Doorgaan naar hoofdcontent

Mediaoverzicht week 35

Elke zaterdag een paar interessante nieuwsartikelen over persoonlijke financiën en consumentenzaken. Met deze week de volgende onderwerpen:

Een interessant artikel over een jaar lang leven met een basisinkomen. Dan een kleine geruststelling ik was niet de enige met een woekerpolis zelfs onze minister van financiën had hem. Dan het wekelijkse portie hypotheeknieuws met dit keer de truc met de starterslening. Het laatste artikel lezen we hoe de Duitsers zich voorbereiden op een negatiever rente. 

Een jaar lang een basisinkomen: 'Het liep wat anders dan gedacht'
Een jaar lang gratis geld: Frans Kerver was de gelukkige en kreeg twaalf maanden lang een basisuitkering van 1000 euro per maand. "Super de luxe als zzp’er, ik kan niet anders zeggen." Toch liep het jaar van Kerver, die als freelance tekstschrijver en communicatieadviseur werkt, iets anders dan vooraf gedacht. "Het jaar is wat ongelukkig verlopen."
Vorig jaar zomer werd hij door stichting Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving (MIES) geselecteerd als boegbeeld van het experiment. Over zijn doel was hij destijds duidelijk: doordat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de vraag of er brood op de plank kwam, wilde hij zijn sociale project winstgevend gaan maken. "En me inzetten om meer mensen aan een basisinkomen te helpen", zei hij.
Dat laatste is gelukt: hij gaf interviews in tientallen internationale kranten uit onder andere Amerika, Frankrijk en Italië. Een tweede basisinkomen werd verstrekt, en intussen wordt er geld ingezameld voor een derde experiment in Nederland.
Lees verder (Bron Rtlz)

Dijsselbloem: ik heb ooit een woekerpolis aangeschaft
Minister Dijsselbloem van Financiën ging bij zijn eerste werkgever het schip in met een woekerpolis.
Dat zei de bewindsman donderdag op een congres in Amsterdam over ethiek en integriteit in de financiële sector, schrijft De Telegraaf.
“Ik ben ook een gemiddelde consument. Ook ik heb ooit een woekerpolis aangeschaft”, antwoordde Dijsselbloem op een vraag vanuit het publiek. “Laatst heb ik mij laten uitbetalen. Afgerekend met de fiscus bleek er niets van over.”
Lees verder (Bron Z24)

Starterslening blijft toch door slimme truc
De starterslening voor starters op de koopwoningmarkt blijft in aangepaste vorm toch bestaan. Starters, die nu nog te weinig verdienen voor een volledige hypotheek, kunnen extra geld lenen om hun eigen hypotheek te kunnen aflossen.
Dat meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).
Lees verder (Bron Rtlz)

Duitsers kopen massaal kluisjes
De Duitsers zijn een volk wat geduldig is en een voorkeur heeft voor sparen zonder daarbij rare risico’s te lopen. Ondanks dat de rentes de afgelopen jaren bleven dalen, bleven ze toch trouw hun geld naar de bank brengen. Maar, daar begint nu toch behoorlijk verandering in te komen. Onlangs maakten de eerste Duitse banken…
Lees verder   (Bron Guldentijd)

Kassa
Vanavond in Kassa: Aandacht aan Interbank. Interbank deed in Kassa de toezegging om een oplossing te vinden voor mensen met een wurgkrediet. Verder: Ben je als ouder verplicht om een iPad of ander digitaal leermiddel aan te schaffen, of is de school verplicht om de kosten te betalen als een ouder niet draagkrachtig is? Is het kwastje van je nagellak ook altijd te kort? Kassa onderzoekt waarom dat zo is. En hoe krijg je de restjes eruit?

Radar
Maandagavond in de uitzending: Bij het zoeken naar een reis- of inboedelverzekering kun je verschillende aspecten vergelijken, zoals de premie en de maximale uitkering. Maar hoeveel krijg je daadwerkelijk uitgekeerd in het geval van schade? Dat verschilt nogal per verzekeraar en ze zijn er niet allemaal even open over.


Prettig weekend!

Reacties