Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht week 39

Elke zaterdag een paar interessante nieuwsartikelen over persoonlijke financiën en consumentenzaken. Met deze week het nieuws: Eerst schrikken van de eerste bekend gemaakte premiestijging van de zorgverzekering en daarna van het pleidooi om de zorgtoeslag af te schaffen. Dan ontrafelen we een aantal geldmythes. Daarna lezen we een blog over onze lage bankkosten in Nederland. Het laatste artikel gaat over de keuze voor een pechhulp. Verder vind ik de stormparaplu test van Kassa leuk. Ik ben benieuwd hoe mijn paraplu de test gaat doorstaan. Bij een slechte uitslag is het niet zo erg hoor. Dat waait wel weer over.

Zorgpremie volgend jaar bijna tientje per maand duurder
Zorgverzekeraar DSW komt traditiegetrouw als eerste naar buiten met de premie voor de basisverzekering. Die wordt komend jaar 111 euro duurder en komt voor het hele jaar uit op 1296 euro. Dat betekent waarschijnlijk dat de premie voor iedereen flink omhoog gaat. De verzekeringspremie van DSW ligt meestal rond het gemiddelde en is richtinggevend voor andere zorgverzekeraars.
Alle premies moeten uiterlijk 19 november bekend zijn, zodat consumenten vóór 31 december 2016 kunnen overstappen naar een andere zorgverzekering als ze willen.
Lees verder (bron RTLZ)

Bestuursvoorzitter Menzis wil zorgtoeslag afschaffen
Ruben Wenselaar, bestuursvoorzitter van Menzis, pleit voor afschaffing van de zorgtoeslag.  De zorgverzekeraar bevestigt dat vrijdag na een interview met de topman in De Telegraaf.
Het geld dat met de afschaffing vrijkomt, kan volgens Wenselaar worden gebruikt voor vrijstellingen van premie of het eigen risico voor verzekerden met lage inkomens.
Lees verder (bron Nu.nl)

Zes mythes over geld die je veel kunnen kosten
Het zou mooi zijn als iedereen zoveel van geld weet, dat er geen slechte financiële beslissingen meer worden genomen. Helaas is dat niet zo. Fool.com zette een aantal mythes op een rij die je veel geld kunnen kosten en die iedereen zou moeten lezen. Dit zijn er zes.
1. Ik verdien niet genoeg om te sparen: Als je op het minimumloon zit, lijkt het moeilijk om elke maand geld te sparen. Maar ga hier niet automatisch van uit. Als je je budget bijhoudt en precies weet waar je geld elke maand naartoe gaat, kom je vast wel iets tegen waarop je kunt besparen. Dit geld kan in de spaarpot.
Lees verder (bron iexgeld)

Meer betalen voor je bank
Heb jij het idee dat je veel betaalt voor jouw bankrekening? Dan moet je niet schrikken... in het FD lees ik over de grote kans dat de kosten voor de bankdiensten in de toekomst nog flink omhoog zullen gaan. Volgens de consultants van A.T. Kearney moeten de Nederlandse banken meer geld aan hun klanten gaan vragen om de terugkopende rente-inkomsten op te vangen.
Waar de bank aan verdient
Er wordt altijd heel hard geroepen dat banken teveel verdienen. Als je de winstcijfers langs ziet komen is dat ook niet zo gek. In dat kader is het misschien gek dat deze consultants aangeven dat we meer moeten gaan betalen voor onze bankrekening en bijbehorende handelingen. De crux zit 'm in de vraag waar de inkomsten van de banken vandaan komen. Van oudsher komen die in Nederland voor het overgrote deel uit rentemarge. Het verschil tussen de rente die ze ontvangen (op leningen en hypotheken) en de rente die ze uitbetalen (op spaarrekeningen). Daar halen de banken in ons land zo'n 85% van hun inkomsten uit. De rest - 15% dus - komt uit de bedragen die we letterlijk aan kosten betalen (fee's).
Lees verder (Bron Home finance / Blogger Anneke Ranzato)

Pechhulp on demand: voordelige deal of niet?
Als je autopech hebt, hoef je je niet meer voor je hoofd te slaan als je geen lid bent van de wegenwacht. Meerdere partijen bieden nu ook pechhulp on demand: je betaalt pas als je daadwerkelijk pech hebt. Dat kan een stuk goedkoper uitpakken, maar het hangt er dan wel vanaf hoe vaak je pech hebt.
Sommige automobilisten hebben met regelmaat problemen aan hun auto, maar anderen hebben nog nooit wat gehad. Wat is verstandig, lid zijn van de Wegenwacht of een andere club, of gewoon maar afwachten tot er iets gebeurt en dan met een pechhulpdienst bellen?
Lees verder (bron RTLZ)

Money Talks
De vierde aflevering van dit nieuwe seizoen Money Talks gaat over kunst kopen. Waar moet je op letten? En waar op juist niet? Presentatrice Elianne Kuepers duikt in de kunst met Willem Baars, kunsthistoricus, handelaar, adviseur, taxateur, publicist en gastcuratoradviseur. Baars neemt Money Talks mee naar het Gemeentemuseum Den Haag en Amsterdam Drawing. Over de ins en outs van het het kopen van moderne kunst, trends en ontwikkelingen in het vak en waarom kunstbeurzen als TEFAF eigenlijk alweer passé zijn.

Kassa
Vanavond in Kassa aandacht voor de eindafrekening van energiemaatschappij EON. Door een zogenaamde correctiefactor elektra krijgen klanten onverwacht een naheffing van soms honderden euro’s. Ook besteden we aandacht aan een oude bekende: Dakdekkersbedrijf Versteeg. Zijn de gedupeerden reeds geholpen of zijn er nog klachten? En we testen stormparaplu’s! Zijn ze stormbestendig?

Radar
Maandagavond in de uitzending:
We ontvingen tientallen klachten over de werkwijze van Tommy Teleshopping. We besluiten zelf bij het bedrijf aan de slag te gaan - mét verborgen camera.
Wanneer je een pakketreis koopt, maar onverwacht toch niet op vakantie kan, kan het lastig zijn deze reis door te verkopen. Dat moet makkelijker kunnen. Tijd voor een update.

Tip: vergeet niet de WOZ te checken vanaf vandaag kun je de waarde van je koopwoning vergelijken met je buren op www.wozwaardeloket.nl Is je gemeente nog niet aangesloten? Kijk dan op de website van de instantie die de gemeente belastingen int.


Prettig weekend!

Reacties

 1. De link http://www.wozwaardeloket.nl/ doet het helaas niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ernaar gekeken. De link is wel goed maar de website is uit de lucht of overbelast. Gewoon even later nog een keer proberen.

   Verwijderen
  2. zelfde probleem. Pagina laadt half maar links werken niet..

   Verwijderen
  3. De link heb ik opnieuw erin gezet. Ik hoop dat hij nu werkt. De website werkt op dit moment nog niet.

   Verwijderen

Een reactie posten