Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht week 40

Elke zaterdag een paar interessante nieuwsartikelen over persoonlijke financiën en consumentenzaken. Met deze week het nieuws hoe regel je het onderhoud voor je eigen woning? Dit artikel geeft mij inzicht om een goed meer-jaren-onderhoudsplan te gaan maken. Ook in het nieuws dat een groot deel van het inkomen gaat op aan woonlasten. En dan een uitspraak van de geschillen commissie van het Kifid over een maximum tariefstijging. Het volgende artikel gaat over de hoe vast de vaste baan nog is sinds de nieuwe wetgeving met de transitievergoeding. Het laatste artikel gaat over de thuisaccu van Tesla hoe je geld ermee kunt verdienen. Ik vind de gedachte interessant en volgt de ontwikkeling maar ik hou het voorlopig bij kijken.

Onderhoud aan mijn huis: wat is echt nodig?
Bij de aankoop van een woning letten we vooral op de verkoopprijs. Minder in het oog springend, maar minstens zo belangrijk zijn de onderhoudskosten. Hoeveel moet je hiervoor incalculeren?
Drie op de tien Nederlanders heeft onvoldoende geld om het eigen huis goed te onderhouden, zo bleek enkele jaren geleden uit een onderzoek van GfK in opdracht van BLG Wonen.
Zo’n bezuiniging kan financieel onvoordelig uitpakken. Achterstallig onderhoud leidt niet alleen tot een lagere woningwaarde, maar zorgt er ook voor dat de onderhoudskosten per saldo toenemen. Een kozijn overschilderen is immers goedkoper dan dat je deze eerst moet vervangen, omdat hij is verrot.
Lees verder (bron Business insider)

Groter deel inkomen gaat naar woonlasten
Nederlanders besteden dit jaar gemiddeld 37 procent van hun netto-inkomen aan woonlasten, een stijging ten opzichte van 2013.
Toen gaf men nog gemiddeld 35 procent van het inkomen uit aan wonen, blijkt uit een onderzoek dat gebiedsontwikkelaar BPD dinsdag presenteerde.
Nederlandse woningkopers willen zelf volgens het onderzoek maximaal 34 procent van het inkomen uitgeven aan woonlasten. Dat is 1 procent meer dan het advies van het Nationaal Insitiuut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat zegt een maximale woonlast van 33 procent 'acceptabel' te vinden.
Ook in Polen (31 procent) zijn de lasten hoger dan gewenst. In Frankrijk (37 procent) en Duitsland (35 procent) vallen de woonlasten nog net binnen de acceptatiegrens van de inwoners.
Lees verder (bron Nu.nl)

Zorgpremie omhoog? Maximaal 10%!
Het lijkt wel de week van het grenzen stellen. Eerder riep De Nederlandsche Bank (DNB) al dat er 'een ondergrens is aan de spaarrente'. Die ondergrens werd alleen niet vastgesteld - het is maar net wat de spaarders accepteren. Het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid) heeft wel een harde grens vastgesteld waar het gaat om de stijging van verzekeringspremies. Een verzekeraar mag de premies niet zomaar met meer dan 10% verhogen.
Lees verder   (Bron Home finance / Blog Anneke Ranzato)

Is een vaste baan wel zo vast?
Veel Nederlanders met een contract voor onbepaalde tijd denken dat ze erg veilig op hun plek zitten en dat ze alleen met erg veel moeite ontslagen kunnen worden. Maar volgens Robbert Voler, jurist bij uitzendbureau Persolvo, is zo'n contract niet zo vast meer als vroeger.
Voler: "Vroeger ging ontslag via de kantonrechtersformule. Dat kostte werkgevers erg veel geld. Maar door de wet werk en zekerheid, ingegaan in juli 2015, is het simpelweg makkelijker en goedkoper voor een werkgever om je te ontslaan."
Lees verder (bron iexgeld)

Geld verdienen met stroom opslaan: het kan met de thuisaccu van Tesla
Een nieuw netwerk van thuisaccu's van Tesla moet duurzame reservecapaciteit voor het Nederlandse stroomnet bieden. Als je zo'n accu hebt, kun je er zelfs geld mee verdienen.
CrowdNett is een nieuw netwerk bestaande uit Tesla-thuisbatterijen, waar onder meer energie van zonnepanelen mee wordt opgeslagen. Eneco kondigde CrowdNett vandaag aan. Het energiebedrijf werkt hiervoor samen met Tesla, SolarEdge en Ampard.
Lees verder (bron RTLZ)

Money Talks (vrijdagavond 22:00 RTLZ)
De vijfde aflevering van dit nieuwe seizoen Money Talks gaat over auto's. Elianne Kuepers en Carlo Brantsen van Carros Magazine zijn afgereisd naar de Parijs Autoshow. Voor de officiële opening mochten ze overal kijken. Elianne zit ondermeer in de duurste auto van de wereld. Wat zijn de trends en kan je geld verdienen met het kopen van auto's?

Kassa
Vanavond in Kassa aandacht voor jongeren die geen goede schuldhulpverlening krijgen. Verder hebben we het over rauw vlees voor honden. Is dat eigenlijk wel goed? Ook hebben we het over de belasting die je moet betalen over je spaargeld.

Radar
Maandagavond in de uitzending: Is melatonine een natuurlijk wondermiddel, en helpt het echt om beter te slapen? En: Komt het tot een negatieve spaarrente, en moet je toeleggen op je spaarpot?


Prettig weekend!

Reacties