Doorgaan naar hoofdcontent

Prinsjesdag en mijn begroting

Als liefhebber van gewoonte, tradities, politiek en economie is Prinsjesdag voor mij een mooi moment van het jaar waarin alles samenkomt. Ik kijk altijd de rijtocht en de troonrede terug en geniet er elk jaar weer van. Daarna blader ik in de  begroting en maak wat berekeningen. Uiteindelijk ga ik na wat het allemaal gaat betekenen voor mijn portemonnee.

Nu een de day after denk ik dat ik elk jaar een vergelijkbare cyclus maak voor mijn eigen begroting. Plannen maken en doelen stellen. Puzzelen om de budgetten te maken. Natuurlijk vele malen simpeler als een rijksbegroting. Soms moet je de broekriem aanhalen en soms mag er iets meer uit. Uiteindelijk komt er een lijstje uit met een budgetten en getallen. Leuk is dat de idealistische kant en de manier hoe ik in het leven staat juist zit in de plannen en doelen. In de begroting zie je in eerste instantie niet de idealen en motieven. Pas na een toelichting ga je dat vaak zien en beseffen. Mijn grootste ideaal kwam ik tegen in een kranten artikel op zaterdag 26 januari 2008. Dat was voor mij een moment dat je iets vind wat je heel je leven al naar op zoek was zonder het zelf te weten. Daarin stond in een redelijk onopvallend interview met iemand in een bijzin dat hij schuldvrij wilde leven. Dat idee was compleet nieuw voor mij. Na een zoektocht en diverse boeken te hebben gelezen wist ik het zeker. Ik wil zonder schulden leven. Het leven liep anders en in 2011 stond ik voor de keuze dit huis kopen met een kleine hypotheek of een kleine woning zonder hypotheek en dan sparen voor een groter huis. Echt een moeilijk dilemma. Dit was en is een woning waar ik graag wil wonen en precies naar wens of nog naar wens te maken. Dus een goede investering voor de langertermijn, maar wel met een schuld. Ik heb gekozen voor dit huis met een liniarehypotheek van € 75.000. Als er geen gekke dingen gebeuren dan hoop ik eind 2017 klaar te zijn en is alles afgelost. Het doel was om zo snel mogelijk weer schuldvrij te zijn. Want volgens dat ideaal wil ik leven.

Het komende jaar gaat er een vergelijkbare begroting komen. Pas heb ik al even zitten schuiven en rekenen. Aan het einde van het jaar komt hij weer op de blog. Veel belangrijker is voor mij het jaar daarop. Er gaat dan een grote verschuiving plaats vinden als de hypotheek er niet meer is. Daar heb ik dit jaar al over geschreven in de serie: leven na de hypotheek. Ik merk dat ik het goed vind om hieraan te werken. Nu ben ik daar niet elke week met bezig. Maar maak wel een plan wat stapje voor stapje concreter wordt en uiteindelijk komt er weer een simpel lijstje uit voor de begroting.

Reacties

 1. De vraag blijft, heb je geleefd before you meet Joe Black?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het antwoord is ja. Een voorwaarde om te kunnen sterven is dat je leeft. : ) Wat anders is dat ik bewust sober leeft en dat niet als een gemis ervaar. Door te leven zonder schulden ervaar ik meer vrijheid.

   Verwijderen
  2. Joe heeft nooit geleefd, daarom had hij het ook zo moeilijk bij zijn aardse afscheid. Je hebt ook al plannetjes voor je vrijheid gemaakt, lekker gevoel moet dat geven.

   Verwijderen

Een reactie posten