekoppeld aan de rente op 5-jarige staatsobligaties. Aangezien de Nederlandse staat op veel van die staatsobligaties geld toe krijgt is het gevolg dat de studenten ook geen rente hoeven te betalen.
Lees verder (bron homefinance.nl)

Stel je geeft fooi: hoeveel geef je dan?
We zijn gulle fooigevers als we een taxiritje naar het vliegveld nemen: gemiddeld geven we zo'n 6 procent bovenop de ritprijs. Maar wat is eigenlijk normaal in Nederland als het gaat om het geven van fooi? We vroegen het aan de directeur van Het Etiquette Bureau.
Online taxiservice Taxi2Airport vroeg aan 59 chauffeurs om bij te houden hoeveel fooi ze krijgen. Gemiddeld gaven we 5,30 euro fooi. Utrechters houden daarbij hun hand het meest op de knip en geven 1,75 euro. In Zeeland geven ze het meest: 9,07 euro. 
Een groot verschil. Maar meer dan de helft van de mensen is ook onzeker over hoeveel fooi ze moeten geven, bleek al uit een eerdere enquête.
Lees verder (bron RTLZ)

Deze jongeman bespaarde bijna 7.000 euro in drie jaar tijd
Stoptober, het initiatief waarbij rokers in oktober worden opgeroepen de sigaret in de ban te doen, is bijna afgelopen. Maar het is natuurlijk nooit te laat om te stoppen met roken.
Een goed argument is uiteraard je gezondheid. Maar een andere goede reden is het geld dat je kunt besparen. Stoptober heeft een app, Smoke Free, waarmee je kunt berekenen hoeveel euro je bespaart als je stopt.
Lees verder (Bron Iexgeld)

Kassa
Vanavond in Kassa aandacht voor de stadsverwarming in Nederland. Niet alle mensen zijn tevreden over de stadsverwarming. Verder hebben we het over te grote verpakkingen. En we hebben de sinaasappelsaptest!

Radar
Maandag in Radar. Je zit ziek thuis en je hebt geen werk meer. Een commerciële partij, die ingehuurd is door je werkgever, doet er alles aan om je zo snel mogelijk uit de ziektewet te krijgen. Of je nu beter bent of niet. Je voelt je onder druk gezet, terwijl je al in een zwakke positie zit. Word je eigenlijk wel goed begeleid door deze partij of willen zij alleen maar kosten besparen?
Als je een aankoop doet, mag je als consument een deugdelijk product verwachten. Dat staat ook in het Burgelijk Wetboek. Voor digitale aankopen geldt dat alleen niet. Regelgeving op dat gebied ligt nog achter op de ontwikkelingen. Hoe kan je toch je recht halen als er bijvoorbeeld een pagina ontbreekt in je e-book? En wat als je apparaat door een software-update onbruikbaar is geworden?

Prettig weekend!


Reacties