Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht week 42

Elke zaterdag een paar interessante nieuwsartikelen over persoonlijke financiën en consumentenzaken. Met deze week in het nieuws: We beginnen met de wijziging van de  BKR registratie. Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Dan minder bekend maar een goede ontwikkeling. Een telecombedrijf gaat 4G aanbieden voor thuis. Wellicht gaat dit op termijn goedkoper worden op dan de vaste aansluiting. Dan kijken we even terug op de hypotheekrente ontwikkeling van de afgelopen 15 jaar. Dan een artikel over de voedselbank naar aanleiding van de wereldvoedseldag op zondag. En we sluiten af met een artikel met een bespaar tip op water. Dat is allen bestemd de liefhebber.

Rood staan levert BKR-registratie op
Vanaf 1 december krijgen miljoenen Nederlanders er een BKR-registratie bij. Vanaf dat moment moeten namelijk ook kleine, kortlopende kredieten worden gemeld. Daaronder valt ook rood staan bij je bank. Bureau Kredietregistratie houdt bij of mensen schulden hebben of kredieten hebben lopen. Die informatie krijgen zij van banken en bedrijven, die bepaalde gegevens verplicht daar moeten melden.
Lees verder (bron RTLZ)

T-Mobile lanceert 4G voor thuisinternet
T-Mobile komt met 4G-abonnementen voor thuisinternet. Het is bedoeld voor huishoudens in buitengebieden waar geen of moeilijk een vaste internetverbinding verkrijgbaar is. Bijna een jaar geleden startte T-Mobile met een pilot voor internet toegang thuis via het 4G netwerk. Geïnteresseerden konden zich toen aanmelden. Met behulp van feedback van deze gebruikers heeft de provider het aanbod nu in de markt gezet en is het landelijk beschikbaar.
Lees verder (bron bellen.com)

Zo hard is de hypotheekrente gedaald in 15 jaar
De alsmaar dalende hypotheekrentes spelen een ongekend belangrijke rol bij de opleving van de Nederlandse huizenmarkt. Donderdag bevestigde De Nederlandsche Bank (DNB) nog eens dat, ondanks de aanscherping van leeneisen voor maximale hypotheken, de leenruimte voor een gemiddelde huizenkoper sinds 2008 is gestegen. De forse daling van de hypotheekrente heeft grote invloed op de leencapaciteit van huiseigenaren.
De alsmaar dalende hypotheekrentes spelen een ongekend belangrijke rol bij de opleving van de Nederlandse huizenmarkt. Donderdag bevestigde De Nederlandsche Bank (DNB) nog eens dat, ondanks de aanscherping van leeneisen voor maximale hypotheken, de leenruimte voor een gemiddelde huizenkoper sinds 2008 is gestegen. De forse daling van de hypotheekrente heeft grote invloed op de leencapaciteit van huiseigenaren.
Lees verder (bron businessinsider)

'Klant van voedselbank worden kan iedereen overkomen'
Zondag is het World Food Day, waarop wereldwijd initiatieven plaatsvinden om honger tegen te gaan. Ook in Nederland hebben tienduizenden mensen honger, waarvan een deel afhankelijk is van de Voedselbank. "Het kan iedereen overkomen. "Naar schatting leven 1,2 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Hoe moeilijk zij het hebben loopt sterk uiteen, maar: "Acht procent van deze mensen heeft om de dag niet genoeg geld voor een volwaardige warme maaltijd", vertelt Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland aan NU.nl. Voedselbanken proberen de armste groep van voldoende voeding te voorzien, maar worstelen hier al jaren mee. De vraag is te groot, ondanks dat mensen aanvankelijk vaak terugschrikken voor een gang naar de voedselbank. De Ruig: "Niemand komt voor zijn plezier naar ons toe."
Lees verder (nu.nl)

Besparen in The Pocket: Regenwater is ook water
Alle kleine beetjes helpen, daar draait In The Pocket om. De rubriek met kleine - en soms wel héél kleine - bespaartips. Veel regenwater gaat rechtstreeks via de regenpijp het riool in. Zonde eigenlijk, want het is slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee.  Het regenwater dat in het riool terechtkomt moet namelijk samen met écht vies water gezuiverd worden. Terwijl regenwater zo geschikt is voor allerlei doeleinden. Dus koppel je regenpijp los van het riool en zet er een regenton onder. Het opgevangen water kun je gebruiken om ramen te wassen, de planten water te geven, je auto te wassen of zelfs om de wc door te spoelen.
Lees verder (Bron Iexgeld)

Money Talks (vrijdagavond 22:00 RTLZ)
De zevende en helaas alweer de laatste aflevering van dit nieuwe seizoen Money Talks gaat over financiële fraude. Financiële schandalen, fraude, witteboordencriminaliteit en corruptie. Het komt zo veelvuldig voor, het lijkt er wel gewoon bij te horen. Houdt het dan nooit op? Zullen we het ooit kunnen uitbannen? Elianne Kuepers praat erover met de deskundige: Vasco van der Boom, FD-journalist en co-auteur  van verschillende bestsellers als De Vastgoedfraude, De Ontknoping en De Val van SNS Reaal. Money Talks sprak ook met de andere kant: met Nick Leeson die in de jaren 90 met zijn gesjoemel Barings Bank om zeep hield.

Kassa
Vanavond in Kassa aandacht voor het toenemende gebruik van lachgas. Lachgas wordt onder jongeren steeds populairder. Verder hebben we het over de griepprik. Steeds minder mensen halen de prik. Ook hebben we het over rood staan, de rente die je daarover moet betalen en de BKR-registratie.

Radar
Je probeert eens een proefpakketje van bijvoorbeeld een afslankmiddel, en opeens zit je vast aan een abonnement. De vervolgzendingen en bijbehorende rekeningen vliegen je om de oren. Als je niet betaalt, sturen de bedrijven doodleuk een incassobureau op je af. Veel mensen zwichten onder de druk en betalen de rekening voor een product waar ze helemaal niet om gevraagd hebben. Afgelopen jaren heeft dit soort bedrijven veel schade veroorzaakt. Is het niet tijd om hier wettelijk paal en perk aan te stellen?
Elektrisch rijden neemt een grote vlucht. Langzaam maar zeker stappen steeds meer bestuurders over op een hybride of volledig elektrisch voertuig. Wat kost het laden van de accu van zo'n e-auto eigenlijk? Het kan zijn dat je bij de ene laadpaal 20 eurocent per kWh betaalt en bij de andere 1,10 euro. Waar zit dat grote verschil in en waarom zie je niet direct bij het laden wat de prijs per kWh is?


Prettig weekend!

Reacties